Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, exclude explozia tarifelor la asigurarea obligatorie auto (RCA) după data de 18 mai, când expiră perioada de plafonare, dar vede ca posibilă o creştere graduală şi diferenţiată a acestora.
Domnia sa a explicat: "Nu exclud o creştere graduală şi diferenţiată în regimul de tarife maximale, ceea ce s-a văzut în primul trimestru. Eu exclud o creştere explozivă sau de circa 20%. Cred că media va rămâne tot acolo sau va înregistra o evoluţie foarte marginală".
Dintre categoriile pentru care ar putea exista majorări, Mişu Negriţoiu a menţionat maşinile pentru transport de persoane şi cele de mare putere.
În primul trimestru din anul 2017, pe ansamblul întregii pieţe, media tarifelor RCA a fost de 727 de lei, în scădere cu aproximativ 3% faţă de intervalul similar al anului precedent. Pentru persoanele fizice, media a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.
Preşedintele ASF a mai precizat că plafonarea tarifelor nu a avut un efect negativ asupra acoperirii daunelor şi despăgubirilor, ci asupra gradului de concentrare la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi concentrează aproape 60% din portofoliul RCA din România. City Insurance deţine 31,6% din piaţă, iar Euroins are 27,7%. Asirom, care era liderul pieţei după primul semestru al anului trecut, este pe locul al treilea, cu o cotă de piaţă de 10,2%. Allianz-Ţiriac, care avea cea mai mare cotă de piaţă la finalul anului trecut, se află pe poziţia 4, cu 8,5%.
Preşedintele ASF consideră că riscul cel mai mare în cazul continuării plafonării tarifelor este dat de o concentrare şi mai accentuată.
Mişu Negriţoiu a mai arătat că rata combinată pentru RCA a ajuns la 97% în primul trimestru din anul 2017, în scădere de la 106%, nivelul înregistrat în primele trei luni ale anului 2016, fiind pentru prima dată în istoria asigurărilor când aceasta se află sub 100%.
Piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei).
Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unităţi, faţă de 1,44 milioane în primul trimestru al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de poliţele cu o valabilitate de şase luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea poliţelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.
Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.
Printre măsurile privind stabilizarea pieţei RCA, Consiliul ASF are în vedere: reglementarea categoriilor de riscuri ridicate, norma privind metodologia calculării tarifelor de referinţă, tarifele de referinţă precum şi amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA). Alte propuneri vizează: revizuirea sistemului bonus-malus, constituirea de asociaţii/societăţi de asigurare mutuale (prevăzute în Legea asigurărilor) şi realizarea unui Ghid de protecţie a consumatorului.