Modificările Codului Fiscal îi scot în stradă pe bugetarii din apărare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Apărare / 2 noiembrie 2023

Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, a declarat pentru ziarul BURSA: "Noile măsuri fiscale lovesc drastic în industria de apărare şi în lucrătorii din acest domeniu, din cauza faptului că niciun guvern din ultimii ani nu a reuşit să acopere acest sector cu contracte şi comenzi astfel încât să duduie".

Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, a declarat pentru ziarul BURSA: "Noile măsuri fiscale lovesc drastic în industria de apărare şi în lucrătorii din acest domeniu, din cauza faptului că niciun guvern din ultimii ani nu a reuşit să acopere acest sector cu contracte şi comenzi astfel încât să duduie".

English Version

Prevederile legii 296/2023 conduc la pierderea voucherelor de vacanţă, a bonurilor de masă şi a sporurilor de vechime de către angajaţii la stat din industria apărării

Angajaţii din companiile de stat din industria de apărare se pregătesc de protest din cauza faptului că prevederile legii 296/2023 în ceea ce priveşte sustenabilitatea cheltuielilor publice conduc la pierderea de către aceştia a drepturilor privind voucherele de vacanţă, bonurile de masă şi sporurile de vechime.

Este vorba despre prevederile articolului XLI din capitolul privind reducerea cheltuielilor bugetare din legea 296/2023, articol care stipulează la punctul 1 că, "începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri şi alte drepturi de natură salarială similare, în situaţia în care au fost înregistrate pierderi contabile din anii precedenţi şi nerecuperate şi/sau înregistrează pierderi contabile în anul curent".

Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare şi Aeronautică, a declarat pentru ziarul BURSA: "Noile măsuri fiscale lovesc drastic în industria de apărare şi în lucrătorii din acest domeniu, din cauza faptului că niciun guvern din ultimii ani nu a reuşit să acopere acest sector cu contracte şi comenzi astfel încât să duduie. Din cauza acestei lipse a activităţii de producţie, în prezent angajaţii riscă să piardă voucherele de vacanţă, bonurile de masă, sporurile de vechime şi alte drepturi salariale, deoarece acordarea acestor beneficii este condiţionată în noua lege de cifra de profit. Or, peste 75% din companiile de stat din industria de apărare nu sunt acoperite cu contracte şi comenzi şi îşi desfăşoară activitatea la limita existenţei. Toate aceste pierderi vin ca un tăvălug pentru cei peste 7500 de lucrători din companiile respective, în condiţiile în care majoritatea angajaţilor din industria de apărare sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. Spre deosebire de simplii angajaţi, noua lege vine cu o serie de măsuri suplimentare, mărind componenţa consiliilor de administraţie de la 3 la 5 sau chiar 7 membri, care toţi primesc indemnizaţii consistente şi cu alte măsuri care determină lucrătorii din industria de apărare să lucreze aproape pe degeaba şi există riscul ca mulţi dintre ei să plece peste hotare".

Având în vedere recentele evoluţii în actualul context regional - apariţia unei zone de conflict în imediata vecinătate a României şi în Orientul Mijlociu, precum şi situaţia deficitară a forţei de muncă existentă în Industria de Apărare -, sindicaliştii din industria de apărare au trimis o adresă către premierul Marcel Ciolacu în care solicită luarea unor măsuri privind implementarea noii legi fiscale. Mai precis, ei doresc exceptarea industriei de apărare de la prevederile privind reducerea cheltuielilor publice.

În motivarea cerinţei lor, reprezentanţii angajaţilor din industria de apărare arată în respectivul document: "Societăţile din această industrie sunt furnizori de servicii şi produse de apărare, atât pentru piaţa internă cât şi pentru piaţa externă, ele au în derulare contracte încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, pentru realizarea unor produse de importanţă vitală pentru siguranţa şi apărarea României, dar şi cu parteneri externi. Deşi entităţile economice din industria de apărare fac parte din categoria companiilor naţionale, societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, acestea nu sunt finanţate de la bugetul de stat, astfel încât salariile angajaţilor să greveze bugetul de stat. Ele au un caracter industrial sau comercial, desfăşoară activităţi economice în condiţii normale de piaţă concurenţială (competitivitate şi profitabilitate), urmăresc obţinerea unui profit, suportă pierderile care rezultă din exercitarea activităţilor derulate, activitatea economică fiind susţinută prin autofinanţare".

Liderii de sindicat susţin că aplicarea prevederilor legii 296/2023 va duce la diminuarea veniturilor salariale şi implicit la o putere de cumpărare mai mică cu implicaţii privind "convulsiile" de natură socială în rândul salariaţilor din industria apărare (unde salariile de încadrare sunt puţin peste salariul minim brut pe ţară de 3.300 lei) şi la imposibilitatea acordării de cheltuieli sociale (ajutoare de naştere, ajutoare de înmormântare, ziua femeii, ziua copilului, ajutor de sărbători Pascale şi de Crăciun), tichete de masă, vouchere de vacanţă şi a altor drepturi de natură bănească prevăzute în contractele colective de muncă aflate în vigoare.

Ei precizează că rezultatul implementării respectivelor prevederi vor stimula migrarea forţei de muncă calificată şi specializată în domeniul producţiei de echipamente şi produse militare, către zona privată sau în afara graniţelor României unde salariile sunt mai atractive şi punerea companiilor de stat în imposibilitate obiectivă de recrutare şi angajare de personal calificat prin prisma inexistenţei unei politici a statului în legătură cu şcolarizarea şi asigurarea de personal calificat pentru piaţa muncii din ţara noastră în acest domeniu. Mai mult, în documentul citat se spune că noile măsuri fiscale vor duce la demotivarea salariaţilor din industria de apărare şi la ieşirea masivă la pensie a angajaţilor care îndeplinesc condiţiile minime legale.

În textul adresat şefului Guvernului se mai spune: "Înlocuirea forţei de muncă, specifică domeniului industriei de apărare necesită un timp îndelungat de pregătire şi formare profesională. Deficitul de forţă de muncă tânără este generat în special din cauza faptului că salariile nu sunt atractive şi a lipsei acute de şcolarizare în domeniu. Prin aplicarea prevederilor noii legi vom fi în imposibilitatea finalizării contractelor aflate în derulare pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare, cât şi pentru export, contracte de sute de milioane de lei ce au prevăzute penalităţi considerabile pentru întârzierea sau nelivrarea produselor. Astfel că o mare parte din operatorii economici vor fi puşi în situaţia sistării activităţii din cauza lipsei de personal calificat în domeniu, ceea ce va conduce implicit la periclitarea intereselor fundamentale de securitate ale ţării, dar şi la împovărarea societăţilor cu datorii devastatoare generate, în principal, de imposibilitatea onorării contractelor în derulare, falimentul acestora fiind iminent".

Primele proteste ale angajaţilor din companiile de stat din industria de apărare vor avea loc luni, 6 noiembrie, în intervalul orar 12:30-16:00, ne-a transmis Constantin Bucuroiu, preşedintele ASIAA.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Normal sa fie suparati.Dupa ce nu fac nimica toata ziua,e normal sa nu primeasca asigurata o vacanta pe gratis.Sa mai faca si ei ceva miscare pe cheltuiala lor.Bugetarii s-au obijnuit prea mult cu comisioane si gratuitati.

    Aceste stimulente se acorda numai celor ce stau la biru .Cum ar fi sa se acorde si celor ce produc?

    Bugetarii sunt oricum la all inclusive tot anul.Ar fi un dublu beneficiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb