MIŞU NEGRIŢOIU, ASF:  "Exclud o explozie a tarifelor RCA"

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 mai 2017

"Exclud o explozie a tarifelor RCA"

Piaţa RCA la sfârşitul primului trimestru - 1,06 miliarde lei

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, exclude explozia tarifelor la asigurarea obligatorie auto (RCA) după data de 18 mai, când expiră perioada de plafonare, dar vede ca posibilă o creştere graduală şi diferenţiată a acestora.

Domnia sa a explicat: "Nu exclud o creştere graduală şi diferenţiată în regimul de tarife maximale, ceea ce s-a văzut în primul trimestru. Eu exclud o creştere explozivă sau de circa 20%. Cred că media va rămâne tot acolo sau va înregistra o evoluţie foarte marginală".

Dintre categoriile pentru care ar putea exista majorări, Mişu Negriţoiu a menţionat maşinile pentru transport de persoane şi cele de mare putere.

În primul trimestru din anul 2017, pe ansamblul întregii pieţe, media tarifelor RCA a fost de 727 de lei, în scădere cu aproximativ 3% faţă de intervalul similar al anului precedent. Pentru persoanele fizice, media a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Preşedintele ASF a mai precizat că plafonarea tarifelor nu a avut un efect negativ asupra acoperirii daunelor şi despăgubirilor, ci asupra gradului de concentrare la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi concentrează aproape 60% din portofoliul RCA din România. City Insurance deţine 31,6% din piaţă, iar Euroins are 27,7%. Asirom, care era liderul pieţei după primul semestru al anului trecut, este pe locul al treilea, cu o cotă de piaţă de 10,2%. Allianz-Ţiriac, care avea cea mai mare cotă de piaţă la finalul anului trecut, se află pe poziţia 4, cu 8,5%.

Preşedintele ASF consideră că riscul cel mai mare în cazul continuării plafonării tarifelor este dat de o concentrare şi mai accentuată.

Mişu Negriţoiu a mai arătat că rata combinată pentru RCA a ajuns la 97% în primul trimestru din anul 2017, în scădere de la 106%, nivelul înregistrat în primele trei luni ale anului 2016, fiind pentru prima dată în istoria asigurărilor când aceasta se află sub 100%.

Piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei).

Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unităţi, faţă de 1,44 milioane în primul trimestru al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de poliţele cu o valabilitate de şase luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea poliţelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.

Printre măsurile privind stabilizarea pieţei RCA, Consiliul ASF are în vedere: reglementarea categoriilor de riscuri ridicate, norma privind metodologia calculării tarifelor de referinţă, tarifele de referinţă precum şi amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA). Alte propuneri vizează: revizuirea sistemului bonus-malus, constituirea de asociaţii/societăţi de asigurare mutuale (prevăzute în Legea asigurărilor) şi realizarea unui Ghid de protecţie a consumatorului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb