MORGAN STANLEY: "Acţiunile probabil vor scădea, chiar dacă nu va fi recesiune"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2022

"Acţiunile probabil vor scădea, chiar dacă nu va fi recesiune"

Raliul acţiunilor va fi probabil de scurtă durată, în condiţiile în care presiunile inflaţioniste rămân ridicate iar riscul apariţiei unei recesiuni este tot mai ridicat, conform strategilor de la Morgan Stanley şi Goldman Sachs Group, scrie Bloomberg.

Peter Oppenheimer, strateg şef de acţiuni globale la Goldman Sachs, a spus: "Cu toate că scăderea acţiunilor de la începutul anului reflectă aşteptările investitorilor privind o contracţie a creşterii (n.r. economice), nu cred că preţurile includ deocamdată o recesiune profundă. Este prematur să credem că inflaţia va scădea rapid sau că presiunea s-a diminuat pentru Rezerva Federală sau alte bănci centrale".

Michael J. Wilson, de la Morgan Stanley, spune că probabilitatea apariţiei unei recesiuni în Statele Unite continuă să crească, modelele grupului financiar indicând o probabilitate în acest sens de 36% în următoarele douăsprezece luni, alte avertismente fiind legate de creşterea cererilor de şomaj şi scăderea locurilor de muncă disponibile.

"Raliul poate continua dar să nu vă înşelaţi, nu credem că această piaţă «bear» s-a încheiat, chiar dacă vom evita o recesiune", a scris strategul într-o notă publicată ieri.

Este o poziţie susţinută de analişti de top de pe Wall Street care îndeamnă la prudenţă în condiţiile în care pieţele din Statele Unite şi Europa au o creştere pe termen scurt, pe fondul aşteptărilor ca Rezerva Federală să nu majoreze execesiv dobândă săptămâna viitoare, deoarece ultimele date arată o scădere mai mare decât cea estimată pentru aşteptările inflaţioniste pe termen lung ale consumatorilor americani, conform Bloomberg.

Dar, în opinia lui Oppenheimer de la Goldman Sachs, chiar dacă inflaţia generală începe să scadă, este încă prea devreme ca preţurile pe care le plătesc efectiv consumatorii să coboare.

În afară de perspectivele economice care rămân încă sumbre, investitorii au atenţia îndreptată către sezonul raportărilor financiare, pentru a vedea în special cât de robuste au fost marjele companiilor faţă de creşterea preţurilor şi a sentimentului general negativ, mai notează publicaţia americană.

Wilson de la Morgan Stanley, care a fost unul dintre cei mai convinşi "urşi" (n.r. care credea că pieţele vor scădea) în acest an şi care a prezis corect cel mai recent puseu de vânzare al acţiunilor, s-a declarat sceptic privind aşteptările ca presiunile pe marje să se diminueze după trimestrul al doilea.

"Combinaţia dintre presiunile continue ale forţei de muncă (n.r. creşterea salariilor), a materiilor prime, stocurilor şi costurilor de transport, cuplate cu decelerarea cererii, prezintă un risc pentru marje care nu se reflectă în estimările consensuale", a spus Wilson.

David J. Kostin, strateg la Goldman Sachs, a scris într-o notă de la finele săptămânii trecute că se aşteaptă ca perspectiva macroeconomică slabă să ameninţe profitabilitatea companiilor, care a scăzut deja de la nivelurile record atinse recent. "Marjele şi costurile îndatorării sunt acum două riscuri cheie pentru rentabilitatea capitalurilor (n.r. Return on Equity) companiilor, care s-a menţinut în ultimul an, în ciuda creşterii costurilor input-urilor, a variantei Omicron şi a problemelor din lanţurile de aprovizionare", a spus analistul de la Goldman.

În schimb, Oppenheimer este mai optimist cu privire la evoluţia pieţelor de acţiuni în următoarele douăsprezece luni. "Ţineţi cont că într-o recesiune, când datele sunt slabe şi câştigurile sunt ajustate în jos, pieţele «bear» aproape au trecut", a spus el la Bloomberg TV, adăugând că acţiunile ciclice şi tehnologia vor susţine probabil creşterea, odată ce piaţa va avea o recuperare semnificativă.

De la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, pieţele de acţiuni din Statele Unite au avut o scădere consistentă. Indicele S&P 500 a coborât cu 19%, în timp ce Dow Jones s-a depreciat cu circa 14%. Pentru Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, declinul este de 27%, ceea ce în mod convenţional înseamnă că indicele se află în teritoriul "bear".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb