Ministerul rus de Externe a cerut Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, informaţii despre otrăvirea lui Serghei Skripal, un fost spion rus, şi a fiicei sale, în Anglia, relatează The Associated Press.
O listă de întrebări, despre ce fel de asistenţă a solicitat Marea Britanie organizaţiei şi ce proceduri de eşantionare au fost folosite în vederea colectării substanţei cu care au fost otrăviţi Serghei şi Iulia Skripal, a fost remisă duminică OIAC .
Reprezentanţi OIAC fac parte dintr-un grup de experţi căruia Marea Britanie i-a cerut să analizeze agentul chimic folosit în aceste otrăviri. Londra afirmă că este vorba despre agentul neurotoxic nocivioc şi acuză Rusia că este "vinovată", ceea ce Moscova respinge vehement.
Diplomaţia rusă a formulat aceaste solicitări în ziua în care diplomaţi ruşi şi familiile lor s-au întors la Moscova cu două avioane, după ce au fost expulzaţi din Statele Unite, în cadrul unor măsuri de retorsiune la nivel mondial după atacul care i-a vizat pe membrii familiei Skripal pe 4 martie.
În urma unui val de expulzări dispuse de britanici şi de numeroşi aliaţi, Statele Unite au expulzat 60 de diplomaţi ruşi din ţară.
Potrivit agenţiilor ruse de presă, diplomaţii expulzaţi din Statele Unite s-au întors în ţară cu două zboruri care au aterizat duminică pe Aeroportul Vnukovo din Moscova.
La bordul unei aeronave se aflau diplomaţi de la Ambasada Rusiei la Washington, iar în celălalt diplomaţi de la Consulatul Rusiei la New York şi de la misiunea rusă la ONU.
Zeci de ţări şi NATO au expulzat diplomaţi ruşi în semn de susţinere a Londrei. Rusia a anunţat că expulzează acelaşi număr de doplomaţi din ţările respective şi a dispus ca Marea Britanie să-şi reducă prezenţa diplomatică la Ambasada Regatului Unit din Moscova la acelaşi număr ca cei ruşi la Londra.
Moscova a criticat constant Londra din cauză că nu a frunizat probe prin care să-şi susţină acuzaţiile cu privire la implicarea Rusiei în otrăvirea fostului dublu agent rus şi a fiicei sale şi cu privire la faptul că aceştia au fost otrăviţi cu novicioc, un agent neurotoxic dezvoltat de ruşi.
Diplomaţia rusă a transmis de asemenea, sâmbătă, întrebări autorităţilor britanice şi franceze. Ministerul rus de Externe nu a precizat ce măsuri va lua în cazul în care nu primeşte răspuns la întrebări sau primeşte răspunsuri parţiale.