Moneda euro se depreciază la un minim al ultimelor două decenii, din cauza crizei din energie

G.D.
Macroeconomie / 23 august 2022

Moneda euro se depreciază la un minim al ultimelor două decenii, din cauza crizei din energie

Moneda euro a coborât din nou astăzi sub pragul simbolic de un dolar, atingând un minimum al ultimelor două decenii, din cauza temerilor că şocul energiei va menţine inflaţia ridicată şi va spori şansele unei recesiuni în Europa, transmite Reuters, conform Agerpres.

Şi yuanul chinezesc a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani faţă de dolar, în timp ce lira sterlină este la cel mai redus nivel din martie 2020.

Astăzi dimineaţa, moneda euro se tranzacţiona pentru 0,9930 de dolari, sub pragul de un dolar.

"Ceea ce încercăm să ne dăm seama este cât de mult din evoluţia monedei euro este cauzat de nivelul redus al lichidităţilor în timpul verii şi cât de mult de fluxurile de capital. Dar desigur creşterea preţului gazelor este o veste proastă pentru întreaga regiune", a apreciat Kenneth Broux, analist la Societe Generale în Londra.

Preţul de referinţă al gazelor în Europa a crescut ieri după ce Gazprom a anunţat că livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte timp de trei zile, între 31 august şi 2 septembrie, pentru "lucrări de mentenanţă".

Valurile de căldură din Europa au afectat deja aprovizionarea cu energie şi sporesc temerile că vor exista perturbări în această iarnă, care vor afecta semnificativ activitatea economică.

De la introducerea sa în circulaţie în 1999, moneda euro a petrecut foarte puţin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situaţie a fost între 1999 şi 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.

Chiar dacă are o istorie relativ scurtă de două decenii, moneda euro este a doua cea mai căutată valută pe pieţele mondiale de schimb valutar, iar tranzacţiile zilnice euro/dolar sunt cele mai mari de pe piaţa valutară globală, care are o valoare de 6.600 de miliarde de dolari pe zi.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Și ce dacă? E prea târziu să luăm dolari, eu cumpăr euro că sunt ieftini

    nu din cauza energiei din cauza incetarii de export "Credit" ca si intensitate!!!

    Banii nu sunt bani sunt credit!!! rasufla creditul prin locuri si scade nominal valoarea euro fata de dolar - dolar mai tare in credit ca europa pe moment. (vezi cine cui ce lichiditate a injectat in ultima perioada cat si ce cantitate = clar slabire sau intarire una fata de alta). 

    s c cret 

    1. Your message makes no sense!

      mergi in pate in 2005 2007 la euro lei dolari si mergi tot atunci si la piata financiara din usa (a creditului) cat si la piata de credit a europei! ambele erau pe varfuri si faceau inflexiuni (exempul bun il vezi acum si la ratele de dobanzi atat fund rate cat si shadow rate).

      Euro urmeaza sa se intareasca dupa acesta corectie ciclica! doar ca mai are de speriat pe moment.... plus ca lei prea tare fata de euro.. din cauza decalata a productivitatii si a intrarilor intarziate de capital euro la noi in conturi (vezi balanta bancii centrale in rezerva valutara e pe ascendent). 

      s c cret 

      economia clobala este impartita in poluri in functie de dobanzi si afinitati financiare sau responsabilitati se va cere si se va da Bani /CRedit.... aceasta cerere intareste sau slabeste pe moment moneda; plus ca valutele prime si chiar daca nu au cerere iar natiile ce nu le ceer fac defaulte fata de valuele prime duc tot la intarirea valutei prime si daca au cerut valuta si daca nu au cerut (ca si rezerva in conturi la plata datorie).

      Si tarile care sa zicem nu cer valute si fac defaulte sau ca sa evite vand "aur" sau alte "resurse" petrol tot valute vor cere la intermediere ceea ce duc tot la intarirea valutei externe. 

      Acum a mai picat si inchiderea robinetului petrol pe termen scurt a rusiei catre moneda euro ceea ce poate duce suplimentar la alta cadere pe moment... pana se debalanseaza necesarul de cerere a europei de petrol si va rezolva cererea din alte zone sau prin alte acorduri. Dar acest moment este doar o inflexiune... asta nu va duce la nulitatea monedei euro ci doar slabeste moneda euro pe moment fata de alte economii partenerea la comert ce ar ramane in ruma (gen vezi devalorizarea rublei si a lirei turcesit; este normal ca atunci cand mai multe baloare de credit din buchetul de baloare rasufla va rasufla si valutele mai tari pentru a nu trage prea tare de "ate" si a tara in sus dupa ele baloane valutare desumflate /prabusite) 

      Partenerii economici dau semnale de oboseala in ciclul de credit pe glob; unde mai multe sincronizari se cam apropie de final pentru unele piete - in timp ce pentru altele abea vor incepe iar altele se apla in intersectari - tranzitii. 

      PS: vezi rapoartele bancii europene cu ciclurile de credit din mai multe state europene si in ce faze se afla fiecare tara! o sa te ajute mai bine intelegerea valutelor ce tre sa face periodic defaulte / deflatii pentru a restimula alt ciclu de credit! 

      s c cret 

      Amice, in afara de niste grafice de tip bazaconii.... tu chiar nu pricepi economie elementara. Fara energie ieftina, toata industria europeana va intra in faliment.

      Uniper iti spune ceva? Dar Bloomberg despre "Europe’s industrial heartland faces a potential exodus as manufacturers of German car parts, chemicals and steel struggle to absorb power prices that rocket to new highs almost every day." 

      Chimcomplex Borzești iti spune ceva?

      Dar "Prețurile record ale gazului în Europa au forțat Grupa Azoty, al doilea mare producător de îngrășăminte din UE, să suspende operațiunile." 

      cata energie ieftina mai doresti “amice”?

      nu iti ajunge ca din 2012germania incepea sa aiba energie ieftina pana in 2019-2020? cata teapa sa dai energiei? are si energia obligatia de a gecutera gapul in raport cu profitabilitatea. 

      ia intreaba industria de profil (asta in cazul in care esti in domeniu) au fost grozavi anii 2018-2019 si jumatea lui 2020? ca vanzari? 

      au fost exceptionali! 

      cu ce pret? 

      cu pretul energiei ce intra pe negativ ca raport din cheltuieli totale cu productia - moca aproape- dupa ce industriile acumulase stocuri cu duiumul au refuzat contractele viitoare la energie si a dus la prabusirea contractelor pe bursa in negativ. Dar minunea nu tine la infinit! dupa ce industriile au decartat stocurile in piata in fata boomului de cerere asimetri energia se ducea pravale - gen teala celor din energie era mare- au incasat profiturile si au vazut ca cererea continua defazat mai mult decat stocurile avute in avans. Atunci a venit bula de panica de la producatorii de bunuri si servicii si a busit iar cererea noua de energie. “energie” ce era cu putinntimp tepuita. Pai tu stii ce lag e in a “inchide” si “deschide” energia in raport cu echilibrul pietei? Intotdeauna jn lag ce ceva ani 5-7-12 chiar... Vezi frumusel istoricul. 

      implicit sunt mai multe relatii de cauza efect; plus si speculatia rusului unde loveste in europa dar vinde moca in china si india la 23 (vezi contractele) dolari barilul cantitati de nici 10% din ce consuma europa. 

      s c cret  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb