MONEDA NAŢIONALĂ FACE ISTORIE Depreciere de peste 2% pentru leu, în două săptămâni

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 iulie 2012

Depreciere de peste 2% pentru leu, în două săptămâni

Tensiunile politice au continuat să afecteze leul, care a atins, vineri, cea mai mică valoare din istorie în raport cu euro.

Astfel, moneda unică a fost cotată, vineri, la 4,5495 lei, după o creştere de 2,43 bani comparativ cu ziua precedentă. La finele lunii trecute, referinţa Băncii Naţionale a României (BNR) a fost de 4,4494 lei, ceea ce înseamnă că, pe parcursul ultimelor două săptămâni, leul s-a depreciat cu 2,25%, în raport cu euro.

De la începutul lunii, leul s-a depreciat faţă de moneda unică aproape neîntrerupt, singura şedinţă de scădere având loc marţi, 10 iulie. De atunci, euro a câştigat aproape trei bani faţă de leu.

O analiză recentă a Bloomberg arăta că tensiunile politice din ţara noastră riscă să deprecieze şi mai mult moneda naţională şi să urce cos-turile de finanţare.

În cadrul şedintei de tranzacţionare de la bursa derivatelor Sibex din data de 6 iulie, speculatorii au mizat pe un curs de 4,5459 lei la sfârşitul anului, respectiv unul de 4,5899 lei în martie anul viitor.

Moneda naţională a coborât şi faţă de dolar, care a ajuns, vineri, la 3,7274 lei, cu nouăsprezece bani (5,41%) de la începutul lunii, precum şi faţă de francul elveţian (8,59 bani, respectiv 2.32%)

Deprecierea poate afecta rata inflaţiei, care, luna trecută, a fost de 2,04% faţă de iunie 2011, în timp ce, comparativ cu luna precedentă, preţurile s-au redus cu 0,04%. Potrivit teoriei economice, creşterea inflaţiei poate să anuleze efectele majorării veniturilor nominale, din cauză că reduce puterea de cumpărare a populaţiei. Astfel, decizia autorităţilor de a creşte cu 8% salariile bugetarilor, ca prim pas pentru aducerea acestora la nivelul de dinainte de tăierea de 25% din anul 2010, poate ajunge să fie contrabalansată de efectele tensiunilor politice din această perioadă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. daca nu scade euro, noi cei care avem credite in euro si lucram pe servicii , incet vom putea inchide firmele la ce pierderi avem din acest curs.multumesc mihai

    1. multumeste-le USL. voteaza cu ei in continuare. oricum, cica e de bine, or sa fie mai multi bani la buget, asa zice marele florin georgescu loool

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb