Moody"s: Guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuielile curente şi insuficient pe cheltuielile de capital

Maria Manta
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 ianuarie 2008

Agenţia de evaluare financiară Moody"s a recomandat ieri României să îşi consolideze infrastructura, în loc să se concentreze pe cheltuielile sociale, ca să nu afecteze perspectivele de creştere pe termen lung. Potrivit Moody"s, ratingul României nu riscă deocamdată să fie coborât de la "Baa3".

România a înregistrat, anul trecut, un deficit bugetar consolidat de 2,4% din produsul intern brut (PIB). Analiştii consideră că cheltuielile sociale, efectuate înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc în acest an, au alimentat supraîncălzirea economiei şi ar putea duce la un deficit bugetar peste ţinta guvernului pentru acest an, de 2,7% din PIB. "Guvernul s-a concentrat prea mult pe cheltuielile curente şi insuficient pe cheltuielile de capital din ultimii ani", a declarat Kenneth Orchard, analistul pentru România din cadrul Moody"s.

"Cea mai mare parte a majorării cheltuielilor are ca sursă cheltuielile curente, precum creşterea salariilor şi a pensiilor şi, cu toate că se fac planuri în mod continuu pentru un buget de capital mai mare, au fost înregistrate pierderi", a adăugat acesta.

Orchard a cerut, de asemenea, guvernului să reia reforma "stagnantă" în domenii cheie precum educaţia, administraţia publică, privatizarea, justiţia şi lupta împotriva corupţiei.

Cu toate acestea, a spus Orchard, "este foarte puţin probabil, dat fiind contextul actual al alegerilor", ca guvernul să se concentreze pe cheltuielile pentru investiţii şi să susţină reformele.

România se confruntă, pe de o parte, cu nevoia de a investi bani în infrastructură şi cu programele de combatere a sărăciei, pentru că încearcă să devină competitivă pe pieţele din Uniunea Europeană, iar pe de altă parte cu nevoia de a reduce cheltuielile pentru a tempera inflaţia şi actualul deficit de cont curent.

"Problemele pe care le vedem în România nu provoacă o revizuire în scădere a ratingului, ci previn mai degrabă o îmbunătăţire a acestuia", a mai spus Orchard.

Anul trecut, agenţia de rating Standard & Poor"s a coborât perspectiva României de la stabil la negativ, pe fondul temerilor legate de lipsa unei reacţii la agravarea situaţiei economice pe plan extern. România este evaluată la "BBB-" de Standard & Poor"s şi la "BBB" de agenţia de rating Fitch.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb