MOŢIUNEA CU BUCLUC Lovitura de Palat a USRPLUS a eşuat

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 septembrie 2021

Lovitura de Palat a USRPLUS a eşuat

Parlamentarii USRPLUS au încercat, ieri, cu prilejul citirii moţiunii de cenzură pe care au depus-o cu cei de la AUR împotriva guvernului Cîţu, să dea o lovitură de Palat... parlamentar. De la tribuna Parlamentului, Ionuţ Moşteanu, liderul grupului deputaţilor USRPLUS, a solicitat plenului să stabilească şi un calendar al dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură, în limita cadrului constituţional, care stipulează la art.113 aliniat 3 că moţiunea se dezbate în termen de trei zile de la data la care a fost prezentată.

După lungi contre cu Florin Roman, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, care a ţinut morţiş să conducă şedinţa de plen, deşi la prezidiu se afla şi Anca Dragu, preşedintele Senatului, al doilea om în stat, şi după ce reprezentanţii AUR au reuşit să îi tragă la propriu scaunul liderului deputaţilor liberali şi să îl îndepărteze de la microfon, Ionuţ Moşteanu şi-a văzut doar o parte din dorinţă realizată: supunerea la vot a propunerii sale de modificare a ordinii de zi aprobată de Birourile Permanente Reunite.

Numai că la vot, lovitura de Palat încercată de grupul USRPLUS a eşuat, deoarece parlamentarii PSD şi PNL au făcut front comun şi cu 216 voturi contra, faţă de 117 voturi pentru, au respins stabilirea de către plenul Parlamentului a unui calendar privind dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură.

"Prin acest vot s-a demonstrat din nou că s-a format USL, alcătuită din PSD şi PNL", a afirmat, imediat după vot, Ionuţ Moşteanu.

Practic, ce s-a întâmplat ieri în plenul reunit al Parlamentului a fost o urmare a tensiunii ce domină scena politică de la declanşarea crizei în rândul coaliţiei de guvernare, precum şi o urmare a declaraţiilor făcute în prima jumătate a zilei de liderii partidelor politice reprezentate în Legislativ.

La şedinţa Birourilor Permanente Reunite premergătoare şedinţei de plen, reprezentanţii UDMR au propus ca un calendar privind dezbaterea şi votul moţiunii să fie stabilit după ce Curtea Constituţională se va pronunţa cu privire la sesizarea trimisă de către Guvern referitoare la depunerea moţiunii de cenzură şi la momentul trimiterii ei către Palatul Victoria.

Cu majoritate de voturi, BPR a decis ca ieri să fie citită moţiunea în plenul Parlamentului şi a amânat stabilirea unui calendar privind dezbaterea şi votarea ei.

Imediat după şedinţa BPR, Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PNL, a declarat: "Nu am votat această propunere. Această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională. Colegii să-şi aducă aminte anul 2020, invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională nu poate să oprească moţiunea de cenzură. Ca premier al PNL, în august 2020, când PSD a iniţiat moţiune de cenzură împotriva Cabinetului pe care îl conduceam, eu însumi am invocat un conflict juridic de natură constituţională. În cuprinsul deciziei CCR a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moţiunii de cenzură. Nu îi înţeleg pe colegii care au votat azi, cum au putut vota aşa în lumina deciziilor CCR. Cu atât mai mult cu cât există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituţional: după 3 zile de la citire. (...) Eu nu voi accepta niciodată o înţelegere pe masă sau pe sub masă cu PSD. Nu vreau să cred că poziţionarea de azi a PSD e dictată de discuţii cu colegii mei din PNL. PSD care le spune alegătorilor că sunt anti-putere, dar amână votul la moţiunea de cenzură. E ceva de Kafka".

Florin Cîţu: "Dacă CCR ne dă dreptate, preşedintele Camerei Deputaţilor şi cel al Senatului trebuie să plece din funcţie"

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a spus ieri: "Tertipurile vor continua şi au continuat şi azi, astfel încât la propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii şi votului până după decizia CCR. Analizăm posibilităţi, dar această aşteptare pentru decizia CCR nu se întemeiază pe niciun articol din Constituţie".

Viceliderul grupului senatorilor AUR, Rodica Boancă, a anunţat că parlamentarii formaţiunii sale politice vor sesiza CCR cu privire la calendarul moţiunii de cenzură stabilit de Birourile Permanente Reunite, care prevede amânarea dezbaterii şi votului până la decizia Curţii cu privire la conflictul dintre Guvern şi Parlament, pe considerentul că această decizie încalcă prevederile consituţionale.

Referitor la sesizarea CCR depusă de Guvern, după şedinţa de ieri a Executivului, premierul Florin Cîţu a precizat: "Dacă decizia CCR ne dă nouă dreptate, voi cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor (n.red. - Ludovic Orban) şi preşedintelui Senatului (n.red. - Anca Dragu) pentru încălcarea legii. Cred că am văzut alianţa în care era şi USR când a fost decizia pentru Avocatul Poporului, toată lumea a spus atunci aşteptăm decizia CCR, atunci era şi USR şi era de acord. (...) Să aflăm decizia şi procedura merge mai departe. Nu văd aici nicio problemă. Dacă CCR ne dă dreptate preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului trebuie să plece".

Moţiunea de cenzură depusă de USRPLUS şi AUR şi intitulată "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", a fost citită, ieri, în plenul Parlamentului de deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu.

Conform documentului semnat de senatorii şi deputaţii celor două formaţiuni politice, ţara "este condusă în acest moment de un guvern care nu mai are legitimitate politică pentru că îi lipseşte susţinerea unei majorităţi parlamentare".

Semnatarii moţiunii: "Florin Cîţu nu mai îndeplineşte condiţiile morale şi legale pentru ocuparea funcţiei de prim-ministru"

Textul moţiunii aminteşte despre perioada dificilă din punct de vedere economic şi social prin care trece România şi faptul că ne confruntăm cu riscuri şi ameninţări pe termen scurt şi mediu, care ţin de criza de sănătate publică generată de pandemia de Sars-Cov 2 şi de mediul economic instabil cauzat de creşterile generalizate de preţuri la numeroase produse şi servicii de bază, de la energie şi până la materialele de construcţii.

Textul moţiunii de cenzură arată: "Din păcate, premierul Florin Cîţu şi cei care îl susţin au arătat unei ţări întregi că interesele de grup sau de partid sunt mai presus decât interesele ţării. Pentru a obţine sprijinul necesar alegerii în funcţia de preşedinte al PNL, Florin Cîţu a imaginat şi pus în aplicare un plan de finanţare a primarilor liberali cu bani de la bugetul naţional. Fără să instituie criterii clare de selecţie a proiectelor, de monitorizare şi auditare a acestora, Planul naţional de investiţii Anghel Saligny este doar o puşculiţă de partid. Pentru punerea în aplicare a acestei scheme de influenţare a votului la congresul PNL, Florin Cîţu a demis ministrul Justiţiei şi a numit imediat un interimar care să-i execute ordinele. Îl încurcau procedurile legal-administrative ce trebuiau urmate, aşa cum se face într-un stat de drept. Are România nevoie de investiţii? Cu siguranţă da. Dar la un plan naţional trebuie să aibă acces orice comunitate locală, indiferent de culoarea politică a primarului. Trebuie să ieşim din logica relaţiilor de cumetrie şi a baronilor locali pentru a construi o societate şi o ţară în care să se regăsească fiecare cetăţean şi în care accesul la sursele publice de investiţii să se facă pe bază de merit şi competenţă, nu pe baza carnetului de partid al primarului".

Semnatarii textului consideră că premierul Florin Cîţu nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru funcţia publică deţinută, mai ales că a ascuns problemele pe care le-a avut, în urmă cu 20 de ani, cu justiţia în SUA, unde a fost încarcerat şi unde nu a restituit sumele de bani împrumutate, şi că şi-ar fi favorizat familia în cazul unei împroprietăriri cu păduri, pe care ulterior le-ar fi tăiat, conform celor de la AUR şi USRPLUS.

De aceea, reprezentanţii celor două partide politice parlamentare consideră că guvernul condus de Florin Cîţu trebuie demis şi că ţara are nevoie de o nouă guvernare, legitimată prin votul Legislativului şi în a cărui componenţă să nu se regăsească persoane cu un trecut penal.

La finalul şedinţei de plen de ieri, deputatul George Simion, copreşedintele AUR, le-a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului să convoace un plen reunit al Parlamentului, marţi, 14 septembrie, pentru dezbaterea şi exprimarea votului cu privire la moţiunea de cenzură.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Lovitura de Palat??

    Mai degraba este o lovitura data tuturor cetatenilor romanii de PNL si PSD. Se ascund dupa fel de fel de tertipuri in conditiile in care litera si mai ales spiritul Constitutiei sunt clare. A fost emisa o motiune (in mod evident), iar aceasta trebuie discutata si supusa votului si nicidecum impiedicata si amanata prin fel de fel de tertipuri de PSD si PSD2. Nu asa ceva prevede Constitutia!!! 

    Restul, sunt doar opinii de rang inferior (cum este si cea din prezentul articol) care palesc in fata Constitutiei si a spiritului cat se poate de evident al acesteia. 

    In plus, s-a demonstrat ceea ce unii banuiam deja, ca PNL si PSD sunt in cardasie tacita in privinta tunurilor. Latra unii la altii, de ochii electoratului si nimic mai mult. 

    Cine a pierdut voturi din toata povestea asta trista? 

    Romania, democratia, PNL-ul si presedintele in primul rand si apoi PSD-ul. 

    Cine a castigat?

    Restul. 

    1. O intrebare care pluteste in aer este cum de Ludovic Orban a absentat de la citirea motiunii de demitere a lui Florin Catu, mandatandu-l in locul lui la sefia camerei deputatilor tocmai pe Florin Roman un sustinator al lui Catu si un individ a carui josnicie o face sa paleasca pe cea a lui Florin Iordache.

      Democratia liberalilor in raport cu populatia romaniei am vazut-o cand au impartit toate functiile publice DOAR membrilor de partid PNL sau ai aliatilor sai nelasand nici macar un locusor pentru apolitici.  

      Democratia interna din PNL se vede acum cand dupa episodul Antonescu, tras la indigo, Orban se face palid si dispare ca magarul in ceata. 

      Cam atat despre principalul partid de drapta, pardon de DREPTI !

      Nu a vrut sa joace contra lui, dar nici contra PNL-ului.

      In absenta lui Orban, sedinta trebuia sa fie condusa de Dragu, nu de altcineva. Daca ar fi absentat si Dragu, atunci sedinta putea fi condusa de urmatoarea persoana din ierarhie (un vicepresedinte).

      Roman a fost un prost care a intrat in capcana. S-a crezut deja presedinte de camera. 

      Cand spui "nu a vrut sa joace contra lui dar nici contra PNL- ului" e ca o declaratie de la biroul de propaganda al PNL. Intre Catu si Orban doar unul are dreptate, unul e bun si altul e rau, unul este cu tabara vechilor liverali altul ii va da deoparte aducand o tabara care pana mai ieri era in lupta cu PNL-ul, lucrurile nu sunt in nici un caz amiabile sau amicale. Vorbim de oameni care isi scot din dulapuri toate zoaiele pastrate pentru a fi aruncate la momentul oportun. Nu degeaba Catu a zis ca a fost in 4 randuri de alegeri cu PSD si doar acum in lupta interna a aparut mizeria cu puscaria din SUA. Singurul lucru cu care sunt de acord este ca Roman este un dobitoc, ca din prostie, suficienta si nesimtire a facut o impresie mizerabila cum se agata el de scaun si cum perora tampenii.

    Florin Catu este de acum istorie.

    tot ce s-a intamplat , a avut si o parte buna , care a aratat si ultimilor naivi , cine sint cei care ii pacalesc pe romani de la revolutie cu minciuni si manipulari , psd si pnl .n-au mai avut incotro si au ramas goi cu pantalonii in vine , sa-i vada toti cine sint . prost sa fii sa mai mergi la vot , ce sa votezi ?

    1. Daca nu doretsi PSD si PNL, atunci voteaza altceva. Altfel, o sa castige tot PNL sau PSD.

      Numai mergand la vot in numar mare ii putem scoate pe UDMR-isti din Parlament. 

      Daca nu ai vota mai bine emigreaza. Nu vad cum e o strategie mai bune sa ramai captiv intr-un stat mafiot.

    Asertiunile jurnalistului George Marinescu sunt de-a dreptul jenante. Din nefericire pentru dumnealui, cei care citesc Bursa sunt mult mai educati decat majoritatea covarsitoare a populatiei Romaniei. Niciodata nu poate fi catalogata lovitura de Palat o actiune fireasca de a respecta Constitutia . Cred ca ati fi mult mai potrivit in calitate de coleg al celor de la Antene.

    1. Partea proasta e alta! Daca CCR spune ca motiunea de cenzura e neconstitutionala? Inseamna ca oricand CCR poate spune pe un motiv oarecare ca nu e OK motiunea depusa de opozantii psd. Pana acum CCR nu avea prerogativa asta dar iata ca acum are un ciomag si mai mare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb