MOL construieşte o fabrică de hidrogen verde

S.B.
Companii / 27 aprilie 2022

MOL construieşte o fabrică de hidrogen verde

Grupul ungar MOL construieşte una dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa, la Szazhalombatta. În urma unei investiţii de 22 de milioane de euro, MOL va produce 1.600 de tone de hidrogen verde anual cu ajutorul energiei electrice regenerabile, prevenind eliberarea în atmosferă a 25.000 de tone de CO2.

Prin introducerea acestei tehnologii, MOL devine unul dintre jucătorii cheie din economia sustenabilă pe bază de hidrogen din regiune.

"Grupul MOL a încheiat un parteneriat cu Plug Power Inc., unul dintre principalii furnizori globali de soluţii pe bază de hidrogen pentru economia verde, pentru a construi una dintre cele mai mari fabrici de hidrogen verde din Europa, la Rafinăria Dunărea, deţinută de Grupul MOL în Ungaria, la Szazhalombatta. Hidrogenul verde va contribui la reducerea amprentei de carbon generată de operaţiunile de la Rafinăria Dunărea, facilitând tranziţia către dezvoltarea unor soluţii de mobilitate fără emisii pe termen lung", a anunţat grupul.

Folosind o instalaţie de electroliză Power Plug de 10 MW, fabrica MOL în valoare de 22 de milioane de euro va putea produce aproximativ 1.600 de tone de hidrogen verde, curat, neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon şi, în consecinţă, anual, va fi evitată eliberarea în atmosferă a peste 25.000 de tone de dioxid de carbon, generate prin procesul de producţie pe bază de gaz. Având în vedere că acest proces generează o şesime din emisiile de dioxid de carbon de la nivelul Grupului MOL, această investiţie contribuie la atingerea obiectivului companiei, acela de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, facilitând şi creşterea independenţei energetice în regiune.

De îndată ce fabrica va deveni operaţională în 2023, MOL va folosi hidrogenul verde de la Rafinăria Dunărea în cadrul propriului proces de producţie a carburanţilor. Hidrogenul verde va fi încorporat în moleculele carburanţilor MOL, diminuând cantitatea de emisii de carbon generate atât de tehnologia de prelucrare folosită, cât şi de produsul finit.

"Suntem convinşi că hidrogenul nu este doar una dintre cele mai importante surse de energie pe care o folosim deja în plin proces de tranziţie energetică, ci este un element esenţial al noului sistem energetic fără emisii de dioxid de carbon. Această tehnologie nouă ne permite să începem să producem hidrogen verde la Szazhalombatta, iar MOL poate deveni astfel unul dintre cei mai importanţi actori ai unui sector economic sustenabil energetic la nivel regional", spune Gabriel Szabo, vicepreşedinte executiv Downstream al Grupului MOL.

Producţia hidrogenului verde nu generează deloc gaze cu efect de seră: echipamentul Plug Power foloseşte energia electrică dintr-o sursă regenerabilă pentru a descompune apa în oxigen şi hidrogen, printr-un proces numit electroliză. Acest proces nu generează niciun produs secundar care ar putea avea efecte negative asupra mediului şi, în plus, pentru a produce o tonă de hidrogen, echipamentul are capacitate să elibereze 8-9 tone de oxigen pur, contribuind şi la economisirea a aproximativ 10.000 de tone de gaze naturale care ar fi fost necesare pentru acest proces. Electrolizoarele Plug, cu aproape 50 de ani de experienţă operaţională în aplicaţii care necesită o fiabilitate ridicată, sunt generatoare de hidrogen modulare, scalabile, optimizate pentru producţia de hidrogen curat.

"Hidrogenul verde poate fi răspunsul pentru două dintre provocările cruciale ale omenirii: schimbările climatice şi independenţa energetică. Oportunităţile pe care le avem la dispoziţie, pentru a răspunde acestei tendinţe globale de a integra hidrogenul verde în industriile tradiţionale la nivel global, par nelimitate. Suntem onoraţi să punem la dispoziţia Grupului MOL tehnologia de ultimă generaţie pe bază de electroliză pe care am dezvoltat-o şi avem încredere că, folosită în procesele de la Rafinăria Dunărea, va permite Grupului MOL să înregistreze progrese semnificative din punctul de vedere al diminuării amprentei de carbon şi al creşterii independenţei energetice regionale", a declarat Andy Marsh, CEO al Plug.

Plug este compania care a dezvoltat primul şi cel mai complex ecosistem de producţie a hidrogenului, Green Hydrogen Ecosystem, dezvoltând soluţii care să ajute companiile în procesul de tranziţie către energia verde, pentru ca acestea să îşi îmbunătăţească procesele operaţionale şi să devină mai eficiente şi sustenabile. Reţeaua independentă de producţie a hidrogenului verde a companiei Plug are ca obiectiv generarea a 70 de tone pe zi până la finalul anului 2022 şi menţinerea planurilor de producţie la 500 de tone de hidrogen verde pe zi până în 2025 în America de Nord şi o producţie de 1.000 de tone pe zi, la nivel global, până în 2028.

Producţia de hidrogen verde face parte din strategia actualizată SHAPE TOMORROW a Grupului MOL, care se concentrează pe sustenabilitate şi este armonizată cu Pactul Verde European. În contextul acesteia, compania a prevăzut o investiţie totală de un miliard de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor care să ajute la diminuarea sau neutralizarea emisiilor de carbon până în 2025. Tot ca parte a acestei strategii, până în 2030, MOL va reduce cu 30% amprenta de carbon asociată operaţiunilor sale şi va direcţiona 50% din totalul investiţiilor către proiecte sustenabile. Mai mult, MOL şi-a propus ca până în 2050, operaţiunile sale să devină complet neutre din punctul de vedere al emisiilor de carbon.

Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări şi25.000 de angajaţi în întreaga lume. Grupul MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Activităţile de explorare şi producţie ale Grupului MOL sunt susţinute de o experienţă de peste 85 de ani în domeniul hidrocarburilor şi 30 de ani în injecţia de CO2. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. MOL se angajează să îşi transforme operaţiunile tradiţionale bazate pe combustibili fosili într-un model de afaceri sustenabil, cu emisii scăzute de carbon şi aspiră să devină neutru din punct de vedere la emisiilor de carbon nete până în 2050, contribuind totodată la formarea economiei circulare cu emisii scăzute de carbon în Europa Centrală şi de Est.

Plug construieşte un ecosistem verde de hidrogen complet, de la producţie, stocare şi livrare până la generarea de energie, pentru a-şi ajuta clienţii să-şi atingă obiectivele de afaceri şi să contribuie la decarbonizarea economiei. În procesul de dezvoltare a primului prototip de celulă pentru stocarea hidrogenului, compania a dezvoltat peste 50.000 de sisteme de celule de combustibil şi peste 165 de staţii de alimentare, devenind şi cel mai mare cumpărător de hidrogen lichid. Cu planuri de a construi şi opera o autostradă verde cu hidrogen în America de Nord şi Europa, Plug construieşte o Gigafactory de ultimă generaţie pentru a produce electrolizoare şi pile de combustibil şi mai multe fabrici de producţie de hidrogen verde care vor produce zilnic 500 de tone de hidrogen verde lichid până în 2025. Plug va livra soluţiile sale de hidrogen ecologic direct clienţilor săi şi prin intermediul partenerilor în joint venture în mai multe medii, inclusiv manipularea materialelor, mobilitatea electrică, generarea de energie şi aplicaţiile industriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb