Modificarea Legii dării în plată şi amânarea ratelor - vineri, în plenul Camerei Deputaţilor

Emilia Olescu
Politică / 1 aprilie 2020

Modificarea Legii dării în plată şi amânarea ratelor - vineri, în plenul Camerei Deputaţilor

Proiectele de lege care vizează modificarea Legii dării în plată şi amânarea ratelor bancare au fost puse pe ordinea de zi de vineri a plenului Camerei Deputaţilor, a anunţat, astăzi, pe pagina sa de Facebook, senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir. Parlamentarul a scris: "Azi, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de vineri Legea 10/2019 cu criteriile de impreviziune la darea în plată şi Legea privind amânarea plăţii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor către bănci, IFN-uri şi recuperatori!

Legea 10/2019 e acum colacul de salvare pentru toţi împrumutaţii în CHF şi nu numai! PNL, USR şi ProRomânia s-au opus ca legea să intre la vot".

Amintim că proiectul de modificare a Legii dării în plată a trecut, la începutul lunii martie, de comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.

Prevederea votată arată: "Reprezintă criterii alternative de individualizare a impreviziunii următoarele evenimente;

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă".

Textul de lege care amână achitarea ratelor se adresează atât instituţiilor de credit, cât şi IFN-urilor şi colectorilor de creanţe. Iniţiativa legislativă vizează: "Obligaţia de plată a ratelor scadente, dobânzilor şi comisioanelor aferente împrumuturilor acordate debitorilor de către creditori, până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă, la cererea debitorului, până la 30.09.2020, prin prelungirea corespunzătoare a maturităţii creditului.

Dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată, nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare.

Orice proceduri de executare silită, inclusiv urmărirea silită a bunurilor mobile, urmărirea silită imobiliară sau popririle de orice fel, începute până la data intrării în vigoare a prezentei legi intră sub incidenţa moratoriului şi se suspendă până la 30.09.2020".

Pentru prevederile textului de lege sunt eligili şi debitorii care se află în procedură de executare silită, în procedură de dare în plată sau în orice alte proceduri judiciare sau extrajudiciare care tind la suspendarea efectelor contractelor de credit.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Manole ce zici boss? Prevederi de bun simț dar și dacă trec se contestă la CCR care ,....... vedem ce o să decidă un grup de oameni putrezi de bogați

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb