Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic în care prezintă, comparativ, veniturile salariaţilor din sectorul public şi cel privat, în anul 2020, arată un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
Potrivit sursei citate, salariul de bază mediu al salariaţilor din sectorul public este cu 32% mai mare decât al celor din sectorul privat; veniturile realizate în sectorul public sunt cu 43% mai mari. Diferenţele dintre sectoare s-au accentuat mai ales în perioada 2016-2018.
Diferenţele dintre nivelurile retribuirii între cele două sectoare trebuie puse în legătură cu diferenţele dintre ponderea diferitelor ocupaţii:
- în sectorul public, specialiştii (funcţiile care cer o diplomă universitară) reprezintă 43% din angajaţi, în timp ce în privat sunt doar 16%;
- în întreprinderile private, 43% sunt muncitori (calificaţi şi necalificaţi), faţă de numai 21% în sectorul public.
Specialiştii fiind de regulă mai bine plătiţi decât muncitorii, este previzibil ca media veniturilor realizate în sectorul public să fie mai mare decât în cel privat.
Când analizăm veniturile realizate pentru aceeaşi grupă de ocupaţii, observăm că diferenţele sunt, în general, mai mici decât pentru totalul celor două sectoare. Cele mai mari diferenţe între veniturile realizate în sectorul public şi cel privat se înregistrează pentru:
- Operatori la instalaţii si maşini; asamblori de maşini si echipamente (+63%); - Membri ai corpului legislativ, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori (+46%);
- Lucrători în servicii (+43%).
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2022, 14:32)
O rusine a clasei politice,
nemunca bine platita in majoritatea cazurilor in administratie
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.12.2022, 18:14)
Aristocrati li se spune.