MUGUR ISĂRESCU, BNR: "Băncile nu au niciun drept să ceară clientului să ştie cum funcţionează ele"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

"Băncile nu au niciun drept să ceară clientului să ştie cum funcţionează ele"

Băncile trebuie să se adreseze publicului larg într-un limbaj accesibil, pentru că, în prezent, acestea folosesc un limbaj pur tehnic, înţeles de 0,1% din populaţia ţării, a spus, ieri, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în cadrul unui seminar de educaţie financiară organizat de Asociaţia Română a Băncilor şi Institutul Bancar Român.

"Băncile trebuie să dea bani grei pe educaţie financiară, şi nu numai în perioade tensionate. Această educaţie trebuie să se adreseze publicului larg, pentru că băncile nu au niciun drept să ceară clientului să ştie cum funcţionează o bancă", a precizat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a afirmat: "Educaţia financiară nu se face întrerupt, se face cu voce tare, permanent, cu adaptări de la caz la caz. Este o aroganţă îngrozitoare să credeţi că publicul trebuie să ştie acest lucru. De ce trebuie să fie publicul bancher? Nu este niciun motiv să credem acest lucru. Nu aveţi niciun drept să consideraţi că publicul trebuie să ştie că nu daţi banii băncii în credite. (...) Dacă daţi bani grei pe produse de genul «creditul care se ia imediat», de ce nu aţi da bani grei pentru educaţie financiară, pentru că oricum costă mult mai puţin decât aceste confuzii create în societatea românească?".

Şeful BNR a evidenţiat şi faptul că, în procesul de restructurare, băncile i-au sacrificat pe oamenii de la ghişeu, prin reduceri de personal şi salarii nemotivante: "În acest dialog cu societatea este un personaj pe care dumneavoastră, bancherii, l-aţi nedreptăţit cel mai mult: omul de la ghişeu. Într-o unitate bancară din oraşul meu natal, care avea acum vreo 20 de ani 100 de salariaţi, acum au rămas doar şase, dintre care doi portari. Omul de la ghişeu este supraîncărcat. Cum vreţi să aibă o relaţie onorabilă cu publicul?".

Mugur Isărescu a precizat că cei care ajung în situaţia să contracteze un credit de 20 de ani pentru o casă intră într-o obligaţie pe termen lung, apreciind: "Întrebarea este dacă obligaţia este faţă de bancă sau faţă de casă. Aud deseori că opinia publică spune că a ajuns sclavul băncilor, dar de fapt eşti sclav al casei pe care o iei".

Domnia sa a declarat: "Piaţa imobiliară începe să devină stabilă, chiar destul de dezvoltată, pentru ca băncile să acapareze un pachet de garanţii, însă Legea dării în plată face praf această îmbunătăţire a pieţei imobiliare. (...) Trebuie să avertizez că dacă noi ne ţinem cu ale noastre, Europa se duce cu mult înainte. Cum dorim să ne integrăm în Europa dacă nu încercăm să facem altceva? Dacă sistemul bancar românesc o ia pe altă cale faţă de sistemul european, atunci creditele şi debitele nu vor mai fi recunoscute în Europa".

Reprezentantul BNR a mai menţionat că şi la nivel european a crescut nivelul de conştientizare a educaţiei financiare, care promovează o relaţie echilibrată între clienţi şi bănci, la nivel microeconomic, iar la nivel macroeconomic clienţii educaţi asigură stabilitatea sistemului.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Isarescu dovedeste ca daca vrea sa spuna niste adevaruri, le spune insa este prea tarziu. Pus in fata valului de ura generat de clientii bancari Isarescu incepe fie sa vada fie sa spuna niste adevaruri menite sa cosmetizeze o relatie abuziva. Sub pretextul lupte impotriva crimei organizate si a spalarii de bani ne-au obligat (cu toti hotii de la BNR in frunte) sa tinem toti banii in banca. Apoi pe sest au publicat legea bail-outului adica dreptul bancilor de a ne confisca banii dupa ce sar dintr-o ticalosie in alta. Acum normal ca javrele din banci abuzeaza cu comisioane exagerate, dobanzi negative si ne umilesc tinandu-ne la cozi interminabile pentru cea mai mica operatiune. Isarescu isi da sema in final ca bancile trebuie sa manifeste comportament decent in raport cu clientii. Mai sa fie...

    "Trebuie să avertizez că dacă noi ne ţinem cu ale noastre, Europa se duce cu mult înainte. Cum dorim să ne integrăm în Europa dacă nu încercăm să facem altceva? Dacă sistemul bancar românesc o ia pe altă cale faţă de sistemul european, atunci creditele şi debitele nu vor mai fi recunoscute în Europa". Zau domnule Isarescu? Nu stiti cum? Pai ia stabiliti dumneavoastra ca toate bancile sa dea credite cu dobanda egala cu cea din statul in care isi au sediul principal si atunci sa vedem cum o luam inaintea europei. Avem cea mai mare crestere din Europa si saracim pe zi ce trece . De ce ? Pentru ca intreaga crestere este inghitita printre altii de banci care se lauda cu profituri duble fata de media europeana. Ce simplu este domnule Isarescu .

    1. Nu putem creste pentru noi, ci pentru banci si restul corporatiilor.

      Soviani a aratat ieri cum s-au straduit SRI-ul si BNR-ul sa ingroape Bancorex, obiectivul fiind destul de straveziu, generarea unor capitalisti de carton, autohtoni, si eliberarea pietei bancare pentru bancile straine. 

      Daca toate bancile ar da credite cu dobanda egala cu cea din statul in care isi au sediul principal, de ce ar mai risca sa dea credite intr-o tara mult mai nesigura?

      Soviani este un mediocru cu aere de savant.

      Nu putem fi toți pe lumea asta securiști savanți. Unii suntem niște nesecuriști mediocri, cât de cât capabili să demonstrăm furturile voastre.

      Iar instituțiile de forță care ar trebui să vă ancheteze pe documente se joacă doar cu înregistrări în baza cărora să-și conceapă formele de șantaj. 

      soviani le cam spune lucrurilor pe nume.asta nu vreti sa intelegeti voi..

      Aloooo! Pai eu am zis sa dea credite la populatie cu aceeasi dobanda cu care dau si clientilor din tara de origine. Unde vezi tu "risc de tara" cand eu fac un imprumut ?

      in destul de multe cazuri, Soviani are dreptate .... dar asta nu inseamna in toate cazurile... in cazul LDP, exagereaza

    "Bancile nu au niciun drept sa ceara clientului sa stie cum functioneaza ele"

    Daca cetateanul de rand - clientul bancar ar intelege pe deplin cum functioneaza intreaga caracatita financiar bancara, cu toate conexiunile ei sociale, politice si de alta natura, probabil ca sistemul s-ar prabusi. Un client bancar cu o educatie financiara solida s-ar gandi foarte serios, spre exemplu, atunci cand ar dori sa achizitioneze o locuinta, daca merita sa fii sclavul ratelor bancare pentru 30 - 40 de ani. Bancile AU nevoie de clienti needucati financiar, obedienti, care nu pun intrebari prea multe si care pot deveni usor masa de manipulat. 

    Exemplul (sau contraexemplul) cel mai potrivit este cel al creditatilor in CHF. Cati dintre cei care au luat aceste credite s-au interesat de un element esential, determinant intr-o asemenea decizie: evolutia CHF in raport cu celelalte valute, in ultimele decenii? Acestia au fost, pentru banci, clienti needucati, care nu pun intrebari, ci doar semneaza hartiile care li se pun in fata. Insa aceiasi clienti lipsiti de educatie financiara, asa cum si i-a dorit BNR, s-au constituit acum in grupuri, studiaza, se informeaza, citesc contractele, isi angajeaza avocati, negociaza cu bancile (sau cel putin incearca), actioneaza in instanta bancile si fac multa valva. 

    De care clienti credeti ca au nevoie bancile, ma intreb retoric?  

    Rog Bursa sa imi zica numele bancii respective.

    E un miracol cum de mai functioneaza aceea banca, sper ca nu pe tiparnita de la Bce ? 

    Am mers la stomatolog pt o plomba l-a facut ajung acasa cade, dupa un timp merg inapoi 1-2 saptamani, spun ce am patin sigur material manopera timp pierdut; a trebuit sa platesc inca o data,ajung acasa pica plomba, am merw la alt stomatolog am platit, tine si azi. 

    Concluzia am platit pt o plomba de 3 ori dar am avut posibilitatea de a alege " altul mai bun" dar cu Bnr nu pot are Monopol ca curentu'.

    Deci pot sa cer doar schimbarea Bnr-ului, am voie? 

    Seful bandei ii cearta pe membrii bandei.

    Urmeaza debandada. 

    Pai vezi domle de ce n-au venit bancherii la masa rotunda cu camera deputatilor! Ca nu vor sa faca ecucatie bancara. Iar Isarescu, saracu', n-a putut veni, ca era ocupat sa-i certe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb