Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a declarat ieri, la finalul discuţiilor de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind planul de acţiune în sistemul justiţiei, că este dezamăgită de modul în care a decurs întâlnirea.
Monica Macovei a precizat că răspunsul CSM la propunerile sale a fost "zero", dar nici nu se aştepta la rezultate bune. "Practic, răspunsul din partea CSM a fost zero. Adică nu o să facă nimic, nici pe standarde etice, nici pe acel posibil conflict de interese", a spus Macovei.
Ministrul Justiţiei a adăugat că a fost atacată tot timpul "de cei care nu se pot abţine şi care continuă să facă asta". "Nu mi se pare normal, dar trebuie să mă adaptez la ceea ce găsesc aici şi la oamenii care sunt aici. Vorbim de şefi de instanţe care au fost numiţi prin proceduri netransparente, direct de ministru şi care astăzi nu vor să aleagă între funcţia de şef de instanţă şi de CSM", a adăugat Monica Macovei.
Ministrul şi-a exprimat scepticismul cu privire la soluţiile pe care le va găsi CSM la problemele din justiţie semnalate de raportul Comisiei Europene din mai 2006, spunând că se aşteaptă la "măsuri diluate" din partea CSM.
Întrebată de ziarişti ce se va întâmpla cu arhiva SIPA, pe care unii membri ai Consiliului au sugerat că ar fi bine să fie preluată de CSM, Monica Macovei a spus că o comisie de istorici va face o recomandare cu privire la instituţia care va gestiona această arhivă.
Printre contestatarii ministrului justiţiei s-au numărat preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lupaşcu, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lidia Bărbulescu, judecătoarea Florica Bejinariu şi preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România,Viorica Costiniu.