MUGUR ISĂRESCU: "Ne preocupă pregătirea băncilor pentru creşterea creditării adevărate"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 iulie 2015

"Ne preocupă pregătirea băncilor pentru creşterea creditării adevărate"

BNR vrea personal bancar pregătit pentru analize de risc

Guvernatorul BNR: "Nu putem spera să fim competitivi în contextul actual al unei economii globalizate, fără o infrastructură adecvată şi fără un sistem de învăţământ performant"

Isărescu: "Este nevoie să transformăm disciplina fiscală şi stabilitatea financiară într-o stare de normalitate"

Banca Naţională a României (BNR) urmăreşte pregătirea băncilor în vederea creşterii pe segmentul creditării de calitate, potrivit Guvernatorului Mugur Isărescu.

Şeful Băncii Centrale a precizat, ieri, în deschiderea evenimentului de aniversare a 150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand: "În noile condiţii în care România nu mai reuşeşte să stimuleze fluxuri mari de capital, ca în anii 2004-2008, suntem preocupaţi de pregătirea pieţei financiar-bancare româneşti pentru creşterea economisirii interne, pentru intensificarea creditării adevărate, cu accentul pe calitatea creditelor cu deosebire în economia reală şi de pregătirea personalului pentru analize de risc".

Guvernatorul BNR a precizat că ţara noastră a reuşit să îndeplinească toate criteriile de convergenţă nominală, pentru trecerea la moneda unică: "Am reuşit să trecem prin anii de criză fără să apelăm la fonduri publice pentru consolidarea sistemului bancar. Băncile din România sunt acum solide, bine capitalizate şi dispun de o lichiditate corespunzătoare, ceea ce poate consolida încrederea în sistemul nostru bancar".

Macrostabilitatea reprezintă baza dezvoltării sustenabile, subliniază Mugur Isărescu, arătând că nu putem spera să fim competitivi în contextul actual al unei economii globalizate, fără o infrastructură adecvată şi fără un sistem de învăţământ performant: "Să nu acţionăm în sensul îmbunătăţirii acestora înseamnă, practic, să ne excludem din circuitul mondial al capitalului şi, pe cale de consecinţă, al inovaţiilor, ceea ce ar echivala cu o perpetuă rămânere în urmă în ceea ce priveşte standardul de viaţă. Trebuie să fim bine pregătiţi pentru perioada următoare, atât din perspectiva consolidării integrării europene, a aderării la moneda unică, dar şi a capacităţii noastre de a face faţă unui context economic şi politic european deloc liniştit, mereu în schimbare, în care solidaritatea europeană este, uneori, pusă sub semnul întrebării".

Guvernatorul BNR susţine că, întrucât ne găsim într-un moment de modernizare a statului şi de consolidare a instituţiilor sale, este nevoie să întărim statul de drept şi mecanismele economiei de piaţă, să transformăm disciplina fiscală şi stabilitatea financiară într-o stare de normalitate. Domnia sa consideră că principalul activ care se impune să fie valorificat este stabilitatea macroeconomică.

În acest context, domnul Isărescu a subliniat că eforturile de după 2009, de restabilire a echilibrelor macroeconomice, au fost dureroase, dar au dat roade, explicând: "Deficitul de cont curent a fost corectat de la peste 13% în 2007 la valori sub 1 la sută, inflaţia medie anuală a coborât la minime istorice de la un nivel de peste 9% înainte de 2006. Pe acest fond, ratele de dobândă la credite s-au redus la minime istorice. Efortul susţinut de consolidare fiscală a condus nu doar la eliminarea deficitului excesiv, ci şi la atingerea obiectivului pe termen mediu de deficit structural (1 la sută) la sfârşitul anului trecut. În acelaşi timp, producţia a revenit la nivelul din 2008, creşterea economică fiind acum nu doar robustă, judecând după standardele actuale la nivel european, ci - de această dată - şi sustenabilă".

Oficialul BNR a ţinut să precizeze că misiunea viitoare a politicilor economice este păstrarea echilibrelor, precum şi prudenţa şi măsura în dozarea deciziilor.

Domnul Isărescu a declarat: "Ar fi o eroare să ignorăm lecţiile crizei internaţionale şi experienţele noastre, cedând tentaţiei de a opta pentru măsuri cu consecinţe temporare, în detrimentul dezvoltării pe termen lung. Nu există substitut la politicile macroeconomice echilibrate, corect implementate şi corect explicate. Această perspectivă pe termen lung impune, deci, ca în centrul politicilor economice să se afle nu numai managementul cererii agregate, dar şi obiectivele stabilităţii macroeconomice, să se afle, de asemenea, dezvoltarea durabilă şi îmbunătăţirea competitivităţii economiei româneşti".

Ieri, BNR a lansat emisiunea numismatică "150 de ani de la naşterea Regelui Ferdinand", după care a avut loc o dezbatere pe marginea volumului "Lucrări publice în vremea Regelui Ferdinand", semnat de profesorul Nicolae Şt. Noica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb