Portofoliul Finanţelor în următorul Guvern german este promis social democraţilor, o ruptură de era conservatorului Wolfgang Schaeuble, campion al ortodoxiei bugetare atât în ţara sa cât şi în Europa, transmite AFP, conform Agerpres.
Renunţarea la portofoliul Finanţelor, care în ultimii opt ani a fost vârful de lance al partidului CDU condus de Angela Merkel, este o dovadă a concesiilor făcute de cancelar pentru a ajunge la un acord de coaliţie cu social democraţii şi a putea rămâne la putere.
Plecarea în decembrie 2017 a fostului titular al postului de ministru de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, care va rămâne în memoria multor state europene drept omul care a încercat să excludă Grecia din zona euro, a anunţat deja "o adevărată schimbare de mentalitate în rândul conducătorilor germani", subliniază Frederic Ducrozet, economist la Pictet Wealth Management. Înlocuirea lui Schaeuble cu un social democrat constituie o nouă etapă.
Câştigarea portofoliului Finanţelor ar trebui să ajute conducerea partidului social democrat să îşi convingă baza să aprobe o nouă coaliţie cu dreapta, cea de-a treia după 2005, în pofida rezervelor exprimate în interiorul partidului.
Însă, această schimbare nu înseamnă neapărat o schimbare totală a doctrinei bugetare a Germaniei, unde echilibrul conturilor publice este o adevărată dogmă, iar îngrijorările potrivit cărora germanii vor trebui să plătească derapajele bugetare ale altor state europene sunt încă vii.
Primarul oraşului Hamburg, Olaf Scholz, 59 de ani, este cel care va prelua conducerea Ministerului Finanţelor. "Un pragmatic, probabil cel mai apropiat de linia fostului ministru Schaeuble din interiorul partidului social democrat", subliniază Florian Hesse, analist la banca Berenberg.
Însă, sosirea unui social democrat în fruntea finanţelor Germaniei ar putea trimite un nou semnal Europei. Acordul convenit miercuri pentru formarea unui guvern de coaliţie aduce un sprijin propunerilor de reformă ale zonei euro susţinute de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Acordul de coaliţie sprijină propunerea franceză privind înfiinţarea unui buget al zonei euro pentru investiţii comune, după ce timp de mai multe luni conservatorii conduşi de Angela Merkel au ignorat acest subiect.
Pe plan intern, ascensiunea partidului social democrat la conducerea Finanţelor, precum şi la Ministerul Muncii şi Afacerilor Sociale va da acestui partid marja de manevră necesară pentru a-şi pune în aplicare promisiunile de justiţie socială din campanie. Social democraţii insistă de asemenea pe o majorare a cheltuielilor pentru educaţie, locuinţe şi infrastructura de sănătate, în pofida mediului de afaceri din Germania, care critică proiectele de cheltuieli.
De asemenea, social democraţii vor încerca să respingă ideea scăderii impozitelor pe companii, o idee care se propagă în Germania mai ales după reforma fiscală americană. "O linie roşie pentru SPD este o scădere masivă a impozitelor după model american. Ideea lor este să nu cadă victimă maladiei Trump", susţine Frederic Ducrozet.