Modificarea OUG 114/2018 a intrat în vigoare

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 10 ianuarie 2020

Ordonanţa de Urgenţă 1/2020, adoptată luni de Guvern prin care se corectau măsurile introduse prin OUG 114/2018 - ordonanţa lăcomiei - a intrat, ieri, în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Printre principalele prevederi de modificare ale OUG 114, se numără eliminarea prevederilor care au pus în pericol funcţionarea fondurile private de pensii şi banii participanţilor la Pilonul 2 de pensii.

Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului şi purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că noul act normativ prevede: "Abrogarea taxei de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din sectorul energetic care a dus la creşterea preţurilor pentru energie şi utilităţi. Liberalizarea pieţei de energie prin eliminarea treptată a preţului fix de vânzare la producători care a avantajat importurile de gaze şi energie electrică. Desfiinţarea taxei pe activele bancare care a dus la creşterea costurilor de creditare şi a ratelor bancare".

În plus, ordonanţa vizează desfiinţarea schemei fictive de finanţare fără resurse bugetare din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, plafonarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi a sporurilor din sectorul public la nivelul lunii decembrie din 2019 şi plata activităţilor desfăşurate de militari şi poliţişti în zilele libere sau de sărbătorile legale şi a alocaţiei pentru drepturile de hrană.

Tot prin OUG 1/2020 încetează detaşările din sectorul privat în sectorul public prin care erau evitate concursurile de ocupare a unor funcţii publice, şi este îngheţată valoarea pecuniară a punctului de amendă la nivelul anului 2019, la 145 lei. Totodată sunt suspendate pensiile speciale pentru primari, preşedinţii de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni până la începutul anului 2021.

Ionel Dancă a precizat că parlamentarii PSD au vrut să blocheze adoptarea acestor măsuri de corectare a prevederilor din OUG 114, prin sesizarea la CCR a proiectului de Lege pentru care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în faţa plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. De aceea a fost adoptată noua ordonanţă de urgenţă care poate fi atacată la Curtea Constituţională doar de către Avocatul Poporului.

Comparativ cu legea pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, în noul act normativ apar câteva modificări. Printre ele se numără şi lipsa prevederilor privind interzicerea cumulării pensiei cu salariu pentru angajaţii din sistemul public.

Conform OUG 1/2020, sporul pentru condiţii vătămătoare acordat bugetarilor va fi la nivelul lunii decembrie 2019, adică 15% din salariul pe care îl luau angajaţii la finalul anului trecut.

În privinţa Pilonului 2 de pensii, se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la acest pilon. Prin actul normativ a fost eliminat dreptul de opţiune al participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii.

Prin OUG 1/2020 a fost prorogat cu 12 luni termenul pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat electronice fiscale pentru cei care efectuează livrări de bunuri sau prestări servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi acceptatoare de bancnote sau monede, după caz.

În privinţa finanţării proiectelor rea-lizate pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), ordonanţa de urgenţă prevede că, în situaţia în care solicitările de transfer depăşesc 80% din creditele bugetare disponibile pentru anul în curs, Ministerul Lucrărilor Publice va înştiinţa beneficiarii contractelor de finanţare cu privire la data limită şi va efectua transferurile în limita creditelor bugetare. După primirea înştiinţării, beneficiarii dispun măsurile necesare evitării înregistrării de arierate, respectiv sistarea livrării de bunuri, prestarea de servicii, execuţia de lucrări sau continuă implementarea obiectivelor de investiţii din surse proprii sau alte surse legal constituite.

Menţionăm că, începând cu 1 ianuarie 2020, beneficiarii nu au mai transmis solicitări de finanţare pentru etapa a II-a a PNDL pentru alte obiective de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca de obicei, muppets-i astia denumiti "liberali", in fapt masoni pusi pe sarme, ne-o trag pe banii nostri. Ii fut in gura!

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb