FPTR ACUZĂ: Industria turismului, în proces de dezintegrare din cauza MEAT

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 10 septembrie 2021

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Patronii din turism, nemulţumiţi de OUG 65/2021, adoptată fără avizul CES FPTR: "Prin eliminarea posturilor de ataşaţi de turism, se doreşte de fapt contractarea serviciilor de promovare a turismului românesc de firme private, «de casă», prin care să fie cheltuiţi banii de promovare alocaţi din bugetul statului" 5000 de firme din turism nu au primit sumele solicitate prin măsura 2 - granturi pentru capital de lucru

Industria turismului românesc se confruntă cu un proces accelerat de dezintegrare, din cauza politicilor guvernamentale, în speţă ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), arată Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) într-un material înaintat Comitetului Economic şi Social European.

Nicolae Istrate, vicepreşedintele FPTR, a declarat pentru ziarul BURSA: "Practic, întreaga coordonare şi supraveghere a politicilor naţionale a fost redusă la minimum prin ordonanţe de urgenţă şi hotărâri de guvern care încalcă flagrant legislaţia în vigoare precum şi interesele legitime ale acestui sector. Prin măsurile luate de Claudiu Năsui, atât timp cât aces­ta a fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, s-a dorit desfiinţarea turismului din România şi translatarea unor activităţi din cadrul ministerului către mediul privat (n.r. - cum ar fi organizaţiile de management al destinaţiilor), intenţionând să mute banii publici din bugetul ţării în conturile unor ONG-uri - «deschizând robinete de bani către privaţi» pe criteriul prieteniilor personale sau de partid ale conducerii MEAT. Un alt lucru grav este că structurile patronale reprezentative din turism nu sunt ascultate de MEAT, reprezentanţii ministerului preferând discuţii cu structuri asociative care nu au legătură cu prevederile legii dialogului social.

Mai mult, în PNRR au introdus ca partener Coaliţia pentru Dezvoltarea României - o asociaţie - şi nu patronatele, cum era normal. Din informaţiile pe care le am, vor să schimbe legea dialogului social, să renunţe la criteriul privind numărul de salariaţi şi să introducă un criteriu care să le permită să negocieze doar cu multinaţionalele şi ONG-urile".

Membrii FPTR menţionează că OUG 65/2021 privind modificarea OUG 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de turism din România a fost adoptată cu încălcarea flagrantă a Legii 52 a dialogului social, deoarece nu avea avizul Comisiei de Dialog Social şi nici avizul Consiliului Economic şi Social. Acesta este şi motivul pentru care FPTR a înaintat, în 3 septembrie 2021, către Parchetul General o plângere penală împotriva fostului ministrul Claudiu Năsui, pe care îl acuză de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, mai ales că, prin intrarea în vigoare a OUG 65/2021, MEAT nu mai are direcţii eficiente de promovare externă, de control şi clasificare a activităţii turistice.

Plângerea penală trimisă de FPTR către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie arată: "Prin eliminarea posturilor de ataşaţi de turism, care aveau atribuţii în promovarea turismului românesc în străinătate, se doreşte de fapt contractarea serviciilor de promovare a turismului românesc de firme private, «de casă», prin care să fie cheltuiţi banii de promovare alocaţi din bugetul statului. Promovarea, susţinerea şi protejarea intereselor operatorilor de turism din România ar trebui să fie principalul obiectiv al MEAT, nu promovarea altor ţări, balanţa externă de plăţi scăzând foarte mult în perioada mandatului de ministru al domnului Claudiu Năsui".

Referitor la promovarea altor ţări, FPTR menţionează că, din declaraţiile fostului ministru Claudiu Năsui, "se desprinde sprijinirea exodului de turişti români spre destinaţii externe, cum ar fi Grecia, şi implicit se doreşte blocarea oricărei forme de promovare a destinaţiilor din România, inclusiv prin blocarea schemei de ajutor de stat - prima de incoming".

FPTR mai acuză şi faptul că măsurile de sprijinire a turismului pentru perioada pandemiei nu sunt aplicate în realitate. Astfel pe măsura 2 - granturi pentru capital de lucru, cele 5000 de firme din turism care au aplicat nu au primit nici până acum sumele promise, susţin reprezentanţii FPTR. Ei amintesc şi despre anularea măsurii 3 - granturi pentru investiţii, dar şi faptul că măsura destinată sectorului HoReCa privind acoperirea a 20% din diferenţa cifrei de afaceri înregistrată în 2020 comparativ cu 2019 este întârziată în mod intenţionat din lipsă de resurse, deşi prin lege s-a stabilit o finanţare totală de 500 milioane euro.

Anreprenorii din turism sunt nemulţumiţi şi de faptul că MEAT a refuzat decontarea cheltuielilor efectuate pentru respectarea măsurilor şi restricţiilor din pandemie de către agenţii economici din acest sector de activitate. Mai mult, ei arată că ministerul de resort a respins şi soluţia acordării granturilor de sprijin operatorilor din turism care îşi desfăşoară activitatea în zonele cele mai afectate de pandemie (oraşe şi municipii). Toate aceste măsuri, au afectat, conform FPTR, piaţa muncii, România fiind singura ţară din Uniunea Europeană în care agenţii economici din turism plătesc bugetului de stat impozit de 45% asimilat salariilor pentru cazare şi hrana angajaţilor, dar care înregistrează un deficit sever de muncă în acest sector de activitate.

Întregul document şi anexele aferente întocmite de către FPTR au fost citite şi dezbătute în cadrul reuniunii Comitetului Economic şi Social European care a avut loc recent în insula Rhodos, Grecia, şi unde tema principală de dezbatere a fost situaţia turismului european post-pandemie.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pana nu se renunta la orice restrictii de calatorie si teste pe banii consumatorului sectorul turistic va ramane pe perfuzii! Pana la urma trebuie sa isi asume fiecare pe barba lui riscul de infectie asa ca cei ce doresc vaccinare se vaccineaza cei ce isi asuma riscul sau au trecut prin boala sunt pe barba lor!

    Toate restrctiile trebuie abandonate altfel vom sta in mocirla economica mult si bine! 

    Permisul Verde nu va functiona pentru ca face exact invers decat se spune oficial ca ar trebuii sa faca! 

    Adica RESTRICTIONEAZA TURISMUL SI MOBILITATEA! 

    NIMIC NU SE VA MISCA PANA NU SE RENUNTA LA MASURILE TIRANICE APLICATE OMENIRII! 

    1. Bine.

      Cata intelepciune! 

    Din cand in cand citesc ca banii din nu stiu care masura de protejare a afacerilor in context pandemic inca nu au ajuns la solicitanti.

    Sunt si bani care au ajuns? 

    Poate FPTR ne spune si "marile realizari/contracte " la care au contribuit atasatii de turism din strainatate! Iar daca au contribuit la asemenea contracte, poate ne spune si valoarea lor si beneficiarii din Romania. Am cunoscut asemenea atasati, care au primit salarii foarte bune de la statul roman, li s-au platit si utilitatile si chiria (care nu erau sume mici) si nu au facut nimic. Foarte bine ca s-au desfiintat asemenea posturi in strainatate!

    Carantinelor și listuțelor verde, galben și rosu! Turismul da faliment!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb