"Mission Accomplished!"

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 aprilie 2018

"Mission Accomplished!"

- Atacul sirian cu gaze nu a existat, rachetele americane au fost doborâte, atunci de unde vin morţii?!

- Este de ajuns să le spui sirienilor că sunt atacaţi şi se omoară între ei.

Asupra Siriei au fost lansate, vineri, atacuri de război, la care au participat o navă de război a Naţiunilor Unite care operează în Marea Roşie (conform oficialilor americani), bombardiere americane B-1, patru aeronave Royal Tornado GR4 ale Marii Britanii (lansând rachete Storm Shadow) şi avioane de tip Rafale, ale Franţei.

Ţintele vizate de atacuri au fost următoarele:

- Un centru de cercetare ştiinţifică din Damasc;

- O unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs;

- O instalaţie de depozitare a echipamentelor chimice şi un post de comandă lângă Homs.

Trei civili au fost răniţi în Homs după ce "mai multe" rachete au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană din Siria, a anunţat televiziunea de stat din Siria.

Martorii aflaţi în Damasc au susţinut că au auzit explozii în capitala siriană, locuită de peste un milion de oameni.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că cele trei state implicate în atacurile din Siria vor să transmită un mesaj puternic împotriva barbariei şi brutalităţii, premierul britanic Theresa May a spus că "atacurile vor transmite un semnal clar oricui crede că poate folosi arme chimice şi să fie imun la consecinţe", iar preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că operaţiunea militară a fost , îndreptată "împotriva arsenalului chimic clandestin al regimului sirian".

Ei se referă la un atac asupra oraşului sirian Douma, despre care se spune că ar fi avut loc la 7 aprilie 2018, unde potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), din cele 70 de persoane ucise în timp ce se adăposteau în subsoluri, 43 au prezentat simptome care corespund expunerii la "substanţe chimice foarte toxice" şi că alte 500 de persoane au mers la spital, prezentând semne de expunere la "substanţe chimice toxice".

Câteva rapoarte au atribuit atacul armatei siriene.

Guvernul sirian şi Rusia au negat vehement implicarea şi i-au acuzat pe rebelii din Douma de fabricarea atacului chimic, apoi au acuzat o forţă occidentală de contrafacere (eventual, Marea Britanie, cu care Rusia se afla în dispută, în cazul otrăvirii spionului dublu Serghei Skripal şi a fiicei lui) mergând, chiar, până la contestarea faptului că atacul chimic ar fi avut loc.

Ministerul de Externe al Siriei a declarat sâmbătă că avioanele americane, britanice şi franceze au " încălcat flagrant dreptul internaţional şi principiile cartei ONU".

Preşedintele rus Vladimir Putin a emis o declaraţie sâmbătă, spunând că Kremlinul "condamnă serios" atacul asupra Siriei, pe care l-a numit "un act de agresiune împotriva unui stat suveran ... în prim-planul luptei împotriva terorismului".

El a spus că atacul a fost efectuat "fără sancţiunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, încălcând Carta ONU, normele şi principiile dreptului internaţional" şi că Rusia solicită o reuniune imediată a Consiliului de Securitate al ONU.

Proiectul de rezoluţie, pe care Rusia l-a propus sâmbătă Consiliului de Securitate ONU, ca să condamne atacurile coaliţiei americane, britanice şi franceze asupra Siriei a eşuat, fiind susţinut doar de China şi Bolivia (alături de Rusia) din cei 15 membri pe care îi numără.

Liderul opoziţiei britanice, Jeremy Corbyn, a spus sâmbătă că atacurile britanice asupra Siriei, ca parte a coaliţiei cu Statele Unite şi Franţa, nu au bază legală: "Ar fi putut fi făcute doar în autoapărare, dacă ar fi existat o ameninţare directă asupra noastră, ceea ce nu s-a petrecut".

Referindu-se la intervenţia coaliţiei în Siria, privită ca reacţie în numele umanismului, premierul turc Binali Yildirim a întrebat coaliţia retoric, deşi Turcia este membru NATO: "Unde aţi fost în timpul crimelor din ultimii şapte ani, din Siria?! Vă amintiţi de umanitate numai la atacuri chimice? Noi nu acceptăm omorârea oamenilor nici prin metode chimice, nici prin arme normale".

România susţine şi este solidară cu acţiunea fermă de răspuns a SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria, ca urmare a atacului chimic din 7 aprilie, a anunţat Guvernul, printr-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Dana White, a declarat că atacurile au lovit cu succes fiecare ţintă şi că aliaţii au adoptat toate precauţiile să fie lovite numai ţintele intenţionate.

În aceeaşi conferinţă de presă, un înalt responsabil al Pentagonului, generalul Kenneth McKenzie, a afirmat că loviturile occidentale au fost "precise, importante şi eficace". Ele au dat o asemenea lovitură programului chimic sirian, încât acesta va avea nevoie "de ani pentru a se reface'', a indicat generalul McKenzie. Potrivit acestuia, apărarea antiaeriană rusă nu a fost activată, iar cea a regimului sirian a fost declanşată de-abia după sfârşitul operaţiunii. "Niciunul din avioanele sau rachetele utilizate în această operaţiune nu a fost atins de apărarea antiaeriană siriană'', a afirmat McKenzie, remarcând că, lansând rachete neghidate după loviturile aeriene, regimul sirian a riscat să facă victime printre civili. "Nu avem niciun indiciu că apărarea antiaeriană rusă a fost utilizată'', a precizat reprezentantul Pentagonului.

Presedintele Donal Trump a exclamat, pe contul sauTwitter : "Mission Accomplished!"

Generalul Joseph Dunford, a spus că "acest val de atacuri aeriene s-a încheiat".

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că "Peste 100 de rachete de croazieră şi rachete aer-sol au fost lansate de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa de pe mare şi din aer asupra unor obiective siriene militare şi civile", susţinând că "un număr semnificativ'' dintre ele au fost doborâte de apărarea aeriană siriană, cu armament sovietic şi că nu s-au înregistrat pagube. Postul de televiziune american CNN a anunţat ieri că în urma atacurilor din Siria s-au înregistrat "distrugeri majore".

(Relatarea se sprijină pe surse deschise din presa internaţională)

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. O întrebare pentru oamenii inteligenți. Când se bombardează o "unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs" și este transformată în ruină, ce se întâmplă cu gazele toxice rezultate? Care este grija majoră a militarilor când își aleg ținta?

     

    Păi să luăm din The Independent ce spune gralul Mattis: 

    "However, he was unable to guarantee that there were no caches of already-produced chemical weapons in these facilities that, if destroyed during the strike, could leak and harm nearby civilian populations." 

     

    Uaaat? Să citim și să reflectăm puțin. Apoi ne uităm la pozele făcute de sirieni și transmise de americani (USA Today de exemplu, "Syrian Scientific Research Centre smoldering after being hit by airstrikes") sau chiar de evrei (Times of Israel "A Syrian soldier films the damage of the Syrian Scientific Research Center which was attacked by US, British and French military strikes to punish President Bashar Assad for suspected chemical attack against civilians, in Barzeh, near Damascus, Syria, Saturday, April 14, 2018 AP Photo/Hassan Ammar"). 

    Ei bine, soldatul sirian care fotografia rămășițele centrului nu are niciun costum de protecție împotriva armelor chimice. Ce noroc pe americani! Nu existau arme chimice depozitate acolo, așa cum se temeau ei. Probabil că sirienii produc arme chimice doar o dată pe an cu scopul de a omorî 10-20 de civili care să apară în presa internațională. 

    1. nu exista arme chimice , asa cum nu exista nici morti dupa atacul chimic?argumentul ca soldatul sirian nu purta nici un costum de protectie e de tot rasul -pentru a da cu tifla adeptii regimului ar fi facut poze si dintr-un focar atomic

      Ai impresia ca o toxina care ar fi prin zona este o zgarietura la picior pe care o ignori? Daca ar fi asa, manifestantii care sunt atacati cu arme chimice ar da cu tifla stergandu-se la ochi si agitand steaguri si mai mari. Dar nu, de toxine si arme chimice nu scapi prin bravada. Esti de tot rasul daca tu crezi ca intri in foc si il ignori. Arme chimice exista, insa nu acolo unde ti se spune ca sunt. Mai cauta.

      Da, ar putea sa le caute chiar la rebelii islamisti. Dar crezi ca vrea sa le caute acolo? Ar trebui apoi sa se intrebe de ce este mintit cu televizorul de propriul guvern occidental.

    Este aceiasi minciuna ca si atacul asupra Iracului?

    1. Nu este dovedita ca minciuna, dar nici ca adevăr. Pe o astfel de baza lansezi 100 de rachete?! Caz psihotic...

    Voi ne credeti la fel de imbecili ca si voi?

    Ce sens avea Assad sa bombardeze - indiferent cu ce - Dhouma daca armata si rusii scosesera practic din oras toti rebelii? 

    SUA si Rusia supvravegheasera impreuna distrugerea armelor chimiceale lui assad inca in 2013.  

    Dar nimeni nu stie daca nu cumva SUA aprovizioneaza chiar ei pe asa-zisii rebeli si Stat Islamic - pe care tot ei i-au creat si finantat? Adica SUA are voie ce altii nu au voie? 

    Un filmulet de 2 lei pe care orice tembel de jihadist tembeli din castile albe (organizatie islamista creata si finantata de SUA) poate face e suficient sa bombardezi o tara intrega a- ca asa vrea muschii tai? 

    SUA Anglia si Franta - ce fel de democratii sunt - daca nici nu se ostenesc sa ceara acordul Parlamentelor din tarile lor?  

    Ce fel de democratie se raspindeste pe glob - democratia lui "fac ce vreau eu ca eu sunt cel mai tare din parcare"?  

    Asta sprijinim noi - fara jena? 

    Sa ne consideram norocosi ca am ajuns colonia SUA si sub ocupatiua armatei SUA - caci nu ne mai bombardeaza daca nu le convine ceva la noi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb