"Morgan Stanley": SUA şi zona euro sunt periculos de aproape de recesiune

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 august 2011

Banca americană de investiţii "Morgan Stanley" şi-a revizuit ieri, în sens negativ, estimările privind creşterea economiei mondiale în 2011 şi 2012, avertizând totodată că SUA şi zona euro sunt "periculos de aproape de recesiune".

Potrivit unei analize publicate ieri, "Morgan Stanley" anticipează că avansul economiei mondiale va fi de numai 3,9% anul acesta, faţă de 4,2%, cât estima anterior. Pentru 2012, banca mizează pe o creştere de 3,8%, nu de 4,5%, cât era previziunea anterioară.

"Estimările noastre revizuite arată că SUA şi zona euro se apropie periculos de recesiune în următoarele 6-12 luni", a declarat Joachim Fels, şeful departamentului de economie globală din cadrul "Morgan Stanley". Fels a precizat, însă, că acesta nu este scenariul de bază al băncii americane, în condiţiile în care sectorul corporatist pare sănătos, inflaţia scăzută a diminuat presiunile asupra consumatorilor, iar băncile centrale ar putea să mai relaxeze politica monetară.

"Totuşi, nu este nevoie de multe şocuri suplimentare pentru înclinarea balanţei", spune Fels.

Analiştii băncii americane îi critică pe politicienii de la Washington şi pe cei din Europa pe motiv că nu acţionează mai decisiv pentru ţinerea sub control a crizei datoriilor.

"Morgan Stanley" atrage atenţia că "recentele erori politice, în special răs-punsul încet şi insuficient al Europei la criza datoriilor suverane şi scandalul iscat în jurul majorării plafonului datoriei SUA, au afectat pieţele financiare şi au erodat mediul de afaceri, respectiv încrederea consumatorilor.

Conform "Morgan Stanley", creşterea medie a economiilor dezvoltate va fi de numai 1,5% în acest an şi în 2012. Estimarea anterioară prevedea un avans de 1,9% în 2011 şi de 2,4% anul viitor.

În cazul economiilor emergente, previziunea este de 6,4% pentru anul curent şi de 7,8% în 2012, ceea ce, în opinia lui Fels, arată că aceste economii vor genera 80% din creşterea PIB-ului mondial prognozată pentru 2011 şi 2012.

Avertismentul "Morgan Stanley", potrivit căruia Statele Unite sunt "periculos de aproape de recesiune", dar şi anunţul privind creşterea peste aşteptări a numărului solicitărilor de ajutor de şomaj în SUA, în săptămâna încheiată în 13 august, au generat o scădere puternică ieri dimineaţă pe pieţele americane. La ora 10.22, indicele Standard & Poor"s 500 a scăzut cu 4,4%, Dow Jones Industrial Average - cu 4,2%, iar Nasdaq Composite - cu 4,7%. La rândul lor, pieţele europene consemnau, în a doua parte a zilei, scăderi cuprinse între 5 şi 7%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb