Motorola, Inc. (NYSE: MOT) va lansa anul viitor primele soluţii Long-Term Evolution (LTE) comerciale care vor include produse pentru benzile de frecvenţă de 700 MHz şi 2,6 GHz. Aceste produse îi vor ajuta pe operatori să crească puterea de acoperire şi capacitatea reţelelor pe măsură ce încearcă să răspundă cerererii din ce în ce mai mare pentru servicii mobile în bandă largă.
Atât Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (International Telecommunication Union - ITU), cât şi entităţile guvernamentale de reglementare din jurul lumii recunosc nevoia eliberării unui spaţiu de frecvenţă mai mare pentru a sprijini dezvoltarea tehnologiilor wireless în bandă largă. Motorola doreşte să vină în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor şi a operatorilor oferind produse care să funcţioneze atât pe benzile de frecvenţă LTE existente, cât şi pe cele recent eliberate. Momentul exact în care vor fi comercializate produse specifice pentru anumite frecvenţe va fi stabilit în funcţie de tendinţele globale de eliberare a licenţelor pentru frecvenţele 4G şi ţinând cont de nevoile utilizatorilor individuali.
"Suntem convinşi că este necesar să utilizăm tehnologia LTE în banda de 400 MHz pentru a putea satisface nevoile operatorilor wireless de pe piaţa americană dar şi pentru a răspunde cerinţelor altor ţări la nivel global", a explicat Darren McQueen, vice preşedinte Motorola, Wireless Broadband Access Technologies. "Mai mult decât atât, există o cerere evidentă pentru utilizarea LTE în bandă de 2,6 GHz din partea operatorilor GSM care au deja asigurate benzi de frecvenţă pe piaţa globală."
Special pentru operatorii care deţin spectru pentru Time Division Duplex (TDD), Motorola a proiectat soluţia LTE pentru a fi compatibilă cu viitoarea variantă LTE TDD.
"Valorificând infrastructura noastră WiMAX TDD, am creat o platformă LTE comună atât pentru Frequency Division Duplex (FDD) cât şi pentru TDD, oferind operatorilor simplitate în utilizare şi posibilitatea realizării unor economii de producţie de serie la nivelul pieţelor pe care sunt prezenţi", a adăugat McQueen.
În prezent, Motorola desfăşoară activităţi de testare a tehnologiei LTE în colaborare cu operatori din America de Nord, Europa şi regiunea Asia Pacific.
Informaţiile câştigate din aceste activităţi, alături de experienţa Motorola în domeniul OFDM (Orthogonal frequency-division multiplexing) şi în proiectarea şi administrarea reţelelor WiMAX, vor contribui la dezvoltarea şi maturitatea portofoliului de soluţii LTE Motorola.
Soluţia LTE de bază creată de Motorola se compune dintr-o unitate de control pentru platforma comună, ce va fi împărţită între WiMAX 802.16e şi LTE, la care se adaugă o varietate mare de soluţii radio menite să răspundă diferitelor cerinţe ale utilizatorilor. Portofoliul include staţii radio ce pot fi montate în diverse locaţii sau staţii radio de tip tower top care pot fi adaptate pentru o serie largă de scenarii de implementare LTE pe frecvenţele nou eliberate, dar şi pe frecvenţe GSM, UMTS şi CDMA deja existente. Arhitectura flexibilă eNode B Motorola permite operatorilor să utilizeze orice benzi de frecvenţă doresc cu investiţii de dezvoltare limitate.