Monumentala gafă a Guvernului

Sorin Rosca Stanescu
Miscellanea / 3 iulie 2022

Sorin Rosca Stanescu

Executivul de la Bucureşti şi-a dat cu stângul în dreptul într-o manieră absolut spectaculoasă. În prezent, sunt circa 17.000 de acţiuni de executare silită îndreptate împotriva Secretariatului General al Guvernului. Conform unei hotărâri judecătoreşti definitive, Executivul este dator pentru fiecare zi de întârziere cu 4,6 milioane de euro. Şi, atenţie, au trecut deja 100 de zile de când această operaţiune este în plină desfăşurare. În cele ce urmează, voi descrie situaţia limită la care ar putea ajunge cetăţenii României, atunci când vor trebui plătite oalele sparte.

Totul începe în anul de graţie 2003, când, în baza unei legi, s-a decis ca cei 75.000 de salariaţi Petrom să aibă un drept de preemţiune pentru cel mult 8% dintre acţiunile societăţii. Ulterior, acest drept de preemţiune s-a schimbat, salariaţii având capacitatea de a cumpăra acţiuni, atunci când doresc. Tot până la un procent de 8%. Au trecut ani. Oamenii s-au judecat cu statul. Desigur, prin intermediul unor case de avocaţi. De ce cu statul? Pentru că acţiunile pe care le-au revendicat aparţin nu OMV-ului, ci statului român. Au rămas pe baricade 23.000 dintre cei 75.000. Dintre cei 23.000 de salariaţi şi foşti salariaţi Petrom, 17.000 sunt reprezentaţi de un grup de avocaţi, care au avansat mai departe în acest proces şi au trecut pentru moment la executarea silită a Secretariatului General al Guvernului. În cazul acestora, cum arătam mai sus, fiecare zi de întârziere este taxată cu 4,6 de milioane de euro. Iar acest proces este abia la început.

Secretariatul General al Guvernului este executat silit pentru că, spre deosebire de Guvern, are personalitate juridică. Dacă, după blocarea conturilor Secretariatului General al Guvernului, penalizările nu sunt plătite şi salariaţii Petrom nu devin acţionari, atunci casa de avocaţi se va îndrepta împotriva Ministerului Finanţelor. Cât timp vor dura tergiversările, penalizările curg în continuare şi se transformă în multe miliarde de euro. Fireşte, casa de avocaţi are posibilitatea să se îndrepte şi în străinătate împotriva statului român, blocându-i conturile şi proprietăţile. Este important de reţinut faptul că mai sunt încă tot circa 6.000 de acţionari, care s-au adresat altor case de avocaţi şi care vor beneficia şi ei de aceleaşi drepturi, atâta doar că, în cazul acestora, lucrurile au avansat pentru moment mai greu.

Situaţia Executivului s-a agravat, întrucât în 8 iunie, încercând să găsească o soluţie, a ales o formulă total greşită sub aspect juridic. Făcându-se vinovaţi de încălcarea unei legi penale, reprezentanţii Executivului au pus în vânzare doar 1% din acţiuni, şi nu cele 8% prevăzute de lege. Din acel moment, premierului, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, i se poate deschide o anchetă şi apoi un proces penal.

Sunt foarte curios ce cale, alta decât executarea obligaţiilor sale, poate găsi Guvernul României pentru a îndeplini decizia definitivă din 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În final, vă reamintesc că noi suntem cei care vom plăti oalele sparte. Şi, în timp, oalele sparte se vor concretiza în foarte multe miliarde de euro. Pentru că zilele de întârziere produc uriaşe penalizări.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Va multumim domnule SRS pentru interesul dumneavoastra fata de aceasta nedreptate facuta de toate Guvernele care s-au perindat pe la putere din 2004 pana acum ! Respect si consideratie !

    Salariatii Petrom au fost inselati de mafiotii Luca si Vantu care au facut o asociatie care a preluat acele drepturi. Dupa ce au fost judecati si condamnat i,escrocii probabil acele actiuni s au intors la stat si acum statul le a oferit deja 1 % din Petrom la vanzare cu pretul de la privatizare, asa ca ministerul energiei trebuie sa ceara casarea hotararii vechi, urmind ca ulterior sa ofere spre cumparare fostilor

    salariati si restul actiunilor din lege. Si sa vina cu cash sa cumpere, ca e nevoie de bani! Sigur ca e cineva in consilierii de la minister care poate face ce e necesar... Daca vrea!  

    Fostii angajati sa cumpere actiuni petrom la pretul de la privatizare? Cat era pretul atunci?

    1. Ar trebui inlocuit cuvantul privatizare cu cel de cadou pentru austrieci, iar la pretul cadoului ar trbui adaugata spaga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb