ZIARUL BURSA

10 septembrie 2021
Ediţia din 21.01.2025
Grafică de MAKE

FPTR ACUZĂ: Industria turismului, în proces de dezintegrare din cauza MEAT

George MarinescuCompanii / 10 septembrie 2021

Patronii din turism, nemulţumiţi de OUG 65/2021, adoptată fără avizul CES FPTR: "Prin eliminarea posturilor de ataşaţi de turism, se doreşte de fapt contractarea serviciilor de promovare a turismului românesc de firme private, «de casă», prin care să fie cheltuiţi banii de promovare alocaţi din bugetul statului" 5000 de firme din turism nu au primit sumele solicitate prin măsura 2 - granturi pentru capital de lucru 

Industria turismului românesc se confruntă cu un proces accelerat de dezintegrare, din cauza politicilor guvernamentale, în speţă ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), arată Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) într-un material înaintat Comitetului Economic şi Social European.

Membrii Comitetului Economic şi Social European (CESE) au efectuat o şedinţa care a avut loc în insula Rhodos (Grecia).

PANDEMIA A LĂSAT URME ADÂNCI CESE: "Repornirea operaţională completă a ecosistemelor turistice - dificilă şi incertă"

George MarinescuCompanii / 10 septembrie 2021

La optsprezece luni de la debutul pandemiei în Europa, ecosistemele globale din domeniul turismului şi al transporturilor încă se confruntă cu o criză fără precedent, care a afectat grav întreprinderile mici şi lucrătorii independenţi din cadrul lanţurilor valorice şi de aprovizionare corespunzătoare, precum şi lucrătorii, societăţile şi capacităţile de rezilienţă ale acestora, este concluzia evaluării pe care membrii Comitetului Economic şi Social European (CESE) au efectuat-o la şedinţa care a avut loc în insula Rhodos (Grecia). Evenimentul s-a desfăşurat în contextul planului de activităţi pentru elaborarea avizului din proprie iniţiativă al CESE care abordează acest subiect sub conducerea lui Dumitru Fornea, preşedinte al grupului de lucru din cadrul CESE şi secretar general al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

"Ne vom abţine de la votul privind crearea acţiunilor cu vot multiplu"

FONDATORII ONE UNITED PROPERTIES: "Ne vom abţine de la votul privind crearea acţiunilor cu vot multiplu"

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 10 septembrie 2021

Actualizare

Acţionarii One United au aprobat crearea unei clase de acţiuni cu vot multiplu pentru fondatorii companiei, fără votul acestora

Compania îşi va mări capitalul cu 228,8 milioane de lei, fiecărui investitor urmând să-i fie alocate patru acţiuni noi la cinci acţiuni deja deţinute

One United Properties va distribui dividende de 32,5 milioane de lei

---

Înfiinţarea unei clase de acţiuni cu vot multiplu a fost respinsă în trecut de Registrul Comerţului

Victor Căpitanu, cofondator: "Compania va utiliza toate mijloacele legale disponibile împotriva unei soluţii similare"

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, acţionarii fondatori ai One United Properties (ONE), se vor abţine de la vot în ceea ce priveşte crearea claselor de acţiuni cu vot multiplu, la adunarea extraordinară de astăzi, au transmis reprezentanţii societăţii la solicitarea Ziarului BURSA.

Daniel Homorodean

În ţara lui "lasă că merge şi aşa", digitalizarea se mişcă în ritmul presiunilor din exterior

A consemnat Alina VasiescuCompanii / 10 septembrie 2021

(Interviu cu Daniel Homorodean, CEO Arxia, dezvoltator de proiecte şi produse web, şi vicepreşedintele Clusterului Cluj IT) 

"Instituţiile au dificultăţi în definirea proiectelor de digitalizare şi derularea lor în mod competitiv şi eficient, chiar dacă nu au lipsit banii pentru asta" "Nu stăm deloc bine cu educaţia digitală, suntem codaşii Europei" În anul 2021 nu avem oraşe inteligente în Romania"

Lovitura de Palat a USRPLUS a eşuat

MOŢIUNEA CU BUCLUC Lovitura de Palat a USRPLUS a eşuat

George MarinescuPolitică / 10 septembrie 2021

Parlamentarii USRPLUS au încercat, ieri, cu prilejul citirii moţiunii de cenzură pe care au depus-o cu cei de la AUR împotriva guvernului Cîţu, să dea o lovitură de Palat... parlamentar. De la tribuna Parlamentului, Ionuţ Moşteanu, liderul grupului deputaţilor USRPLUS, a solicitat plenului să stabilească şi un calendar al dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură, în limita cadrului constituţional, care stipulează la art.113 aliniat 3 că moţiunea se dezbate în termen de trei zile de la data la care a fost prezentată.

"Segmentul caselor de vacanţă, vilelor şi bungalourilor de închiriat integral are un mare potenţial în România"

"Segmentul caselor de vacanţă, vilelor şi bungalourilor de închiriat integral are un mare potenţial în România"

Companii / 10 septembrie 2021

(Interviu cu Costi Zărnescu, fondatorul Rentakub.com şi lakuburi.ro) 

Reporter: Turismul este unul dintre domeniile care au suferit mult din cauza pandemiei. Ca atare, şi unităţile de închiriere au trecut cu greu prin aceasta criză. Care a fost evoluţia segmentului pe care activaţi?

Costi Zărnescu: Putem spune că suntem un caz fericit, chiar de excepţie. Noi le-am propus turiştilor exact ceea ce îşi doreau în timpul pandemiei COVID-19: cazare în case de vacanţă independente, în locaţii mai izolate în mijlocul naturii. Unităţile noastre de cazare oferă toată siguranţa şi confortul necesare şi permit grupurilor mai mari să se reunească şi să simtă libertatea şi plăcerea de a se întâlni.

"Investiţiile din turism în perioada 2021-2027 trebuie să respecte obiectivele de politică economică, socială şi de mediu ale Comisiei Europene"

DG REGIO: "Investiţiile din turism în perioada 2021-2027 trebuie să respecte obiectivele de politică economică, socială şi de mediu ale Comisiei Europene"

G.M.Internaţional / 10 septembrie 2021

Sprijinirea turismului trebuie să se numere printre priorităţile Comisiei Europene şi ale statelor membre ale Uniunii pentru perioada 2021-2027, susţin membrii Comitetului Economic şi Social European, reuniţi recent în insula Rhodos, Grecia.

"Este nevoie ca politica de coeziune să prevadă inestiţii în domeniul turismului pentru perioada 2021-2027, datorită poziţiei strategice a acestui domeniu de activitate în dezvoltarea socială, economică şi teritorială. Investiţiile respective trebuie să fie în concordanţă cu obiectivele de politică economică, socială şi de mediu ale Comisiei Europene pentru exerciţiul financiar 2021-2027", a arătat Miguel Hernandez Littlewood, reprezentant al DG Regio, pentru "Creştere incluzivă, dezvoltare urbană şi teritorială".

Domnia sa a precizat că turismul contribuie cu 9,5% din PIB-ul Uniunii Europene şi a creat şi susţinut 22,6 milioane de locuri de muncă (12% din totalul locurilor de muncă din cadrul UE), fiind astfel un ecosistem industrial complementar.

Iarba din curtea vecinului

Cornel CodiţăEditorial / 10 septembrie 2021

Cornel Codiţă

În "filosofia" dominantă a epocii moderne şi post moderne, a te uita la iarba din curtea vecinului este un exerciţiu necesar, obligatoriu şi cu efecte sigure. Depresiv-maniacale, în general, psihotice. Cînd ai chef să nu te simţi bine şi în apele tale, te uiţi la iarba lui şi constaţi, fără nici o greutate sau umbră de îndoială, că este mai verde decît cea din curtea ta.

Plan integrat pentru sprijinirea activităţilor din turism

ITALIA Plan integrat pentru sprijinirea activităţilor din turism

G.M.Internaţional / 10 septembrie 2021

Răspândirea Covid-19 şi măsurile restrictive introduse la nivel global, european şi naţional s-au resimţit din plin asupra turismului din Italia, un sector de activitate a cărui contribuţie de 230 miliarde euro reprezintă 13% din Produsul Intern Brut al ţării respective, sector în care este angajată 15% din forţa de muncă din Peninsulă, se arată în materialul prezentat de reprezentanţii "Confederazione Nazionale dell'Artigianato e della Piccola e Media Impresa", care au participat la dezbaterea organizată de Comitetul Economic şi Social European în insula Rhodos, Grecia.

În ianuarie 2020, înainte de debutul pandemiei, Italia a înregistrat cu 500.000 de sosiri mai mult decât în ianuarie 2019, se arată în documentul respectiv. La sfârşitul anului 2020, comparativ cu 2019, a fost înregistrată o scădere de 74,6% la numărul sosirilor în facilităţile de cazare şi de 70,3% în privinţa numărului de înnoptări ale turiştilor străini şi interni. Practic, după ianuarie 2020 a fost stopată tendinţa de creştere a fluxurilor turistice interne şi externe începută în 2015. Recuperarea treptată a fluxurilor turistice interne, care a început în iunie 2020, a durat din păcate până în în luna august a anului trecut, şi a fost fost întreruptă începând din septembrie până în luna aprilie 2021, când au fost introduse primele măsuri pentru reluarea activităţilor economice şi sociale, facilitate de creşterea planului de vaccinare şi de introducerea Green Pass.

Antreprenorii din Italia arată că sezonul estival 2021 a consemnat cifre importante pentru turismul intern, mai ales cu privire la sejururile pe mare (în diferite destinaţii maritime), la munte sau în zona lacurilor, cifre care au depăşit procentele înregistrate în sezonul pre-estival din 2019.

Pandemia, o oportunitate pentru dezvoltarea industriei nautice europene

Pandemia, o oportunitate pentru dezvoltarea industriei nautice europene

G.M.Internaţional / 10 septembrie 2021

Pandemia Covid-19 şi restricţiile privind turismul, în special în privinţa unităţilor de cazare, au reprezentat o oportunitate pentru industria nautică europeană, care a înregistrat o creştere a activităţii prin prisma turismului nautic de agrement, susţine Philip Easthill, secretar general al European Boating Industry (EBI), într-un material prezentat la dezbaterea organizată de Comitetul Economic şi Social European în insula Rhodos, Grecia.

BCR: Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate de 3,9 miliarde lei, în luna august

BCR: Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate de 3,9 miliarde lei, în luna august

Mihai GongoroiBănci-Asigurări / 10 septembrie 2021

BNR nu a cumpărat titluri de stat nici în august Banca centrală s-a angajat să gestioneze ferm lichiditatea 

Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate de 3,9 miliarde de lei în luna august, în scădere de la 5,9 miliarde în luna precedentă, conform analiştilor BCR. Aceştia notează, într-un raport de analiză, că BNR a organizat săptămânal operaţiuni de drenare a excesului de lichiditate în ultima perioadă. Luni, la cea mai recentă operaţiune de atragere de depozite, BNR a sterilizat 3,8 miliarde de lei. Regularizarea operaţiunilor BNR şi confirmarea gestiunii ferme a lichidităţii reprezintă primul pas de întărire a condiţiilor monetare.

Analiştii BCR arată: "În luna august, sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de banca centrală de 3,9 miliarde lei, în scădere de la 5,9 miliarde în luna precedentă. După şedinţa de politică monetară din 6 august, când s-a angajat la «păstrarea controlului strict asupra lichidităţii de pe piaţa monetară», BNR a organizat săptămânal operaţiuni de drenare a excesului de lichiditate prin operaţiuni de atragere de depozite cu alocare totală, cu scadenţa de o săptămână, la rata dobânzii de politică monetară de 1,25%. Luni, BNR a sterilizat 3,8 miliarde de lei faţă de 1,5 miliarde în săptămâna anterioară".

Vulnerabilitatea energetică nu sare de salariul minim

OPINII Vulnerabilitatea energetică nu sare de salariul minim

Cristian DogaruMiscellanea / 10 septembrie 2021

Legea privind consumatorul vulnerabil de energie a trecut recent prin Parlament, iar în forma adoptată, ajutoarele pentru încălzirea locuinţei se opresc la cei cu salarii minime pe economie.

Astfel, pentru obţinerea compensaţiei minime de 10% din valoarea de referinţă se iau în considerare venituri pe membru de familie cuprinse între 1280 lei şi 1386 lei pe lună (1386 lei este salariul minim net). Pentru venituri mai mici procentul poate urca chiar la 100% din valoarea de referinţă, mai exact la venituri sub 200 lei pe membru de familie. Iar valoarea de referinţă nu poate fi mai mică de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, 500 lei pe lună pentru energie electrică şi 160 lei pe lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri. Cu alte cuvinte, un cuplu format din două persoane care lucrează fiecare pe salariul minim, ar putea primi 25 de lei pe lună dacă se încălzesc cu gaze, de pildă, şi 50 lei pe lună pentru energia electrică. Dacă cei doi sunt arondaţi companiei Engie la consumul de gaze, tocmai au fost anunţaţi că valoarea facturilor va creşte cu 38% din noiembrie, din cauza scumpirii gazului. Astfel încât, cea mai bună protecţie pentru a nu intra în datorii după o iarnă mai grea va fi tot schema brevetată pe timpul comunismului-pune o haină mai groasă pe tine şi setează un număr mai mic de grade în centrală.

Numărul solicitărilor iniţiale de ajutor de şomaj din SUA continuă să scadă

M.G.Macroeconomie / 10 septembrie 2021

Piaţa muncii din Statele Unite a continuat să se amelioreze săptămâna trecută, numărul americanilor care au depus cereri iniţiale de ajutor de şomaj scăzând la un nou minim post-pandemie de 310.000, potrivit datelor publicate ieri de Departamentul american pentru muncă. Nivelul este în continuare ridicat, însă scăderea de săptămâna trecută vine în continuarea unor scăderi susţinute în lunile precedente. Totodată, cererile de continuare a plăţii ajutorului de şomaj au scăzut săptămâna trecută la 2,78 milioane, de la 2,8 milioane în săptămâna anterioară.

Cele 310.000 de cereri noi pentru ajutoare de şomaj au fost depuse în săptămâna ce s-a încheiat în data de 4 septembrie. Scăderea este una nu tocmai masivă, comparând cu nivelul de 345.000 înregistrat în săptămâna precedentă, însă evoluţia este pozitivă având în vedere faptul că SUA se confruntă cu un val patru de infectări puternic. Recordul absolut de 6,87 milioane de cereri a fost atins în ultima săptămână din martie 2020. Analiştii se aşteptau la un număr de 335.000 de cereri săptămâna trecută.

ÎNCEPÂND DE ASTĂZI Obligaţiunile Prefera Foods intră la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral al BVB

Andrei IacomiPiaţa de Capital / 10 septembrie 2021

Titlurile, în valoare de cinci milioane de euro, au maturitatea de cinci ani şi dobânda anuală de 7,5%  

Obligaţiunile Prefera Foods, în valoare de cinci milioane de euro, vor fi listate astăzi pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul bursier PRF26E, conform anunţului operatorului pieţei noastre de capital.

Cele 10.000 de titluri obligatare denominate în euro, ce au fost vândute iniţial printr-un plasament privat derulat în luna iulie, au maturitatea de cinci ani, respectiv până la 23 iulie 2026 şi o rată anuală a dobânzii de 7,5%, plătibilă semestrial.

INCIDENŢĂ NAŢIONALĂ DE 1,24 LA MIA DE LOCUITORI Guvernul a prelungit starea de alertă

I.Ghe.Miscellanea / 10 septembrie 2021

Pe fondul creşterii zilnice a numărului de infectări cu tulpina Delta a Sars-Cov 2 (2.226 de cazuri raportate ieri pentru 24 de ore, iar incidenţa la nivel naţional a fost de 1,24 la 1.000 de locuitori), Guvernul a decis prelungirea stării de alertă începând de astăzi cu încă 30 de zile. Practic, Executivul a aprobat hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în anexele căreia au fost operate câteva modificări.

Astfel, competiţiile sportive în spaţii închise sau deschise se vor desfăşura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în judeţ/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Fluctuaţii pe bursele europene şi americane

BURSELE LUMII Fluctuaţii pe bursele europene şi americane

A.V.Internaţional / 10 septembrie 2021

Pieţele din Europa au fluctuat ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să menţină nemodificată dobânda de politica monetară (la cel mai scăzut nivel din istorie), dar a semnalat că va încetini ritmul programului de achiziţii de obligaţiuni, în trimestrul al patrulea din 2021.

Euronext Paris

- Titlurile Societe Generale SA au urcat cu 0,06%, la 26,28 euro la ora locală 15.18, cele ale BNP Paribas SA - tot cu 0,06%, la 53,53 euro, în urma anunţului BCE privind încetinirea programului de achiziţii de bonduri.

- Acţiunile companiei auto Renault SA au scăzut cu 1,7%, la 29 de euro la ora 15.20. Renault este în discuţii avansate pentru a pune capăt unui joint venture pe care îl are cu constructorul auto chinez Brilliance şi care produce vehicule utilitare, în contextul în care societatea franceză vrea să îşi restructureze operaţiunile din China, spun surse citate de Reuters.

- Indicele CAC 40 a coborât cu 0,06%, la 6.665,05 puncte la ora 15.21.

AnuntBursa.ro
ConstructiiBursa.ro
Evenimentele BURSA
Suplimentele BURSA
MACRO NEWSLETTER 10 septembrie 2021

MACRO NEWSLETTER 10 septembrie 2021

Macroeconomie / 10 septembrie 2021

Creditul de consum din SUA a crescut sub aşteptări în iulie 2021, cu 17 miliarde de dolari, după o creştere cu 37,9 miliarde în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 4,2%, de la 4,1% în luna anterioară. Creditul revolving,...

PIAŢA VALUTARĂ Euro a crescut la 4,9482 lei

Sabin S. BrandiburuBănci-Asigurări / 10 septembrie 2021

Euro a urcat, ieri, cu 0,03 bani faţă de leu, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,9482 lei/euro.

Pe pieţele externe, ieri, în jurul orelor 17:00, un euro era tranzacţionat la 1,1840 dolari, în depreciere cu 0,24%...

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo