Moţiunea de cenzură împotriva guvernului Ponta a fost respinsă

Ziarul BURSA #Politică / 30 septembrie 2015

Prim-ministrul i-a acuzat pe liberali că se ascund în spatele procurorilor şi aşteaptă ca aceştia să facă opoziţie în locul lor, apoi i-a ironizat cu privire la numărul susţinătorilor chemaţi în Parcul Izvor în timpul dezbaterii moţiunii la un miting, arătând că "sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari".

Prim-ministrul i-a acuzat pe liberali că se ascund în spatele procurorilor şi aşteaptă ca aceştia să facă opoziţie în locul lor, apoi i-a ironizat cu privire la numărul susţinătorilor chemaţi în Parcul Izvor în timpul dezbaterii moţiunii la un miting, arătând că "sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari".

Gorghiu: "Nu vom mai sta la masă cu partidele coaliţiei decât atunci când vor renunţa la Ponta"

Moţiunea de cenzură "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", iniţiată de liberali, a fost respinsă ieri în şedinţa de plen a Parlamentului cu 207 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".

Pentru a fi adoptată erau necesare 275 de voturi favorabile. Votul a fost secret cu bile. Moţiunea a fost citită în Parlament miercurea trecută.

În urma acestui vot, copreşedintele liberal Alina Gorghiu a declarat că PNL a decis să nu mai aibă discuţii cu liderii partidelor din coaliţia guvernamentală până în momentul în care aceştia vor decide să renunţe în a-l mai susţine pe Victor Ponta în funcţia de premier. Liderul liberal a precizat: "Victor Ponta va fi la guvernare şi va fi prim-ministru al României câtă vreme ceilalţi lideri de partide politice aflate la guvernare vor susţine această formulă de prim-ministru compromis, de prim-ministru inculpat trimis în judecată. Am luat decizia să refuzăm să ne aşezăm la masă cu cei patru lideri de partide politice care duc România pe un drum greşit până când vor renunţa la soluţia compromiţătoare pentru România - anume Victor Ponta prim-ministru. (...) Vom refuza să ne aşezăm la masă cu un partid sau cu o coaliţie care nu dă semne că a înţeles pericolul de a-l ţine pe Victor Ponta în continuare la Palatul Victoria".

Liderul liberal a subliniat că partidul pe care îl conduce va continua să-şi susţină proiectele şi îşi va expune viziunea în Parlament.

"PSD nu se va schimba, PSD nu are niciun fel de aplecare pentru discuţii serioase. (...) E o incompatibilitate flagrantă între ceea ce clamează domnul Dragnea pe holul Parlamentului şi ceea ce susţine prin absenţa voturilor, pentru că astăzi susţinerea Guvernului Ponta înseamnă opt voturi, dacă nu mă înşel", a adăugat Alina Gorghiu.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a arătat că moţiunea a avut rolul de a-i scoate în evidenţă pe cei care îl sprijină pe Victor Ponta: "Am spus că această moţiune are misiunea de a limpezi şi apele şi am văzut cu toţii cine îl sprijină pe domnul Ponta, cine sprijină acest drum greşit al României, cine sprijină de fapt un premier care nu mai are cu cine să discute, care nu mai are interlocutori în statele democratice ale Uniunii Europene şi nu numai. Acesta a fost rolul acestei moţiuni".

El a precizat că liberalii nu au fost interesaţi să obţină puterea cu orice preţ, deşi, dacă ar fi dorit acest lucru, ar fi putut avea câştig de cauză. "Dacă am fi fost mercantili şi am fi vrut puterea cu orice preţ, aveam soluţii. Puteam discuta mâine dimineaţă de o formulă guvernamentală în care cred că erau soluţii. Nu ne-a interesat lucrul acesta", a afirmat Vasile Blaga.

Potrivit acestuia, în problemele importante, cum ar fi bugetul, PNL îşi va expune punctele de vedere în Parlament.

"La buget vor fi dezbateri şi PNL în toate comisiile are reprezentanţi care vor susţine punctele de vedere ale PNL. Asta este activitatea noastră parlamentară, nu am spus că ne retragem din Parlament. Vom merge în Parlament şi ne vom susţine punctele de vedere", a punctat Blaga.

Premierul Victor Ponta a susţinut ieri, la dezbaterea moţiunii, că Opoziţia nu a adus niciun fel de critică la adresa actului de guvernare, "dincolo de o serie de jigniri, invective", iar documentul prin care se cere demiterea Executivului nu conţine nicio soluţie în cazul "improbabil" în care moţiunea ar fi trecut.

Ca argument împotriva criticilor aduse de liberali, Ponta le-a citit acestora mesajul pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a adresat, recent, în SUA, investitorilor americani, conform căruia "România beneficiază de avantaje importante, creştere economică susţinută, stabilitate financiară şi monetară, datorie publică redusă, forţă de muncă bine pregătită, numeroase resurse, este un element de stabilitate pentru întreaga regiune".

Prim-ministrul i-a acuzat pe liberali că se ascund în spatele procurorilor şi aşteaptă ca aceştia să facă opoziţie în locul lor, apoi i-a ironizat cu privire la numărul susţinătorilor chemaţi în Parcul Izvor în timpul dezbaterii moţiunii la un miting, arătând că "sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari".

Schimb de replici Victor Ponta-Alina Gorghiu pe tema unor contracte semnate de firma la care a lucrat Gorghiu cu AVAS

În timpul dezbaterilor moţiunii a avut loc şi un schimb de replici între Victor Ponta şi Alina Gorghiu pe tema unor contracte semnate de firma la care a lucrat Gorghiu cu AVAS, potrivit Agerpres.

Ponta a spus: "Se vorbeşte acolo (n.r. - în moţiunea de cenzură) despre contracte. Nu am semnat niciodată niciun fel de contract cu vreo societate cu capital de stat. Ştiu că a semnat domnul Şova cu societăţi din portofoliul AVAS, condusă atunci de către domnul Teodor Atanasiu. Deci, dumneavoastră vreţi acum să-mi dau eu demisia pentru că domnul Atanasiu cu Şova au semnat nişte contracte? Care e logica? Sau poate domnul Atanasiu a fost sfătuit greşit de către o consilieră a domniei sale, care era şi avocat şi care ştia foarte bine ce înseamnă contracte cu statul, dacă cumva le-a uitat doamna consilier avocat Gorghiu. Am în faţă aşa: contract Gorghiu - Pop şi Asociaţii - AVAS, 25.000 de euro plus TVA, Gorghiu - Pop şi Asociaţii - AVAS, 10.000 de euro plus TVA, Gorghiu- Pop şi Asociaţii - AVAS, 6.000 de euro plus TVA. Sunteţi cam scumpă, doamna Gorghiu! Gorghiu - Pop şi Asociaţii - AVAS, 15.000 de euro plus TVA, Gorghiu - Pop şi Asociaţii, 10.000. de euro plus TVA", a spus Ponta în plenul Parlamentului.

În replică, Gorghiu a subliniat că, dacă Ponta găseşte o urmă de suspiciune că ea a încălcat legea, ar trebui să demonstreze: "Dacă găsiţi cel mai mic argument pentru care să se spună despre mine că există o urmă de suspiciune, că am încălcat legea, vă rog să demonstraţi acest lucru. De acuze m-am săturat, dvs. sunteţi în instanţă, dar vorbiţi de toţi alţii din plenul Parlamentului că sunt corupţi. Uitaţi-vă în oglindă, domnule Ponta!".

Cei doi au avut un schimb de replici şi despre Dan Motreanu, vicepreşedinte PNL al Camerei Deputaţilor, şi George Scutaru, fost consilier prezidenţial, ambii trimişi luni în judecată de DNA într-un dosar privind mită pentru finanţarea campaniei electorale.

Ponta a spus: "Îmi pare rău pentru Dan Motreanu. Asta e viaţa! Dacă tot susţii un lucru, trebuie să-l susţii până la capăt. Dar, ştiţi ce, dragi colegi?! Îl aud pe domnul Predoiu, fost candidat la Buzău în 2008, vorbind despre legalitate şi statul de drept şi despre cum o să-i ia pe PSD-işti dubele. Mai ţineţi minte cine zicea chestia asta? Cred că domnul George Scutaru, tot de la Buzău. Poate aude totuşi domnul Predoiu".

Alina Gorghiu a precizat că are demisia lui Dan Motreanu pe birou: "Pentru mine şi pentru colegii mei din PNL, Victor Ponta este nevinovat până când Justiţia va hotărî într-un fel sau altul. Noi, politicienii, nu avem dreptul nici să judecăm, nici să condamnăm, însă n-aş fi vrut să spun de la microfon, dar vă dau un exemplu - pe biroul meu, de ieri, se află demisia lui Dan Motreanu. Vedeţi undeva, pe biroul cuiva demisia lui Victor Ponta?".

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a apreciat că, din cauza deciziei luate de premierul Victor Ponta de a nu demisiona ca urmare a problemelor cu Justiţia, acesta "dezonorează România în fiecare zi". În opinia sa, atunci când un înalt demnitar ajunge într-o situaţie personală care face rău poziţiei sale în stat, ţării sale şi fiecărui cetăţean, atunci trebuie să renunţe imediat la demnitatea respectivă.

Ponta i-a răspuns şi lui Vasile Blaga: "Momentul trist a fost reprezentat de domnul Blaga, din păcate, care a zis că dânsul m-a scos din politică. Cu tot respectul, am şi eu un labrador acasă care mereu se crede tigru. Cei care m-au scos pe mine din politică, din păcate, cred că vă vor scoate şi pe dumneavoastră şi nu e corect nici pentru mine nici pentru dumneavoastră. Să ţineţi minte acest lucru", a replicat Ponta.

Preşedintele interimar al PSD, deputatul Liviu Dragnea, a susţinut că Opoziţia ar fi trebuit să aibă pregătită o strategie care să asigure succesul acţiunii iniţiate, dar şi pentru a se asigura că "de a doua zi România nu intră într-o aventură, fără niciun orizont, într-o zonă de instabilitate".

"E ca şi cum ne-aţi cere nouă, pe de-o parte, să vă aducem parlamentari să vă susţină această acţiune iar, pe de altă parte, să aducem nişte cetăţeni, membri de-ai noştri, eventual, ca să vă mărească rândurile de la miting. Aşa ceva nu se poate face", a spus Dragnea.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a subliniat că moţiunea este "glonţul de aur" cu care Opoziţia poate să dea jos un guvern, dar a adăugat că "acest glonţ a fost tras cu multă nonşalanţă". Potrivit acestuia, momentul depunerii moţiunii de cenzură nu a fost oportun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb