Monica Macovei a câştigat procesul la CEDO împotriva României

J.P.
Anticorupţie / 28 iulie 2020

Monica Macovei a câştigat procesul la CEDO împotriva României

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că România i-a încălcat dreptul la liberă exprimare Monicăi Macovei după ce justiţia a condamnat-o pentru calomnie la adresa lui Dan Şova, conform G4media.ro

Decizia CEDO arată că România trebuie să îi plătească Monicăi Macovei daunele stabilite de justiţia română. Monica Macovei s-a adresat CEDO după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut printr-o sentinţă de 7 noiembrie 2013 o decizie a Curţii de Apel Bucureşti care o obliga să îi plătească lui Dan Şova 10.000 de lei. Motivul? Macovei îi numise pe Victor Ponta şi Dan Şova "corupţi" într-o conferinţă de partid.

CEDO a decis astăzi, in majoritate, cu 5 la 2, ca in acest caz a existat o incalcare a articolului 10 din Conventie- Libertatea de gandire, de constiinta si de religie. Potrivit deciziei, Romania trebuie sa-i plateasca Monicai Macovei, in urmatoarele trei luni, daune de 9.500 de euro. Astfel, suma de 4.505 de euro- drept daune materiale, 2.000 de euro drept daune morale si 3.000 de euro drept cheltuieli de judecata. Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei şi fost membru al Parlamentului European, îi dăduse pe Ponta şi Şova drept exemple de corupţie în rândul avocaţilor care fac şi politică, în contextul contractelor de reprezentare juridică încheiate de aceştia cu complexele energetice Turceni şi Rovinari.

În decembrie 2013, când Înalta Curte de Casaţie şi Justite (ICCJ), Secţia Civilă, a respins recursul Monicăi Macovei, în acest caz, iar sentinţa potrivit căreia trebuia să plătească daune lui Şova a rămas definitivă, fostul ministru anunţă că urmează să sesizeze CEDO, scrie ziare.com.

Monica Macovei: "Mă voi adresa Curţii Europene a Dreptului Omului, pentru că jurisprudenţa CEDO acordă o importantă deosebită libertăţii de exprimare atunci când declaraţiile sunt făcute cu bună-credinţă, pe baza unor documente reale şi în contextul dezbaterii politice, considerând că numai motive extrem de puternice ar putea justifică restricţiile asupra exprimării politice. Dan Şova a fost deranjat că am făcut referire la documente reale, publice, care arătau cum a câştigat, prin parteneriatul cu avocatul-deputat de Gorj, Victor Ponta, mai mulţi bani publici, şi m-a acţionat în judecată. Am câştigat procesul pe fond, însă Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauza lui Şova. Acum, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins atât recursul meu, cât şi pe cel al lui Dan Şova, care cerea să îi plătesc mai mulţi bani că despăgubire. Altfel spus, rămâne valabilă decizia Curţii de Apel, pe care o voi aplică. Nici pentru mine, nici pentru Şova, procesul nu se încheie aici: voi depune plângere la CEDO, a cărei jurisprudenţa o cunosc foarte bine, dovadă fiind cele 20 de procese pe care le-am câştigat că avocat al drepturilor omului".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb