MJ permite accesul presei la dezbaterea privind ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor

Vlad Giurgiu
Politică / 28 ianuarie 2017

Florin Iordache

Florin Iordache

Actualizare 16:25

Ministerul Justiţiei a decis să permită accesul presei la dezbaterea publică privind ordonanţele de graţiere şi de modificare a codurilor penale, programată luni. Dezbaterea s-ar putea derula în mai multe serii, având în vedere numărul mare de participanţi care şi-a anunţat prezenţa.

Ministerul Justiţiei a anunţat astăzi, citat de News.ro: "Precizăm faptul ca persoanele care au solicitat în perioada 26 - 27 ianuarie a.c. să participe la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei în data de 30 ianuarie 2017, începând cu ora 10.00, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind graţierea unor pedepse, sunt aşteptate începând cu ora 09.30 la intrarea B, aflată pe str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, Bucureşti".

Astfel, va fi permis şi accesul presei, dar fără camere de luat vederi, din cauza spaţiului limitat, au precizat surse judiciare.

Din cauza numărului mare de cereri de participare (aproximativ 200), dezbaterea ar putea fi organizată în mai multe serii, au mai arătat sursele citate.

MJ anunţase iniţial că presa nu va avea acces la dezbatere, participanţii urmând să se înscrie în limita capacităţii de 50 de locuri a sălii.

Dezbaterea publică privind proiectul de OUG pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi proiectul de OUG privind graţierea unor pedepse este programată luni, la sediul MJ, Sala de consiliu, etajul I.

"În cazul asociaţiilor legal constituite, numărul participanţilor este de două persoane/asociaţie. Având în vedere capacitatea sălii, înscrierile urmează a fi confirmate", anunţa, joi, Ministerul Justiţiei, menţionând că timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual.

Dezbaterea este organizată în temeiul articolului 7, alineatul 9 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată, mai arăta Ministerul Justiţiei.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit în plen, în absenţa ministrului Justiţiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de MJ prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

(J.F.)

-------

Actualizare 13:55

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat referitor la cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor, că le-a scris "împreună cu consiliera să" şi că le-a susţinut şi în perioada în care era deputat, iar acum şi le asumă ca ministru, potrivit Hotnews.ro.

"La dezbatere vor particpa şi oameni care vor susţine ordonanţele", a afirmat Florin Iordache.

Guvernul umrează să adopte o decizie în privinţa proiectelor de graţiere şi modificare a Codurilor imediat după consultările publice organizate pentru ziua de luni, cel mai probabil miercuri, la şedinţa de guvern programată pe dată de 1 februarie, ziua începerii sesiunii ordinare a noului Parlament. Potrivit unor surse, nu s-a decis încă dacă graţierea, dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu şi conflictului de interese vor fi adoptate prin OUG sau trecute prin Parlament prin procedura asumării răspunderii.

Noi proteste împotriva amnistiei şi graţierii sunt anunţate duminică seară în Bucureşti, în alte 18 oraşe ale ţării - Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Cluj, Timişoara, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Satu Mare, Alexandria şi Turda. Proteste sunt programate duminică şi în diaspora - la Bruxelles, Copenhaga şi Paris. Duminică trecută, 30 de mii de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti pentru a protesta împotriva amnistiei şi graţierii şi alte câteva mii în ţară şi în diaspora.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat, vineri, că s-a înscris la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei referitoare la proiectele privind modificările codurilor penale şi graţierea unor pedepse, în calitate de vicepreşedinte la o organizaţie pentru apărarea drepturilor omului şi de fost membru al comisiilor juridice din Parlamentul European şi din Parlamentul României.

Gigi Becali a fost eliberat condiţionat din penitenciar în anul 2015, după ce a executat o pedepsă de 2 ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării.

(J.F.)

-------

Ministrul justiţiei, Florin Iordache, insistă pentru proiectele privind graţierea şi modificarea Codului penal. El spune că le-a iniţiat mai demult, pe când era doar deputat, şi continuă să le susţină şi din postura de ministru. Florin Iordache continuă să viziteze închisori în acest weekend, în vederea dezbaterii publice de luni, pentru care s-au înscris peste 200 de persoane, dar la care presa nu va avea acces.

Potrivit Digi24, pentru dezbaterea pe care Ministerul Justiţiei o organizează luni s-au înscris 200 de persoane. Toate vor putea să îşi spună punctul de vedere, chiar dacă iniţial numărul era limitat la 50.

Iordache a declarat: "Sunt foarte mulţi care vor veni acolo şi vor susţine aceste două acte normative. Ceea ce mă interesează pe mine este să avem două acte normative coerente, iar decizia Guvernului să fie în consecinţă - ne asumăm răspunderea, mergem în procedură de urgenţă, mergem ca proiecte de lege".

La dezbaterea din 30 ianuarie, presa nu va putea să participe.

Pe de altă parte, ministrul justiţiei susţine că proiectele privind graţierea şi modificarea Codului penal îi aparţin.

"Atâta timp cât sunt ministrul justiţiei şi este o iniţiativă a mea ca deputat şi apoi asumată ca ministru, nu cred că trebuia să cer voie cuiva", a declarat ministrul, întrebat dacă a vorbit despre aceste iniţiative cu liderul PSD, Liviu Dragnea.

Lămuririle au fost date jurnaliştilor după ce Liviu Dragnea a repetat, vineri, că nu era la curent cu cele două ordonanţe. Liderul PSD spune că aşteaptă ca executivul să ia o decizie în privinţa lor.

Liviu Dragnea a declarat ieri: "Se discută că sunt făcute pentru mine, pe mine nu mă interesează, indiferent de ce prevederi sunt în acele ordonanţe, mie oricum mi se pot face dosare după dosare, eu nu mă îmbăt cu apă rece, miza este oricum foarte mare".

Proiectul privind graţierea ar urma să ducă la eliberarea a aproximativ 2.500 de deţinuţi, mai puţin de 10% din totalul celor închişi în sistemul penitenciar. Gradul mediu de ocupare, potrivit Administraţiei Penitenciarelor, este de 145%.

Ordonanţa prin care se modifică cele două coduri penale include modificări la abuzul în serviciu şi conflictul de interese despre care procurorii spun că reprezintă, de fapt, o dezincriminare parţială a celor două infracţiuni.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. gratiere pentru fapte care nu au legatura cu abuzul si coruptia si mai ales cu pölitica si fara schimbarea codului penal

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb