MISIUNEA GREŢOASĂ A PREŞEDINTELUI BVB LUCIAN ANGHEL Osanale lui Sobolewski

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 septembrie 2017

Luiza Maria Georgescu, şef serviciu personal la Nuclearelectrica, apasă butonul ce porneşte listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, pe 4 octombrie 2013. Lucian Anghel şi Ludwik Sobolewski erau de faţă, dar BVB nu-şi mai aminteşte.

Luiza Maria Georgescu, şef serviciu personal la Nuclearelectrica, apasă butonul ce porneşte listarea companiei la Bursa de Valori Bucureşti, pe 4 octombrie 2013. Lucian Anghel şi Ludwik Sobolewski erau de faţă, dar BVB nu-şi mai aminteşte.

  • document ataşat Greşelile făcute de BVB în raportul privind IPO-urile la bursele din Europa Centrală şi de Est;Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni (ianuarie-iulie 2017
    apasă aici pentru a descărca.

    Într-o campanie de promovare cu nimic justificată în realitate, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este manevrată de preşedintele ei Lucian Anghel să publice, aproape în fiecare zi, câte un comunicat smintit, precum este şi cel de ieri, intitulat "Listări de peste un miliard de euro în patru ani la Bursa de Valori Bucureşti", cu singurul scop să laude performanţele lui Ludwik Sobolewski la BVB, iar în nici un caz şi cu scop de informare, pentru că textul de ieri, de exemplu, conţine cifre greşite, omisiuni şi erori de exprimare.

    Ieri, echipa de comunicare a BVB a arătat că habar n-are cu ce-şi ocupă timpul: "Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a devenit în ultimii patru ani una dintre cele mai dinamice pieţe din Europa Centrală şi de Est, unde s-au încheiat cu succes oferte publice iniţiale (IPO) de listare de peste un miliard de euro. Potrivit datelor disponibile în rapoartele IPO Watch Europe furnizate de PricewaterhouseCoopers (PwC), în ultimii patru ani, la Bursa de Valori Bucureşti, s-au înregistrat oferte publice iniţiale de aproape 1,1 miliarde de euro.

    Trei companii private şi două de stat s-au listat la Bursa de Valori Bucureşti din 2013 şi până în prezent".

    Este caraghios.

    Bursa de Valori Bucureşti, aflată până de curând în gestiunea lui Sobolewski, nu ştie câte oferte publice au fost iniţiate de stat, în aceşti patru ani: au fost trei, nu două.

    Comunicatul BVB omite complet să menţioneze oferta Nuclearelectrica, din septembrie 2013, referindu-se numai la Romgaz şi Electrica: "În 2014, o companie deţinută majoritar de stat era listată la bursă: oferta de 51% din Electrica (EL) a avut o valoare de 443 milioane euro.

    La finalul anului 2013, Romgaz (SNG) s-a listat la BVB, după o ofertă de 391 milioane euro obţinută, pentru 15% din companie".

    Mai grav este că, şi în tabelul prezentat de BVB, având ca sursă IPO Watch Europe, raport PwC, totalul ofertelor din 2013 este de 391 milioane de euro, deşi greşeala nu este a PwC. Raportul PwC din 2014, citat de BVB, arată, în dreptul Bursei bucureştene, un total de 454 milioane de euro al ofertelor din 2013.

    Reprezentanţii BVB au şters, pur şi simplu, oferta Nuclearelectrica, de aproximativ 70 de milioane de euro, din statistică, dând dovadă de neprofesionalism, chiar şi atunci când trebuie să raporteze o performanţă.

    Penibil.

    La capitolul listări private, BVB se afundă în erori: "În acest an, a fost înregistrat recordul pentru cea mai mare listare a unei companii private la BVB: DIGI Communications (DIGI) a vândut un pachet de acţiuni de 25,6% în valoare totală de 207 milioane de euro. În iunie, o altă companie antreprenorială românească, AAGES (AAG), a fost listată după ce acţionarii au vândut 15% din companie pentru echivalentul a 1,2 milioane euro. La finalul anului trecut, o altă companie privată, operatorul de servicii medicale private MedLife (M), a vândut o participaţie de 44% pentru echivalentul a 51 de milioane de euro".

    Din nou, comunicatorii BVB nu ştiu despre ce vorbesc şi confundă subiectul, căci DIGI Communications şi MedLife nu au vândut nici o participaţie, ci la fel ca în cazul AAGES (AAG), acţionarii lor şi-au vândut acţiunile, prin intermediul unor oferte la BVB, ceea ce înseamnă că piaţa de capital nu a fost accesată pentru finanţarea companiilor, ci ca intermediar.

    Unde spune că, în calitate de comunicatori BVB ar trebui să ne pricepem la ceea ce avem de spus?!

    Importantă este lauda lui Sobolewski!

    Lucian Anghel a spus: "La scară regională, am făcut un salt istoric şi am devenit una dintre cele două cele mai puternice pieţe pentru ofertele publice de acţiuni, depăşind la acest capitol chiar şi unele pieţe emergente şi dezvoltate. Iar acest lucru s-a întâmplat într-o ţară în care indicatorul Produs Intern Brut pe cap de locuitor situează România la coada clasamentului din Uniunea Europeană".

    Wow!

    Salt istoric, soro!

    Lucian Anghel susţine că piaţa românească de capital s-a dezvoltat în ultimii ani pe baza reformelor şi procesului constant de modernizare a pieţei.

    Rămâi mut!

    Patru cincimi (78%) din valoarea ofertelor publice din aceşti patru ani ai lui Sobolewski şi Anghel sunt date de ofertele statului; cu alte cuvinte, performanţa BVB este, în cea mai mare măsură, meritul statului şi nu al "reformelor şi procesului constant de modernizare".

    "Saltul istoric" l-a făcut statul.

    Decoraţia este în pieptul statului, nu al Bursei.

    Dar, în ciuda "saltului istoric", în ciuda afirmaţiilor lăbărţate ale lui Anghel că la nu ştiu ce capitol am fi devansat chiar pieţe dezvoltate, totuşi Bursa de Valori Bucureşti continuă să nu conteze în tabloul burselor continentale, unde, pe criteriul valorii medii zilnice a tranzacţiilor (acesta este cel mai important criteriu), se situează în coşul de gunoi al Europei (vezi tabelul).

    Mandatul lui Sobolewski nu a adus nici o îmbunătăţire în privinţa aceasta.

    Sobolewski nu a ştiut cum se face asta.

    Dar BVB continuă să nu conteze nici în tabloul economiei româneşti. Prezenţa ei în viaţa economică a ţării este într-atât de nesemnificativă, încât nu a reuşit să mai păstreze decât 62.000 de conturi ale investitorilor, dintre care nu se ştie câte sunt realmente active. Probabil vreo 5.000. Este vorba despre 5.000 de investitori într-o ţară de 20 de milioane de locuitori.

    Neavând nici o legătură cu criteriile de performanţă asumate prin contractul de management al CEO-ului, informările BVB reprezintă diversiuni de la o evaluare reală a lui Sobolewski, dar şi acţiuni de publicitate mascată pentru acesta, căci se suprapun, ca un făcut, peste mandatul său.

    Aceste anunţuri sunt însoţite de declaraţii ale preşedintelui BVB Lucian Anghel, care îşi doreşte reinstalarea lui Sobolewski pe scaunul de director general.

    Faptul că el şi-l doreste înapoi chiar şi după Rapoartele curente BVB mincinoase afişate de Sobolewski pe site-ul oficial BVB, faptul că Anghel nu s-a dezis niciodată de aceste Rapoarte curente BVB mincinoase, ba chiar, după publicarea lor, a încercat să obţină aprobarea Consiliului Bursei pentru ele, aceste fapte ne dau dimensiunea a ceva.

    Oare a ce?!

    Oare cum se numeşte asta?

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. Omisiunea SNN este chiar ciudat, exprimarile BVB la fel, dar nu ai cum sa ii reprosezi toate lui Sobieski. Sa nu uitam in ce cocina de porci traim, in care toata "comunitatea pietei" a luptat pentru ceva, direct din fotolii, iar din 2008 abia mai rasufla. Eforturile si incercarile BVB din ultimii ani sunt de apreciat, dar nu poti creste o floare in desert si sa nu-i dai apa, ba chiar sa mai pui si un borcan peste ea, sa para mai mare.

      Principii financiare la romani = 0 

      Educatie financiara in scoli = 0, cunosc multi parinti care se opun, sa nu le oboseasca plozii 

      Specialistii pietei = 0,0000000002 

      Publicitate relaxata la tv pt investitii = -10000000. Dar, la credite se poate foarte usor. ASF, stii ceva de asta? 

      Si mai avem multe lucruri de baza pe care nu le avem.  

      De cand invata austriecii despre bani si finante? Oare pe la gradinita sau clasele primare?

      Principalii vinovati trebuiesc cautati altundeva. Nu e soferul de vina pentru ca un piston sau altceva din partea mecanica nu a fost bine facut. El duce masina la service, dar mecanicul....  

      La B.V.B. binele si raul coexista!De acord ca trebuie aer curat si primenire, de acord ca acest Anghel este un lingau de cea mai joasa speta, dar lucrurile se misca pe un trend corect si pozitiv!!!Tranzactiile anualizate de pe B.V.B. au crescut semnificativ, medie 11 milioane euro/zi, numarul de investitori individuali a trecut de 50,000, fonduri mari de afara deja monitorizeaza Bucurestiul, mai trebuie un pas si avem statutul de piata emergenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      1. Dr.WHO, daca te-ar pune in locul lui Anghel, ai proceda la fel, ai face reclama mincinoasa, ai inventa cifre despre care toata lumea stie ca-s falsificate, asa cum faci acum.

      Stiu ce s-a intamplat,d-nii Sobolewsky,Anghel si restul au considerat ca aportul dumnealor la listarea SNN pe bvb,a fost nul.Asa ca au considerat ca nu e cazul sa primeasca laurii unei victorii care nu le apartine .Sunt modesti :)

      80% dintre jormani sunt hoți proști...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    15 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9765
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
    Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    gustulitaliei.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb