Ratingul României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta fixată cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB, a afirmat reprezentantul Moody"s Kenneth Orchard, care spune că instituţia financiară va amâna probabil aprobarea virării tranşei a cincea din acord, transmite Realitatea.net.
"Decizia de azi (vineri - n.r.) a Curţii Constituţionale face posibilă amânarea discutării în Consiliul FMI a revizuirii acordului cu România şi, prin urmare, şi virarea următoarei tranşe ar putea fi întârziată. Totuşi, Moody"s percepe această chestiune ca pe una temporară şi nu ca o rupere fundamentală a programului", a declarat, pentru Mediafax, Kenneth Orchard.
Moody"s subliniază că situaţia lichidităţii Guvernului este în prezent suficientă şi nu depinde de virarea următoarei tranşe de la FMI, care va intra la BNR.
În ceea ce priveşte ratingul acordat României, Orchard a menţionat că perspectiva calificativului "Baa3" rămâne stabilă, ceea ce înseamnă că modificarea în viitorul apropiat este improbabilă.
Consiliul Executiv al FMI ar urma să discute la finele lunii iunie revizuirea acordului cu România, care ar permite virarea celei de-a cincea tranşă din cadrul împrumutului acordat pe doi ani, în valoare de aproximativ 850 milioane de euro.
Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR. Totodată, România a primit două tranşe de la Comisia Europeană în sumă de 2,5 miliarde de euro, în cadrul unui împrumut de aproximativ 5 miliarde de euro.