Primăria Capitalei se află în plin control al Curţii de Conturi, a anunţat, ieri, primarul general al Bucureştiului Gabriela Firea, prezentă la o conferinţă organizată de senatorul PNL Daniel Zamfir pe marginea proiectului său de lege privind modificarea Legii Curţii de Conturi.
Iniţiativa legislativă a preşedintelui Comisiei economice din Senat urmăreşte să interzică auditorilor Curţii de Conturi să se mai pronunţe pe oportunitatea unei investiţii, aceştia urmând să-şi dea cu părerea doar în urma unui prejudiciu adus de entitatea controlată, prin încălcarea legii.
Senatorul Daniel Zamfir a declarat: "Este mare nevoie de această lege, pentru că foarte multe primării din România ne-au sesizat că activitatea este paralizată din cauza unor rapoarte ale Curţii de Conturi, de cele mai multe ori întocmite pe bază de estimări, rapoarte care, după ce sunt trimise către Parchet, deci în penal, ajung în instanţă, iar acolo 95% dintre ele sunt infirmate. Efectul acestei situaţii este că activitatea în respectiva perioadă este blocată, nimeni nu mai semnează nimic, primarul şi alţi funcţionari publici sunt trimişi în instanţă unde procesul durează doi-trei ani, pe cheltuială proprie, cu stresul aferent şi cu teama de a mai semna anumite documente, având în vedere că acel raport al Curţii de Conturi a fost întocmit pe baza unei estimări".
Senatorul PNL a adăugat: "Curtea de Conturi trebuie să verifice modul în care au fost cheltuiţi banii, nu modul în care vor fi cheltuiţi, astfel încât prejudiciul trebuie să fie ilicit, nu estimat. Acum, auditorii calculează cum ar fi fost dacă entitatea ar fi procedat altfel. Nu poţi spune că nu a fost economic să investeşti într-un proiect decât dacă a încălcat legea".
Potrivit domniei sale, acest lucru se întâmplă pentru că nu există nicio sancţiune pentru eroare, referitor la cei care întocmesc rapoartele.
Daniel Zamfir a mai spus că, "din păcate, Curtea de Conturi funcţionează mai mult după propriul regulament, decât după lege".
Totodată, senatorul a precizat că nu există nicio instituţie de îndrumare a aleşilor locali şi, de asemenea, sunt mai multe competenţe care sunt încălcate de această instituţie.
Daniel Zamfir a declarat: "Problemele administraţiilor publice locale sunt comune şi nu au culoare politică. Legea nu vine să-i apere pe primari, nu vrem să ridicăm un zid în jurul lor, noi nu venim decât să aşezăm regulile".
• Firea: "Noi nu ne-am dorit să încălcăm legislaţia, dar dacă au fost anumite erori, atunci sperăm să le îndreptăm"
Şi primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine iniţiativa legislativă a domnului Zamfir, declarând că, astfel, nu vrea să lase impresia că demnitarii doresc să creeze o legislaţie permisivă, să înăbuşe acţiunile de control, să determine modificări legislative care să dăuneze eficienţei şi corectitudinii cu care trebuie să fie cheltuiţi banii publici.
Domnia sa a precizat: "Cred că modificările legii privind activitatea Curţii de Conturi vor însănătoşi şi vor aduce această lege la standarde europene".
Gabriela Firea consideră o necesitate stringentă ca o misiune de control a Curţii de Conturi să nu se exprime în ceea ce priveşte oportunitatea de investiţii. În opinia primarului Capitalei, această practică este doar apanajul deciziei aleşilor locali. Cele mai multe investiţii se fac în interesul cetăţenilor şi în spiritul şi în litera legii, a mai subliniat edilul Capitalei, adăugând: "Trebuie delimitate foarte clar şi explicit acţiunea de îndrumare şi cea de audit. Suprapuse, cele două nu fac decât să creeze o anumită stare de neîncredere în control, confuzii, chiar foarte mult subiectivism. O legislaţie trebuie să fie limpede şi atât de lipsită de factorul interpretativ şi subiectiv uman încât să nu lase la voia întâmplării concluziile care pot să fie trase în urma lecturării unui raport".
Gabriela Firea consideră că atunci când, din nefericire, este creată situaţia în care se identifică şi se dimensionează un prejudiciu trebuie să se ţină cont în misiunea de control a Curţii de Conturi şi de opinia Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), ceea ce în acest moment nu se întâmplă.
Primarul Capitalei a mai afirmat că îşi doreşte ca bugetele publice să fie eficient folosite în interesul cetăţenilor şi legislaţia să fie una la standarde europene, să aibă girul Parlamentului României şi nu să se creeze legi de către instituţiile de control care ele însele, până la urmă, pot să fie subiective.
Gabriela Firea a adăugat: "În ceea ce priveşte instituţia pe care o reprezint, a fost auditată activitatea de jumătate de an, pentru anul trecut, a Primăriei şi acum suntem în plină misiune de control şi aşteptăm rezultatul. Sperăm să fie unul pozitiv. Noi nu ne-am dorit sub nicio formă să încălcăm legislaţia dar dacă au fost anumite erori realizate de către funcţionarii publici atunci sperăm să le îndreptăm".
• Robert Negoiţă: "Suntem cu toţii dornici să se lupte împotriva corupţiei"
Robert Negoiţă, prezent la dezbatere în calitate de reprezentant al Asociaţiei Municipiilor din România, a salutat proiectul de modificare a legii Curţii de Conturi şi a declarat: "Suntem cu toţii dornici să se lupte împotriva corupţiei. Este un demers pe care îl susţinem cu toţii şi este foarte firesc, discuţia nu este doar în ţara noastră, şi în Europa şi SUA există această preocupare".
Domnia sa a adăugat că nu trebuie să ne ocupăm de lupta împotriva corupţiei doar pe partea de pedepsire a celor care greşesc, ci şi din perspectiva prevenirii.
Potrivit domniei sale, Asociaţia Municipală este foarte expusă, ţinând cont că nimeni nu oferă consiliere.
"Sunt legi care se bat cap în cap. Când discutăm despre legea Curţii de Conturi, ar fi bine şi am încuraja să avem şi un pic de consultare", a adăugat Robert Negoiţă.
Reprezentantul Asociaţiei Municipiilor consideră că este nevoie de cineva care să spună exact cum este corect să procedezi: "Ne interesează ca banul public să fie cheltuit cât se poate de eficient, este nevoie de standarde de cost. Nu trebuie să mai existe o situaţie în care la unele primării să fie un cost, iar la altă instituţie altul pentru aceleaşi investiţii. Trebuie să facem o chestiune în care, având nişte standarde de cost, să ştim să ne raportăm mai corect".
• Florentin Pandele: "Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»"
Florentin Pandele, primarul oraşului Voluntari, consideră că este nevoie de o instituţie independentă care să verifice contestaţiile făcute împotriva rapoartelor Curţii de Conturi, în prezent această activitate fiind realizată de instanţă, care, la rândul său, este controlată de inspectorii de la Curtea de Conturi. Domnia sa spune că nu este normal ca cel care analizează contestaţia să fie controlat de Curtea de Conturi.
În opinia domnului Pandele, nu este normal ca auditorii să îi tragă la răspundere şi pe primari pentru neregulile identificate în activitatea autorităţilor, întrucât proiectele sunt întocmite de către specialiştii din primării, iar edilii nu fac decât să "investească, cu formulă administrativă, respectivele documente". Mai mult decât atât, Florentin Pandele spune că, atâta vreme cât primarii şi-au delegat responsabilităţile către city manageri, ei nu ar mai trebui traşi la răspundere pentru activitatea instituţiilor pe care le reprezintă.
"Trebuie să demontăm mitul «Semnează ca primarul»", a concluzionat şeful de la Voluntari.
Proiectul pentru modificarea Legii Curţii de Conturi se află acum la Senat şi aşteaptă să fie adoptat, potrivit senatorului Daniel Zamfir.
Senatorul PNL a iniţiat proiectul de lege în luna martie şi a scris tuturor primarilor din România, având trei runde de consultări cu toţi edilii din ţară.
Iniţiativa legislativă a fost elaborată cu consultanţa catedrei de drept financiar a Universităţii Bucureşti, în colaborare cu catedra de drept financiar a Universităţii din Timişoara. Modificările legii Curţii de Conturi au susţinerea liderilor administraţiilor locale, potrivit senatorului Zamfir.
Înaintea vacanţei parlamentare, senatorul Zamfir ne-a declarat: "Auditorii trebuie să spună în mod cert care sunt prejudiciile şi să-şi asume răspunderea pentru respectivele sume. Se va institui măsura răspunderii auditorului CCR în legătură cu prejudiciul estimat.
De asemenea, ar trebui să existe un departament de prevenţie în cadrul CCR, care să ofere informaţii celor din autorităţile locale, dacă aceştia au nevoie, înainte să demareze un proiect. Acum, Curtea de Conturi le spune să întrebe Autoritatea Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), iar după aceea le spune că răspunsul ANAP nu este bun. În acest context, l-am obligat pe Nicolae Văcăroiu să introducă în regulamentul CCR o prevedere potrivit căreia Curtea de Conturi va ţine cont de recomandările autorităţiilor abilitate în domeniu (în cazul achiziţiilor publice vorbim cel mai frecvent de ANAP)".
În acest an, bugetul instituţiei de control a fost redus, iar preşedintele CCR Nicolae Văcăroiu a fost audiat în Senat. Preşedintele Curţii de Conturi a spus, în cadrul audierilor, că instituţia pe care o conduce se poate desfiinţa, după ce, la începutul anului, bugetul instituţiei a fost tăiat pentru prima dată în 153 de ani de existenţă. Nicolae Văcăroiu a menţionat că instituţia de control primeşte anual în jur de 65 de milioane de euro, dar oferă bugetului mult mai mulţi bani.