Mugur Isărescu: "Asistăm la o destructurare a capitalismului"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 octombrie 2011

Mugur Isărescu: "Asistăm la o destructurare a capitalismului"

Prioritatea pentru anul viitor este ca societatea să iasă din tiparele anilor electorali precedenţi, cu promisiuni mai mult sau mai puţin desprinse din realitate, a declarat, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a mai atras atenţia că experienţa crizelor anterioare a arătat că memoria socială este destul de scurtă.

Guvernatorul BNR a precizat: "Suntem înaintea anului electoral, devenim tot mai conştienţi, nu numai noi specialiştii în economie şi finanţe, că avem constrângeri bugetare puternice. Se discută în permanenţă de soluţii. Câteodată, soluţiile pentru noi sunt glumeţe, dar se dis-cută. Nu poţi să treci cu vederea aces-te dezbateri, extrem de mediatizate. Va reuşi societatea şi clasa politică ca anul 2012 să iasă din tiparul precedentelor cicluri electorale, cu promisiuni mai puţin sau mai mult des-prinse de realitate?".

Domnia sa a adăugat că "gradul de afectare a economiilor lumii, din punctul de vedere al crizei globale, depinde de vulnerabilităţile fiecărei economii, dar mai sunt şi nedreptăţi, mai pică câte un stat". Mugur Isăres-cu a adăugat că vulnerabilităţile dezvoltate în perioadele bune fac diferenţa între ţările care vor ieşi din criză întărite sau slăbite.

Domnia sa a declarat: "Oricâte lecţii am învăţa şi vom învăţa, experienţa crizelor anterioare arată că memoria socială este destul de scurtă. Nu mă refer la o memorie de câteva generaţii, ci la ceva extrem de prezent".

Actuala criză aduce în prim plan dispute vechi, potrivit guvernatorului BNR: "Am auzit aceeaşi melodie pe diverse tonuri şi ştiţi foarte bine că tonul face muzica. Discursul public balansează între două extreme, < lassez-faire > şi intervenţionism. (...) Noţiunea şi rolul BNR, ca instituţie, a fost văzută ca erou şi duşman".

Ceea ce părea de neconceput în urmă cu doi-trei ani în Europa şi în Statele Unite ale Americii, relaxarea cantitativă era o blasfemie, astăzi sunt instrumente intens folosite, a mai explicat Mugur Isărescu. Domnia sa a adăugat că statul a fost prins pe nepregătite, în general, şi are loc o destructurare a capitalismului: "Asistăm la o destructurare destul de rapidă. Această destructurare a acestor forme, uneori nici nu realizăm cât de mult s-a stricat.

O destructurare este o stricăciune, această destructurare are loc în condiţiile în care noile forme se încheagă foarte greu, iar lumea trăieşte într-o confuzie. Şi structurile politice par că funcţionează mai greu, dar ştiu că nimic nu e nou sub soare. Orice ajustare este mai întâi respinsă şi apoi apar ambele situaţii, fie ajustarea se face foarte repede, fie ajustarea este tardivă. Între cele două extreme viaţa te duce la optimul normal al vieţii, dar discuţiile balansează între extreme. (...) Sunt într-adevăr soluţii atât de facile şi lumea politică este atât de mioapă?"

Isărescu: Nu putem să mizăm pe aceeaşi creştere a exporturilor"

Mugur Isărescu a mai declarat că prognoza de creştere economică pentru 2012 va fi schimbată "pentru că nu putem să mizăm pe aceeaşi creştere a exporturilor".

Domnia sa a adăugat: "Sper să nu uităm, chiar dacă şi memoria noas-tră este scurtă, că trebuie să învăţăm şi noi, românii, nişte lecţii. Sunt lecţii pe care este bine să le păstrăm, să nu le uităm".

În plus, domnia sa a mai precizat: "Soluţiile par simple, cum ar fi: contribuţiile sociale trebuie scăzute, impozitele trebuie scăzute, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că astea pot să eşueze după primele şase luni, pentru că nu le poţi finanţa. Reducerea CAS ar împinge creşterea investiţiilor în sectorul privat, dar ar însemna o resursă în minus pentru investiţiile publice. Orice investiţie neterminată este o resursă imobilizată. O ţară se dezvoltă sau îşi creşte nivelul de trai pe măsură ce-şi mobilizează resursele, nu le imobilizează. Prioritizarea investiţiilor este esenţială, dar să vedem ce înseamnă când ai 40.000 de proiecte nefinalizate".

Isărescu: "Dezbaterea de la noi despre Keynes este uneori trivială"

Guvernatorul BNR a mai declarat că supaîndatorarea statelor înainte de începutul crizei reprezintă cea mai mare problemă, deoarece s-a limitat spaţiul de intervenţie, pe care chiar Keynes l-a propus: "Dezbaterea de la noi despre Keynes este uneori trivială. Keynes nu spunea niciodată oricând şi oricum, guvernele trebuia să-şi păstreze în perioadele bune o rezervă pentru a putea interveni când sunt probleme. (...) Problema actuală este exact supraîn-datorarea statelor înainte de declanşarea crizei, ceea ce a pus guvernele actuale în situaţia de a nu se mai putea îndatora suplimentar, deci nu mai pot aplica soluţia lui Keynes. Dar soluţia lui Keynes spunea clar: conservaţi-vă capacitatea de intervenţie în perioadele bune".

Guvernatorul BNR susţine că soluţia propusă de Keynes este încă viabilă, numai în condiţiile în care statul are câmp de manevră, nu s-a supraîndatorat şi poate să-şi finanţeze cheltuielile.

În acest context, Isărescu a adus în discuţie rezistenţa Germaniei faţă de o soluţie facilă în cazul Greciei, arătând că cea mai mare economie din Europa a avut grijă să acumuleze spaţiu de manevră şi s-a restructurat în perioada anterioară crizei.

Domnia sa a explicat că Germania şi-a conservat capacitatea de intervenţie, precizând că este ţara unde nivelul de trai şi salariul real nu au mai crescut din 1997-1998.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Germania este tara care are o inflatie de 1-2% /an si exporta orice pana se plictiseste.Germania e o tara care are un venit al lociutorului de 20x peste al Romaniei, unde legea e lege si prima grije a politicienilor este sa aplice legea, sa aduca bunastare cetatenilor, sa puna in posturi cheie cei mai buni oameni, sa nu se amestece in economie si sa nu fure!

    1. Asa solida cum este, daca ramine in UE, atunci Germania o s-o suga.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb