Mugur Isărescu: Cele mai multe credite neperformante sunt la 2-3 bănci

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 6 octombrie 2011

Regulamentul privind creditarea de consum va împinge societatea românească spre "civilizarea creditării", ceea ce reprezintă un act de normalitate, a explicat, ieri, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Domnia sa a adăugat că cele mai multe credite neperformante sunt la băncile care au acordat cele mai multe credite de consum.

Guvernatorul a atras atenţia că Banca Centrală nu ar trebui criticată pentru faptul că doreşte să descurajeze creditarea de consum, explicând că un credit de consum pe 20 de ani este un "nonsens".

Mugur Isărescu a declarat: "Am văzut reacţii din acestea, ciudăţele, Banca Naţională introduce restricţii şi nu se mai poate împrumuta clientul 20 de ani pentru un credit de consum. O discuţie normală, de bun simţ, îţi spune din start că un credit de consum pe 20 de ani e un nonsens. Creditul sau maturitatea creditului are şi ea o filosofie. (...) Au fost bănci care, în goana după cota de piaţă, după bonusuri, şi mă opresc aici cu răutăţile, au dat credite de consum pe 20 de ani. Nu sunt multe, sunt 2-3. Exact acolo sunt cele mai multe credite neperformante".

Domnia sa a mai precizat că "nicio maşină nu poate fi folosită 20 de ani, niciun frigider".

Mugur Isărescu le-a recomandat bancherilor să pună corect riscul împrumutului în valută în preţul creditului şi să le explice clienţilor acest risc. În plus, domnia sa le-a atras atenţia bancherilor că dacă se aventurează într-o "asemenea creditare", Banca Centrală va solicita provizionare şi capitalizare suplimentare.

Guvernatorul a mai precizat că încurajează ieftinirea creditelor în lei, pentru că "acolo se va găsi echilibrul".

Isărescu: La nivel european se pregăteşte o reglementare privind creditarea în valută

Mugur Isărescu a declarat că, săptămâna viitoare, urmează să fie dată publicităţii poziţia Băncii Centrale Europene şi a Consiliului de Risc Sis-temic privind creditarea în valută.

"Săptămâna viitoare veţi vedea că ce facem noi este o bucăţică din ceea ce se pregăteşte la nivel european", potrivit domniei sale.

Guvernatorul a precizat că expunerea României şi a Ungariei pe creditele în franci elveţieni nu a fost suficientă, dar cea a Aus-triei şi a altor ţări a fost puternică ca să arate oficialilor europeni cum poate fi subminată politica monetară.

Domnia sa a explicat că reglementarea din sistemul bancar trebuie să fie "adecvată" şi "comprehensivă": "O reglementare excesivă a sistemului bancar ne sufocă, mai ales inovaţia şi eficienţa. O reglementare insuficientă nu poate fi compatibilă cu activitatea bancară, care are un grad de risc".

Mugur Isărescu a adăugat că o reglementare insuficientă poate să ducă la prăbuşiri financiare, care pot să fie catastrofale.

Isărescu: Inflaţia va ajunge, în septembrie, sub 4%

Guvernatorul BNR a declarat, ieri, că inflaţia va coborî la nivelul de sub 4%, la sfârşitul lunii septembrie.

Domnia sa a precizat: "Inflaţia reintră în intervalul ţintit nu până la sfârşitul anului, ci de săptămâna viitoare (când va fi comunicată de Institutul Naţional de Statistică - n.a.). Inflaţia a coborât la 3 şi ceva, sub 4%".

Cât despre perspectivele economice, Guvernatorul a declarat că s-au îmbunătăţit fundamentele economice, faţă de 2008.

Domnia a declarat: "Dacă fondurile europene vor fi atrase eu nu sunt pesimist pentru creşterea economică de la anul. Noi ne luptăm cu percepţia. Nu cred că percepţia fondurilor europene se va îmbunătăţi până când nu vom vedea efectele".

În plus, criza datoriilor suverane va schimba maniera de judecată a ţărilor europene, potrivit domniei sale.

Guvernatorul BNR a mai ţinut să precizeze că reducerea contribuţiilor asigurărilor sociale (CAS) ar fi binevenită pentru sti-mularea economiei.

Domnia sa a declarat: "Sub nicio formă nu am spus că sunt împotriva reducerii CAS. Dacă ar fi să-mi asum un risc, merg mai departe şi fac o judecată mai clară. Dacă ar fi să-mi asum un risc pentru a stimula economia, cred că reducerea CAS ar fi cea mai binevenită întrucât munca este supraîm-povărată".

Mugur Isărescu a adăugat că locul unde se va realiza izbânda este raportul între muncă şi protecţie socială, în această societate: "Este izbitor cât de în defavoarea muncii şi a contribuitorilor este acest raport fizic între plătitorii de taxe şi beneficiari. (...) Câştigătorul va fi cel care va putea să găsească în România o soluţie care să ne scoată din acest impas".

Domnia sa a mai precizat că nu este împotriva CAS, ci a prezentării acesteia ca o soluţie simplă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb