Actualizare 12:46 Cioroianu: "Regimurile trec, ţările rămân"
Adrian Cioroianu scrie pe Facebook, referitor la interdicţia de intrare în Rusia, că nimeni nu-l poate împiedica să aprecieze pe mai departe poporul rus şi să admire marea cultură, întrucât regimurile trec, ţările rămân, notând că a ştiut încă din copilărie să facă diferenţa între Leonid Brejnev şi Alla Pugaciova.
"Prezenţa mea pe o listă a persoanelor considerate a fi indezirabile la Moscova îmi întăreşte convingerea că singura soluţie pentru depăşirea tuturor crizelor rămâne dialogul & libertăţile responsabile - inclusiv libertatea de a spune oricarei instanţe şi oricărei puteri că uneori poate greşi", a scris, astăzi pe Facebook, fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, aflat pe lista persoanelor cu interdicţie de a intra în Rusia.
"Chiar şi de la distanţă, nimeni nu mă poate împiedica să apreciez pe mai departe un popor care a luptat eroic chiar şi atunci când a fost modest condus şi să admir în continuare marea cultură ce a dat lumii pe Ceaikovski sau Cehov, Puşkin, Lermontov, Dostoievski sau marii lor scriitori de azi. În rest, încă din copilărie am ştiut să fac diferenţa dintre Leonid Brejnev şi Alla Pugaciova. Cu atât mai mult astăzi, ca profesor de Istorie, ştiu că regimurile trec şi ţările rămân", a mai scris Cioroianu.
(A.C.)
-------------
Moscova confirmă că a trimis statelor membre UE o listă cu persoane cărora le-a interzis pătrunderea în Rusia, dar afirmă că ar prefera să se abţină de la comentarii cu privire la personalităţi, a declarat, ieri, un oficial de rang înalt de la Ministerul rus de Externe, potrivit agenţiei de presă ruse Tass.
"Am dori să ne abţinem de la comentarii cu privire la numele persoanelor cărora le-a fost interzisă intrarea în Federaţia Rusă, deşi (numele lor) au apărut în unele publicaţii", a declarat oficialul pentru presă. "În acelaşi timp, confirmăm că liste similare au fost înmânate partenerilor europeni", a adăugat el.
Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sancţiuni Federaţiei Ruse să se adreseze birourilor consulare ruseşti înainte de vizite, pentru a afla dacă au interdicţia de a intra în ţară, a declarat el.
"Însă partenerii noştri au preferat să nu facă acest lucru şi au solicitat să fie notificaţi pe canale diplomatice", a precizat oficialul. "În această idee le-au fost trimisele listele", a adăugat el.
Listele "au fost înmânate partenerilor noştri europeni ca un gest de încredere, iar publicarea lor poate apăsa conştiinţa părţilor corespondente", a apreciat el.
"Doar un lucru rămâne neclar: au dorit colegii noştri europeni aceste liste pentru a minimaliza inconvenientele «persoanelor interzise» sau să pună în scenă alt show politic?", a adăugat el.
Restricţionarea accesului în Rusia a fost introdusă excepţional, ca o "etapă reciprocă" faţă de acţiunile UE, a afirmat oficialul citat de Tass.
"Un răspuns către unele sate europene care cer să se explice de ce aceste nume au fost puse pe liste de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia este destul de simplu - acest lucru s-a făcut ca un răspuns la o campanie de sancţiuni impuse Rusiei de către unele ţări din Uniunea Europeană conduse de către Germania", a declarat oficialul rus comentând informaţii de presă potrivit cărora capitale europene au cerut explicaţii de la Moscova cu privire la personalităţile de pe lista neagră.
Statele Unite au acţionat mai adecvat decât statele UE faţă de situaţia listelor negre reciproce, a mai declarat el.
Nume ale unor "cetăţeni americani au fost introduse, de asemenea, dar este necesar să se menţioneze că în acest caz partenerii noştri americani acţionează mai constructiv decât cei europeni", a subliniat oficialul de rang înalt de la Ministerul rus de Externe.
Fostul consilier prezidenţial Iulian Chifu a prezentat, pe Facebook, lista cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus şi pe care figurează şi cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.
Lista este datată 26 mai.
Pe listă mai apar, printre alţii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, fostul preşedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, vicepremierul britanic Nick Clegg, fostul director MI6 John Sawers, fostul comisar european pentru extindere Stefan Fule şi fostul ministru ceh de Externe Karl Schwarzenberg.
Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.
1. Cetățenii români de pe listă
(mesaj trimis de Cristi C în data de 31.05.2015, 12:45)
Politicienii de pe listă (Chifu, Tomac, Cioroianu) sunt acolo pentru că sunt ageamii. Reprezintă zero barat în politica românească și nu îi ascultă nimeni. Ceilalți doi reprezintă comportamentul în oglindă al sancțiunilor occidentale: luăm la întâmplare câțiva din mediul de afaceri sau din cel militar (dar din linia a doua, a treia).
Singura parte tristă este că, acum, trebuie să îi ascultăm pe politicienii ăia idioți despre cum sunt ei eroi acasă.
1.1. bine zis (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de eu în data de 31.05.2015, 14:36)
Un pic prea politicos, insa ai zis bine. Niste zerouri barate care se vede cat de prosti sunt cand le raspund rusii. Zerouri sunt de ani intregi numai ca nimeni nu le-a aratat oglinda pana acum.