Moneda stabilă USD Coin (USDC) şi-a pierdut corelaţia cu dolarul şi a scăzut ieri la un minim istoric, după ce Circle, firma americană din spatele monedei, a dezvăluit că unele dintre rezervele care o susţin erau deţinute la Silicon Valley Bank, prăbuşită vineri, conform News.ro.
Circle deţine 3,3 miliarde de dolari din rezervele sale de 40 de miliarde de dolari în USDC la banca prăbuşită Silicon Valley Bank, a declarat compania într-un tweet, vineri. Moneda a pierdut paritatea cu dolarul şi a scăzut până la 0,88 pentru un dolar.
USDC şi-a revenit uşor, ulterior, fiind tranzacţionată în jurul valorii de 0,90 pentru un dolar.
Silicon Valley Bank s-a prăbuşit vineri, în cel mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008, tulburând pieţele globale şi blocând miliarde de dolari aparţinând companiilor şi investitorilor.
Circle a spus într-un tweet de vineri că compania şi USDC "continuă să funcţioneze normal", în timp ce firma aşteaptă claritate cu privire la ceea ce se va întâmpla cu deponenţii de la Silicon Valley Bank, adaugă sursa.
Între timp, platforma de tranzacţionare a criptomonedelor Coinbase, din SUA, a declarat într-un tweet că nu permite ca USDC să fie schimbată în dolari americani în weekend, în timp ce băncile sunt închise, invocând "activitate sporită", în timp ce intenţionează să reia tranzacţiile mâine.
Circle nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la corelaţia cu dolarul, trimisă în afara orelor de lucru din SUA.
Joseph Edwards, consilier de investiţii la Enigma Securities, a declarat că situaţia este "extrem de gravă" pentru USDC.
"Oricât de solide sunt operaţiunile Circle, acest tip de separare de dolar a unei monede stabile tinde să submineze în mod fundamental încrederea în ea", a spus Edwards.
"Implicaţiile pe termen scurt aici sunt dramatice şi necunoscute, mai ales odată ce sistemele încep să fie adaptate la realitatea că 1 USDC nu se tranzacţionează la 1 dolar, pentru moment", a mai spus el.
Monedele stabile sunt criptomonede concepute pentru a menţine un curs de schimb constant cu monede "fiat" - cele susţinute de un guvern central, mai degrabă decât de o marfă fizică, cum ar fi aurul - de exemplu printr-o fixare la paritate cu dolarul american, precizează sursa.
Folosite în tranzacţiile cu criptomonede, acestea au crescut în valoare în ultimii ani.
Preţul USDC se menţine de obicei aproape de 1 dolar, ceea ce face ca scăderea de sâmbătă să fie fără precedent.
Potrivit sursei, minimul său istoric anterior a fost de aproximativ 0,97 dolari, atins în 2018, deşi în 2022 a scăzut cu puţin sub 0,99 dolari, când pieţele de criptomonede au fost afectate de prăbuşirea fondului de hedging în criptomonede Three Arrows Capital.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2023, 11:13)
O mica monstra,cum va arata lumea cu bani virtuali
si plati exclusiv cu cardul , azi ai contul plin - maine gol
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2023, 12:19)
Acum e 0.95
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.03.2023, 18:35)
Asa se explica "succesul" Silicon Valley Bank, prin detinerea de monede crypto. La retrageri de 40 mld dolari a vandut titluri de 21 mld dolari in piertdere cu 1.8 mld si crypto nu se stie.
Oare cresterile crypto din ultima perioada se datoreaza si plasamentelor unor banci?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.03.2023, 01:39)
Nu