Moneda, bondurile şi acţiunile Turciei scad puternic

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 august 2018

Lira, la curs minim istoric faţă de dolar

Moneda Turciei (lira) a scăzut, ieri, puternic faţă de dolar, atingând un nivel minim record, iar obligaţiunile guvernamentale şi acţiunile tranzacţionate la bursă s-au depreciat după ce SUA au impus sancţiuni fără precedent unor reprezentanţi ai acestui stat aliat al său în NATO.

Lira a coborât cu 2%, la 5,0924 unităţi/dolar - cel mai redus nivel al tuturor timpurilor. De la începutul anului, moneda Turciei a pierdut peste 25%.

Totodată, randamentul titlurilor de stat cu scadenţa la zece ani a urcat cu 89 de puncte de bază, la nivelul maxim istoric de 19,48%, iar indicele de referinţă al Bursei din Istanbul - Borsa Istanbul 100 - a scăzut cu 2,4%, la 94.873,81 puncte. Acesta din urmă a coborât cu 18% de la începutul lui 2018.

Miercuri, Departamentul Trezoreriei din SUA a anunţat că a impus sancţiuni miniştrilor turci de Interne şi Justiţie, Suleyman Soylu şi Abdulhamit Gul, pe care îi acuză că au jucat un rol major în arestarea şi detenţia pastorului american Andrew Brunson.

Acuzat de autorităţile turce de activităţi "teroriste" şi de spionaj, pastorul Brunson a fost plasat în arest la domiciliu în urmă cu o săptămână, după un an şi jumătate în detenţie.

Ca răspuns, Ministerul turc al Afacerilor Externe a anunţat: "Nu există nicio îndoială că acest lucru va afecta în mare măsură eforturile constructive depuse în vederea soluţionării problemelor dintre cele două ţări. Va exista fără întârziere un răspuns la această atitudine agresivă care nu va duce la nimic. Facem apel la administraţia americană să revină asupra acestei decizii eronate".

Cristian Maggio, şef al departamentului de strategie pentru pieţele emergente din cadrul "TD Securities" Londra, a spus, conform Bloomberg: "Situaţia este rea. Este un episod rar de sancţiuni impuse între membri NATO. Nu este o decizie luată cu uşurinţă".

În opinia sa, această situaţie nu reprezintă doar un risc principal, ci va genera consecinţe economice şi financiare vizibile şi măsurabile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. vam mai spus nu are cum sa se prabuseasca o piata adevarata prima data se prabusesc cei din jur apoi vinee valul cel mare,,..mnbv

    daca ai lire turcesti sau dinari igoslavi esti cistigator la loto din cauza inflatiei...,mnbvc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb