Moneda unică, trasă în jos de rezultatele slabe ale economiei zonei euro

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 februarie 2006

Cea mai mare economie europeană, a Germaniei, a stagnat în ultimul trimestru din 2005, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2004

Moneda unică împărţită de 12 state din Uniunea Europeană (euro) s-a menţinut ieri în jurul nivelului minim al ultimelor şase săptămîni în raport cu dolarul, atins la data de 13 februarie, ca urmare a publicării datelor nefavorabile privind evoluţia economiei regiunii. Deşi în prima parte a zilei de ieri, euro cîştigase ceva teren în defavoarea monedei americane, depăşind 1,19 dolari, ulterior s-a depreciat pînă la acest prag de 1,19 dolari. Menţionăm că euro a scăzut pînă la 1,1875 dolari în şedinţa de tranzacţionare de luni. Totuşi, specialiştii speră că moneda unică ve reveni pe curs ascendent, în cazul în care Banca Centrală Europeană îşi va majora dobînda de referinţă.

Expansiunea economiei celor 12 state din zona euro s-a împotmolit în ultimul trimestru din 2005, din cauza preţurilor mari de pe piaţa energiei, dar şi a încetinirii creşterii, în SUA, a cererii pentru produsele europene. Economia de 9.000 de miliarde de dolari a regiunii euro a înregistrat, astfel, o expansiune de 0,3% în ultimul trimestru din 2005, comparativ cu trimestrul al treilea, cînd consemna o creştere de 0,6%, anunţă Biroul de Statistică al UE. Expansiunea a fost cea mai redusă din anul trecut şi este conformă aşteptărilor pieţei.

Executivul european şi specialiştii sînt de părere că, în ceea ce priveşte anul în curs, evoluţia va fi mai bună. Datele referitoare la producţie şi servicii, aferente lunii februarie, sugerează că situaţia se redresează datorită exporturilor şi investiţiilor.

"Creşterea a fost mică în ultimul trimestru al anului trecut, însă toate rapoartele şi sondajele ne arată că aceasta se va redresa în mod semnificativ", declară Dario Perkins, economist la "ABN Amro Holding" NV, sucursala din Londra.

Pe de altă parte, cea mai mare economie a Europei, cea germană, nu a atins aşteptările pentru ultimele trei luni din 2005, prin faptul că a stagnat în perioada respectivă, conform datelor oficiale publicate ieri. Dacă în ultimul trimestru din 2005, creşterea PIB-ului german a fost neschimbată faţă de trimestrul precedent (0,6%), expansiunea faţă de ultimele trei luni din 2004 a fost de 0,01%, adică zero potrivit statisticienilor. Economiştii estimau o creştere de 0,2%. Creşterea economiei germane a fost afectată de şomajul ridicat şi preţul mare al petrolului, care au diminuat încrederea consumatorilor.

Expansiunea economiei Franţei, a două din Europa, a fost de numai 0,2% în intervalul amintit, în schimb cea a Spaniei, a cincea din regiune, a crescut cu 0,9%.

Analiştii precizează că, în ultimul trimestru din 2005, încă se resimţeau efectele creşterii preţului ţiţeiului pînă la nivelul maxim al tuturor timpurilor (în trimestrul anterior). În aceeaşi perioadă expansiunea economiei SUA a fost de numai 0,3%, însă situaţia s-a schimbat la începutul anului în curs. Preţul petrolului brut este de circa 61 de dolari/baril pe piaţa din New York (nivelul minim al anului), iar economia americană va creşte, potrivit estimărilor, de aproape patru ori mai mult decît în ultimele trei luni din 2005. În aceste condiţii, cererea SUA pentru produsele europene va fi mai mare.

"Primul trimestru din acest an va fi, în mod sigur, mai puternic decît ultimul din anul precedent", concluzionează Elwin de Groot, economist la "Fortis Bank" NV din Amsterdam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb