Modificările aduse OUG 153 pun în pericol investiţii de miliarde de lei

D.R.
Comunicate de presă / 22 iunie 2023

Modificările aduse OUG 153 pun în pericol investiţii de miliarde de lei

RWEA, PATRES, PATRES, companii care activează în sectorul energiei regenerabile,fac un apel de forţă majoră la Preşedintele României, Parlament şi Guvern pentru asigurarea unui cadru legislativ care să sprijine investiţiile în energie din surse regenerabile, se afirmă într-un comunicat al celor trei companii.

Prin modificările la OUG 153/2022 au fost adoptate o serie de amendamente ce contravin fundamentelor pieţei de energie şi recomandărilor regulamentelor europene recent adoptate.

RWEA, PATRES şi RPIA atrag atenţia asupra deciziei de a se reveni la forma iniţială a legii. Dacă nu se va decide astfel, investiţiile existente şi viitoare în energie din surse regenerabile vor fi expuse unui risc major. Anul trecut, cele trei asociaţii au semnalat că există riscul să se ajungă într-o situaţie fără precedent în România în care capacităţile de producţie a energiei din surse regenerabile în funcţiune să fie afectate iremediabil.

În cazul producătorilor de energie din surse regenerabile, dacă se supraimpozitează veniturile fără a se ţine cont de cheltuieli, producătorii vor intra automat pe pierdere.

Orice formulă de supraimpozitare trebuie să ţină cont de caracterul volatil al producţiei din surse regenerabile, care, prin definiţie, nu poate produce aceeaşi cantitate în mod constant. Formulele de supraimpozitare trebuie să se aplice pe venitul net realizat în urma deducerii cheltuielilor necesare pentru achiziţia de energie pentru profilare şi cheltuielile pentru dezechilibrele înregistrate. Altfel, discutăm despre supraimpozitarea pierderii.

Impactul negativ asupra companiilor din industria noastră este cauzat de formula de calcul a Contribuţiei datorată de producători.

În conformitate cu prevederile capitolului legat de cheltuieli, nu sunt recunoscute costurile cu achiziţia de energie necesară pentru onorarea contractelor de vânzare-cumpărare cu livrare fizică atunci când sursa de energie nu este disponibilă (când nu bate vântul / când gradul de însorire este redus). Impactul negativ este, de asemenea, cauzat de cheltuielile cu dezechilibrele, care sunt recunoscute doar în proporţie de 5% din valoarea energiei electrice vândute, în condiţiile în care standardul în industrie arată dezechilibre înregistrate de centralele eoliene de cca. 40%, respectiv 25% în cazul centralelor solare.

De aceea, este imperios necesar să fie luate în considerare, la modul de calcul al contribuţiei datorate de producătorii de energie electrică, cheltuielile pentru achiziţionarea energiei electrice pentru asigurarea livrărilor conform obligaţiilor contractuale, precum şi cheltuielile cu dezechilibrele în procent conform standardelor din industrie.

Mecanismul de reţinere la sursă propus prin Proiectul de lege creează un impact major pentru producătorii de energie din surse regenerabile, ajungându-se în fapt la o suprataxare a acestora.

In cazul in care producatorul de energie regenerabila vinde in avans pentru ca nu stie cu precizie rezonabila productia efectiva, atunci va fi fortat sa rascumpere o parte din energie pentru a acoperi un contract ferm. In cazul in care nu va rascumpera acesta energie, el va ramane cu volume in piata de echilibrare, o piata extrem de penalizatoare si care genereaza in plus si presiune asupra sistemului ca intreg.

RWEA, PATRES şi RPIA atrag atenţia că, dacă schimbările legislative vor fi adoptate în forma prezentată în raportul celor două comisii din Senat, România va ajunge - în final - să fie ocolită de investitori, într-un moment în care avem mare nevoie de noi capacităţi de producţie.

Cu siguranţă, viitorul Uniunii Europene va fi unul verde. Energia regenerabilă este o prioritate pentru ţările europene, iar România trebuie să ţină pasul, să-şi asume de urgenţă angajamente şi să acţioneze pentru stimularea producţiei de energie din surse regenerabile, aşa cum face şi recomandă Comisia Europeană ţărilor membre UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb