Prima dată când am stat e vorbă cu cineva care fusese în Madagascar am aflat ceva straniu. Ca european, nu ai voie să bei apă altfel decât îmbuteliată şi importată. Nu îţi interzice nimeni, dar dacă bei de unde beau localnicii şansele tale de a scăpa fără o boală serioasă sunt practic nule. Şi de mâncat, mi s-a spus, trebuie să mămânci tot la unul dintre puţinele restaurante pentru europeni. Altfel s-a zis cu tine...
Asta m-a întristat. În copilăria mea aveam despre ţări insulare o concepţie destul de naivă. Îmi imaginam că ele sunt fericite. Insulele acestea, credeam, sunt scutite de relele pe care vecinii lor le pot exporta peste graniţe. Soare, apă, palmieri, mirodenii. Ce poţi să îţi doreşti mai mult?
Desigur că în lumea reală lucrurile sunt mai complicate. Dar Madagascarul era - de asta sunt şi acum sigur - un Paradis natural. Aproape 90 la sută din speciile de animale de acolo nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ. Madagascarul produce cea mai bună vanilie din lume, iar plajele şi munţii săi sunt de o frumuseţe greu de imaginat.
Zilele trecute această speranţă s-a sfârâmat iarăşi. Am aflat, de la ştiri, că virusul din Wuhan a ajuns şi în Republica Malgaşă. Asta nu este o surpriză. Africa este vizitată acum de un val al pandemiei despre care nimeni nu ştie exact câte victime va lăsa în urmă. Multe guverne africane sunt incapabile să gestioneze criza aceasta. Dar chiar şi pe fondul unor aşteptări modeste, cee ce se întâmplă în Madagascar mi-a atras atenţia.
Preşedintele ţării, Andry Rajoelina, şi-a anunţat concetăţenii că are un leac pentru coronavirus. Un ceai de plante. Da, aţi auzit bine. Omul pretinde că au făcut deja testele. Doi oameni s-au vindecat. Tratamentul durează o săptămână. Se pare că apoi a pus armata să împartă locuitorilor ceaiul-minune.
De ce ne mirăm? Vi se pare că Străinu-Cercel, cu al său plan "Vacanţa Mare", este mai competent? Sau Donald Trump, cel care îi îndemna pe americani să bea dezinfectant? Ori dictatorul din Belarus, Alexandr Lukashenko, care îşi sfătuia supuşii să bea vodcă pentru a eradica virusul? Sau Daniel Ortega, preşedintele socialist din Nicaragua, cel care numea coronavirusul "un semn de la Dumnezeu"? - Dumnezeu ştie de ce... Dar chiar şi pe acest fond, este deplorabil să vezi cum un paradis tropical este transformat într-un infern.
Insula avea oricum multe alte probleme şi până acum. În 2017 a fost devastată de o molimă teribilă, medievală: ciuma bubonică. Economia a fost ţinută în stare de subdezvoltare decenii întregi datorită regimului marxist care a existat acolo între 1975 şi 1992. Corupţia a ajuns la cote ireale.
Situaţia din Madagascar ne interesează şi pe noi pentru că ţara funcţionează ca un laborator al soluţiilor rele. Luaţi, spre exemplu, chestiunea relaţiilor internaţionale. La fel ca în România, în Madagascar au apărut demagogi care au susţinut că relaţiile cu Vestul (în cazul lor, mai ales cu Franţa) i-au sărăcit pe localnici. Dacă Occidentul este rău, atunci Estul este bun - a fost concluzia. Aşadar economia ţării a fost cuplată la aceea a Estului, exact cum doresc să facă socialiştii din România. Rezultatul? În doar câţiva ani, ţara era oficial în stare de faliment.
Tot la fel ca în România, "serviciile", jandarmeria şi armata au fost lăsate să devină stat în stat. Au urmat brutallităţi împotriva demonstranţilor pentru drepturi politice. Apropos, ce se mai aude despre dosarul gazării a zeci de mii de manifestanţi, în Piaţa Victoriei?
Cele două state se aseamănă şi în altă privinţă. Nici unul nu a reuşit să pună bariere instituţionale în calea nepotismului. În Madagascar politica a urmat, încă din secolul al 19, liniile diviziunilor de clan. În România, regimul comunist a consacrat dominaţia câtorva familii din Oltenia. După 1989, regimul a fost ghidonat de câteva clanuri din sudul Munteniei şi din Moldova. Unul dintre corupţii notorii din România s-a refugiat, o vreme, în Madagascar.
Situaţia în insulă se anunţă mai albastră decât cerul de deasupra staţiunilor părăsite de turişti. Preşedintele Rajoelina a fost felicitat de omologul său din Republica Democrată Congo pentru descoperirea leacului pentru coronavirus. Urmează, deduc, exporturi masive din băutura numită - nu este o glumă! - Covid-Organics... Preşedintele a mai declarat că elevii şi studenţii vor fi obligaţi să consume noua licoare pentru a fi admişi înapoi la şcoală.
Râdem, dar aveţi impresia că noi avem un plan mai inteligent? Sau că prin cartierele noastre, unde poliţiştii se iau la bătaie cu bande înarmate cu coase şi ciomege, situaţia e radical mai bună?
Viaţa bate filmul. În 2005, formaţia Gogol Bordello a scos, pe un album intitulat... "East Infection" (nici asta nu este o glumă), o melodie intitulată... "Madagascar-Roumania". Începe cam aşa, în traducere aproximativă: "Acum îmi spui că trăieşti într-o ţară/Unde nu poţi încerca nici o bucurie şi nu ai nici o libertate/Doar că în mintea ta sunt tot atâtea compartimente/În care nu ştii ce ai mai pus".