Monica Iacob-Ridzi: Comisia Europeană trebuie să susţină proiectele pentru diversificarea furnizorilor de gaze naturale

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 iulie 2007

Monica Iacob-Ridzi: Comisia Europeană trebuie să susţină proiectele pentru diversificarea furnizorilor de gaze naturale

Europarlamentarul Mo­nica Iacob-Ridzi (PPE-DE, PD) a cerut Comisiei Europene să iniţieze în luna septembrie a acestui an două propuneri legislative pentru susţinerea gazoductului Nabucco şi să încurajeze construirea de proiecte care să diversifice sursele de aprovizionare şi rutele de transport ale gazelor naturale. Monica Iacob-Ridzi a salutat adoptarea de către Comisia Europeană vineri, 6 iulie, a unor principii pentru viitoarea Cartă a consumatorului de energie, considerându-le un pas important pentru reechilibrarea raportului de forţe dintre consumatorii şi furnizorii de energie. "Este esenţial, însă, ca aceste principii să devină obligatorii pentru statele membre. Nu trebuie să uităm niciun moment că liberalizarea pieţei se face pentru cetăţeni şi ei sunt aceia care trebuie să beneficieze în primul rând de pe urma acestei liberalizări" a susţinut europarlamentarul român în plenul Parla­mentului European.

Apreciind măsurile care duc la creşterea competiţiei pe piaţa energiei, Monica Iacob-Ridzi a subliniat că cea mai importantă consecinţă a liberalizării pieţelor gazului şi electricităţii este opţiunea consumatorului european de a alege între mai mulţi furnizori şi de a plăti un preţ corect şi competitiv, care se va forma în urma con­curenţei de pe piaţa liberă.

În intervenţia din această săptămână din plenul de la Strasbourg, europarlamentarul român a propus iniţierea unei campanii de informare pentru a aduce la cunoştinţa cetăţenilor oportunităţile oferite de liberalizarea pieţelor de energie electrică şi de gaze odată cu intrarea în vigoare a directivei din acest domeniu.

Directiva ce a intrat în aplicare de la 1 iulie 2007 prevede liberalizarea totală a pieţelor gazului şi energiei electrice, permiţând intrarea operatorilor străini pe pieţele naţionale şi prevăzând separarea activităţii de producţie de cea de distribuţie. Astfel, reţelele de transport şi de distribuţie vor fi exploatate de entităţi distincte din punct de vedere juridic pentru a asigura un acces la reţele de transport în condiţii de eficienţă şi nediscriminatorii. Această liberalizare este încadrată însă de norme stricte. Astfel, Statele Membre trebuie să implementeze aceas­tă directivă asigurând securitatea aprovizionării, regularitatea acestei, inclusiv în zonele cele mai îndepărtate, asi­gurarea calităţii serviciilor şi pro­duselor, preţurilor rezonabile şi protecţia mediului în­conjurător.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb