Moment de respiro la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 martie 2020

Moment de respiro la BVB

Actualizare

Declin pe linie pentru indici, după prima oră de tranzacţionare

Rulaj de numai patru milioane de lei

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureştierau în depreciere după prima oră de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, în ton cu scăderile din pieţele europene.

BET, reperul pieţei noastre de capital, avea un declin cu 1,45%, până la 7.419,68 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus, era în scădere cu 1,35%, la 1.111,75 puncte.

Indicele financiar BE-FI marca o depreciere de 0,69%, până la 38.458,54 puncte, iar indicele BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor, era în declin cu 1,38%, la 566,96 puncte.

Titlurile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide acţiuni de la bursa noastră, consemnau un declin de 1,35%, la 1,75 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea afişau o scădere de 1,82%, până la 1,08 lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) se tranzacţionau la 27,05 lei, în depreciere cu 0,55%.

Cotaţia OMV Petrom (SNP) avea un recul de 2,72%, la 0,286 lei, în timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) scădeau cu 1,74%, până la 11,32 lei.

Valoarea tranzacţiilor se ridica, după prima oră de la deschiderea şedinţei bursiere, la numai 4,06 milioane de lei, cu mult sub rulajul mediu zilnic al acestui an, de 60,67 milioane de lei.

---

Dragoş Cabat, analist CFA: "Există persoane care vor să facă speculaţii şi probabil că între acestea sunt şi din cei care vor câştiga, dar majoritatea va pierde" Lucian Isac, Estinvest: "Companiile din sectorul farmaceutic şi energetic sunt de luat în calcul, în această perioadă""Este de preferat ca investitorii să nu intre deodată cu întreaga sumă disponibilă în piaţă, ci să facă achiziţii în mod constant", spune directorul de la Estinvest

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut parte de un moment de respiro săptămâna trecută, după căderile puternice din ultima perioadă, toţi indicii marcând creşteri ale cotaţiilor. Avansurile au fost situate între 0,55% pentru BET-FI, al sectorului financiar, care a încheiat sesiunea de tranzacţionare de vineri la 38.726,84 de puncte şi 2,78% pentru BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi utilităţilor, care s-a apreciat până la 574,92 de puncte.

BET, referinţa pieţei noastre de capital, a încheiat săptămâna la 7.528,93 puncte, echivalentul unei creşteri de 2,47% faţă de şedinţa din 20 martie, şi rămâne în "teritoriul ursului", ca de altfel întreaga noastră piaţă, toţi indicii situându-se cu mai mult de 20% sub maximele recente. Sunt creşteri şi volatilităţi mult mai reduse faţă de cele din pieţele europene şi din Statele Unite, care au cunoscut avansuri săptămânale importante.

În Europa, indicele STOXX 600 a urcat cu 6,09%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt s-a apreciat cu 7,88%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, creşterea a fost de 6,16%.

Peste Atlantic, salturile au fost şi mai mari, Indicele Dow Jones Industrial Average urcând în ultimele cinci sesiuni de tranzacţionare cu 12,84%, cea mai mare creştere săptămânală din 1938 şi până acum, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 10,26%, cel mai puternic salt din 2008, iar Nasdaq Composite a avut un avans de 9,05%, cea mai bună evoluţie din martie 2009, potrivit MarketWatch.

Lucian Isac, director general al casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "În primul rând, creşterea a avut la bază măsurile de susţinere a economiei, care au fost anunţate de administraţia americană. O mare parte din acei bani vor ajunge, chiar dacă indirect, în piaţa de capital".

Statele Unite au anunţat un pachet de măsuri de stimulare economică fără precedent în istoria SUA, de două trilioane de dolari, pentru a atenua şocul produs de pandemia de Covid-19, preşedintele Donald Trump semnând, vineri, planul ce anterior fusese adoptat de Congres.

Directorul de la Estinvest a adăugat: "La noi, din păcate, piaţa de capital nu este nici pe departe atât de relevantă în economie ca cea din Statele Unite. Pe de altă parte, măsurile anunţate cel puţin deocamdată de guvernanţii noştri, nu sunt de natură să aibă un impact mare asupra pieţei, astfel încât să-i imprime o mişcare, într-un sens sau altul".

În opinia sa, un alt factor de natură să explice volatilitatea mai redusă a pieţei noastre ţine de propunerile de dividende pe care le-au înaintat unele companii de la BVB.

"Sunt distribuţii decente, cu randamente chiar şi de peste 10%", spune Lucian Isac.

Cincisprezece din cele şaptesprezece companii ce fac parte din indicele BET au convocat acţionarii pentru a vota repartizarea profitului obţinut în 2019, iar la preţurile de închidere de vineri, propunerile de dividend înaintate de OMV Petrom (SNP), BRD-Groupe Societe Generale (BRD), Nuclearelectrica (SNN) şi Conpet (COTE), au randamente brute de cel puţin 10% (vezi tabel).

De asemenea, pe lângă distribuţia de dividende, Banca Transilvania (TLV) vrea să acorde şi o acţiune gratuită la zece deţinute.

"În plus, multiplii de evaluare arată că, în acest moment, societăţile de la BVB nu sunt supraevaluate, precum cele din pieţele dezvoltate, în special cea din Statele Unite", spune Lucian Isac, adăugând: "Iar aceste două elemente, dividendele şi multiplii de piaţă, reprezintă nişte ancore pentru investitori".

Dar, directorul de la Estinvest atrage atenţia că toate acestea nu înseamnă că preţurile acţiunilor nu pot să mai scadă.

"Nu cred că există cineva care să ştie unde ar fi punctul de la care se întoarce piaţa. Până la urmă, totul ţine de cum va evolua pandemia şi, din păcate, se pare că noi suntem la început", a precizat Lucian Isac.

Şi analistul economic Dragoş Cabat indică spre injecţiile masive de bani în economia Statelor Unite, ce constituie elementul care explică diferenţa de volatilitate dintre BVB şi piaţa americană, din săptămâna trecută.

În plus, analistul CFA subliniază că, la noi, volumele, activitatea de la bursă, este mult mai redusă.

"S-a vândut puternic în ultimele săptămâni, ceea ce a dus piaţa în jos, ca peste tot în lume. Spre deosebire mai ales de bursele americane, dar şi de cele mari europene, unde sunt volume foarte mari, se intră şi se iese, tranzacţionează roboţi, la noi nu se întâmplă acest lucru. Sunt câţiva care tranzacţionează, dar care nu contează per ansamblu. Iar investitorii adevăraţi, mari, adică fondurile de pensii şi cele de investiţii, sunt captivi, pentru că nu există lichiditate în piaţă", a detaliat Dragoş Cabat.

De asemenea, analistul a mai precizat că noi suntem oarecum mai izolaţi, în sensul că există emitenţi, precum cei din energie, a căror activitate depinde în primul rând de ceea ce se întâmplă în ţară, şi într-o măsură mai mică de extern.

"Nici nu avem companii importante care să depindă de piaţa chineză, dar suntem dependenţi de piaţa europeană. Astfel încât, suntem mai corelaţi cu pieţele europene decât cu cea americană", este de părere Dragoş Cabat.

Legat de modul în care ar trebui să acţioneze investitorii de retail în astfel de perioade, cu volatilitate mare în piaţă, analistul economic susţine că cea mai bună decizie este de a sta pe margine, până se mai liniştesc lucrurile.

"Dacă nu deţin acţiuni să stea deoparte, iar dacă au acţiuni să rămână cu ele. Există persoane care vor să facă speculaţii şi probabil că între acestea sunt şi din cei care vor câştiga, dar majoritatea va pierde. Deciziile luate într-un context cum este cel de acum sunt de obicei proaste", spune Dragoş Cabat.

Lucian Isac de la Estinvest punctează că, în primul rând, ne aflăm într-o perioadă în care companiile au convocat adunările generale, iar investitorii trebuie să studieze cu atenţie materialele pe care le pun emitenţii la dispoziţie pentru AGA.

"Apoi, să se aibă în vedere business-uri care s-au dovedit viabile de-a lungul timpului, atât în perioade de creştere economică, cât şi în perioade în care economia a mers mai rău. Chiar dacă nu vor mai livra dividende cu randamente de două cifre, sunt companiile care probabil vor reuşi să facă profit, astfel încât nu li se va diminua avuţia", spune directorul casei de brokeraj.

Este vorba despre societăţi din domenii defensive, iar Lucian Isac punctează că, în această perioadă, ar fi de luat în calcul în primul rând sectorul farmaceutic, dar şi cel energetic.

"În plus, se poate avea în vedere şi sectorul bancar, unde întâlnim societăţi ce au propus dividende cu randamente bune, dar cu o doză mai mare de precauţie, pentru că nu ştim exact ce se va întâmpla cu economia şi cât de afectate vor fi companiile care sunt clienţii băncilor", spune directorul de la Estinvest.

De asemenea, o altă recomandare făcută de Lucian Isac este ca investitorii să nu intre deodată cu întreaga sumă disponibilă în piaţă, ci să facă achiziţii în mod constant, gradual, pentru că nu se ştie cât va dura perioada aceasta de volatilitate.

"Astfel, dacă piaţa va mai scădea, vor reuşi să cumpere şi la preţuri mai mici. E greu de crezut că cineva reuşeşte să intre la minime. Prinzi bottom-ul din noroc", a conchis brokerul.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Buna dimineata! Da, da, da concluzie-- cine are cash ""... sa stea deoparte"-- adevarat, se vor ivi multe oportunitati. Despre dividende: 1)- probabilitatea ca firmele sa revizuiasca propunerea de dividende sa acorde mai putin sau deloc 2) - dividende in 2021 sunt/ vor fi inexistente 3)-companiile energetice vor reduce pretul la marfa-- nu mai au piata de desfacere, petrolul s a ieftinit. Altfel spus fondurile de pensii cumpara pt. ca NU SUNT BANII LOR (guvernul, asf, treb. sa faca un control la fondurile de pensii pt.a vedea de ce arunca cu banii in acest context). Vom incepe la bvb sa prospectam alt fund, noi ne uitam la alte tarii ,dar -- putem sa ne comparam? Cum sa stai cu actiunile in portofoliu? Acest indemn descris mai sus ,nu spune -- daca vand ac.azi, maine, cu cash voi putea cumpara in lunile urm. mai multe ac.?Multe, multe de spus. Va rog faceti va analiza temeinic, DECIZIA VA APARTINE

    1. Asta e scenariul tau, ca daca vinzi azi actiuni cu banii obtinuti vei cumpara mai multe actiuni peste cateva luni, pentru ca vor fi mai ieftine, adica mai urmeaza scaderi mari la bursa. Nu spun ca nu poate fi asa, dar altii vad altfel lucrurile. Bursele anticipeaza, sunt ca un leading indicator pentru economie. Daca toata nenorocirea asta legata de coronavirus se ispraveste sa spunem in doua, chiar trei luni, cu tot socul puternic pentru economia reala, usor, usor, in timp, incepe revenirea. Pana la primele semne de revenire, bursele vor fi crescut de mult, tot in anticipare. Nu spun ca asa va fi, ci e doar un scenariu.

      Scenariul tau nu Ia in considerare faptul ca oameni sta vreo luna poate chiar 2 pe acasa cu tot cu telemunca, sunt curios care va fi rezultatul “telemuncii” ;)

      Da ai dreptate, daca ai ac. de vanzare-- normal ca NU ti convine sa pierzi. Vreau sa te gandesti la urm. prob.-- vedem ca dolarul pierde din valoare DAR leul se intareste, ce zici, unde vom vedea leul? ( vom pierde prin devalorizare f.mult, rezultand ac. la un pret f.mic adica la valoarea valutei si dividende inexistente)

      Bravo! Vedem peste tot in media -- salariile f.mari la bugetarii care stau acasa, pensionari inainte de termen, pensi speciale si noi NU PRODUCEM. GUVERNUL ar treb. sa indemne pe cei care stau acasa si au un petec de pamant sa l munceasca in contextul -- hrana se scumpeste, tarile producatoare si au inchis depozitele, etc.) La BVB ar treb. micsorate tarifele , dar totii asteapta ca le va da guvernul, NU inteleg acesti responsabili ca lumea-- modul de viata se va schimba. Sa auzim de bine!

      Ba da, e printre primele lucruri. Nu cred ca se poate contabiliza acum impactul, adica gravitatea pentru economie a acestei situatii. Daca intr o luna, doua, se incheie cu pandemia si se reia activitatea, atunci poate ca nu va fi atat de dramatic. Povestea cu telemunca tine pentru IT, consultanta sau mai stiu eu ce chestii de astea din secolul XXI, dar problema e la productia adevarata. Nu mancam soft uri sau analize financiare. Problema mare va veni daca nu se incheie chestia asta cu Covid 19. Nu cred ca se va ajunge la foamete pentru ca, in situatii extreme, se va iesi din casa cu tot cu virus, adica ce sanatosi, zdraveni, pe care nu prea ii afecteaza si se vor pune pe munca. Sincer spun ca nu stiu.

      Mda, nu stiu ce sa zic. Adica nu stiu unde se va duce leul. Sigur ca, la o devalorizare puternica se pierde mult. Mie problema mi se pare ca tine exclusiv de coronavirus. Se zice ca in China s a oprit, in Wuhan adica, ca toate cazurile pe care le mai au sunt venite din afara etc. Dar poti sa ai incredere ca rapoartele alea arata realitatea ..?. Sau se zice ca virusul nu rezista la caldura. Dar vedem imbolnaviri in Africa, in tari unde e o caldura de te topesti. Pentru mine e o nebuloasa totala.

      multi pesimisti, putini cistigatori.

      cind toti vind cumpara putin cite putin. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb