MUGUR ISĂRESCU:  "Perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine"

F.D.
Bănci-Asigurări / 9 august 2022

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, consideră că perioada dobânzilor mici a trecut şi nu va mai reveni, acestea urmând să fie relativ normale, precizând că ROBOR-ul "a sărit calul" şi s-a dus cam mult dincolo de ceea ce a întreprins BNR cu rata de politică monetară, relatează News.ro.

Mugur Isărescu a fost întrebat, astăzi, într-o conferinţă de presă, ce mesaj are pentru românii ale căror rate s-au dublat.

"Suntem în empatie totală, nu este deloc uşor să plăteşti sume mai mari, dar mesajul nostru pe care îl dăm de un an şi ceva este că perioada dobânzilor mici a trecut, nu mai revine. Nu are niciun rost ca noi, ca şi dumneavoastră, să mai vindem iluzii. Acestea vor fi dobânzile relativ normale, cu menţiunea că ROBOR-ul a cam sărit calul, s-a dus cam mult dincolo de ceea ce am întreprins noi cu rata de politică monetară. Alte măsuri sunt în discuţie şi există pentru cei care au dificultăţi şi această amânare a creditelor pentru cei care au o situaţie specială şi centrul de negociere a diferendelor cu băncile, care funcţionează foarte bine, şi legea dării în plată, sunt foarte multe posibilităţi de a negocia situaţiile deosebite pentru cei care nu pot să plătească", a declarat Isărescu.

El a menţionat că o persoană cu venituri mici nu poate împrumuta sume foarte mari.

"Normele de credit care au fost întocmite de aşa natură încât nu oricine se putea duce să ia un credit. Tot timpul se vinde cu acest exemplu, credit de 70.000 de dolari, 300.000, nu orice persoană cu venituri mici se putea împrumuta la aceste sume. Deci, mesajul este că aceasta este o situaţie care va rămâne. Dorim să nu mai creştem ratele de dobândă şi odată cu reducerea inflaţiei să înceapă să meargă ele în jos. Dar acum nu putem să facem această prognoză", a explicat guvernatorul BNR.

El a mai fost întrebat dacă îi mai sfătuieşte pe români să-şi facă credite în moneda în care sunt remuneraţi.

"E un sfat general, fiecare îşi face socotelile la el acasă. Sfaturile nu ar trebui să vină de la BNR, pentru că e o relaţie comercială între bănci şi clienţi, fiecare îşi face socoteala şi sfatul ăsta a fost de la noi pentru că apare un element neprevăzut, greu de prevăzut şi care poate să fie şocant cum a fost în cazul creditelor în franci elveţieni, riscul valutar. Şi atunci cel mai bine este ca fiecare să îşi facă împrumutul în moneda în care este plătit. Acum este o perioadă care poate să fie înşelătoare, mulţi au spus "Am ascultat BNR şi am luat credite în lei", creditele în valută nu au crescut din punct de vedere al costurilor, cursul a fost stabilit şi creditele în lei au crescut foarte mult, ne-a păcălit BNR. Cam aşa ceva am înţeles eu din presă. De aceea, nu fac altceva decât să revin, fiecare îşi face socoteala, nu este vorba de o păcăleală, riscul la creditul în valută există în continuare. Nu pot să fac prognoze de curs, se poate greşi şi într-o parte. şi în alta", a precizat Isărescu.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ba mai revine

    ... dupa 2032-2034 - in cea mai mare depresiune economica a ultimelor 5 secole! (deci peste Depresiunea anilor 1929-1933)

    dar, da, pana in 2032-2033 o sa tot fie dobanzi mari si din ce in ce mai mari (inclusiv de 2 si 3 cifre).  

    aici domnul ISARESCU induce in eroare intentionat investitorii!!!!

    Domnule Isarescu am istoric de credite din anii 50-60-70-80-90-2000-2012...202 2.... dobanzile urca si coboara mereu istoric.... deci nu mai mintiti va rog!!! 

    pai sa nu uitam prin anii 60 erau credite cu 0-2 % dobanda ipotecare... cu avansuri nominale mici... sa nu uitam anii 80 inainte de bula din 89... sa nu uitam anii 2010-2012-2013... sa nu uitam cu ati ajutam pe "Basescu" cu credite... sa nu uitam cum ati dat preferential credite la dobanzi mici... negative sau zero... la acoliti (canttilon efect) sa nu uitam grup de "viermi" corupti. 

    PS: dobanzile tre sa mai creasca si sa stea pe platou ca sa buseasca speculatia ciclica si bula ciclica... 

    o arata randamentul la 2 ani bonduri si BNR upper bound.... arata ce se vor intersecta... bnr va da dobanda mai mare decat 2 ani bonduri si va prabusii piata financiara... viitorul se vede destul de usor... (nu se vor intampla imedia - dar am rabdare cu inflatia sa imi erodeze puterea in raport cu energia si mancarea si utilitatile si sa imi mentina sau sa creasca in raport cu activele prabusite). 

    PSS: acuma trebuie avut grija la ce tipuri de depresii ne referim caci aia din 2008 -2012 a fost bula financiara globala imobiliara in grame aur si pe urma prabusire... asta de acum arata mai mult a bula nominala si revenire grame aur.... dar e bula in grame aur venituri nominale.... din ce vad e distrugere de masa monetara in timp ce bancile centrale au un activ T1 ascuns ce a crescut la o cotatie nominala exagerata fata de vremea la care a fost cumparat / confiscat. Gov si banci centrale au un as in maneca pe care il vor juca la schimb pe urmatoarea deflatie. 

    s c cret 

    Cum e Isarescule cu : "Trebuie mai mult credit!" - Iarna 2019?!?!

    Cum e? 

    Banii nu sunt bani! Banii sunt creditul trecut in existenta prezent! 

    Acum ridicati costurile sa nivelati capacitalile masa monetara. 

    s c cret 

    1. Nu zicea ca inflatia este temporara? Tranzitorie? Tranzitorie catre ce? Catre un regim de inflatie mare permanenta?

    Domnule,

    In final, dobanzile le stabilesc clientii. Cand bancile nu vor mai avea ce recupera si cui sa-si "vanda " produsele, singura cale de a relansa afacerea este scaderea dobanzii.  

    Pandemia a afacut ca multi cetateni vestici, deci si romani, sa-si reduca cheltuielile, sa stea un an acasa fara un consum obisnuit si fara investitii si exista asadar acum multi bani pe piata si inflatiie.  

    Iar bancile nu au marit dobanzile din cauza unei mai mari cereri ci din cauza inflatiei.  

    Prin urmare, atunci cand masa monetara se va retrage si vanzarile, comertul, constructiile se vor stabiliza, in lipsa cererii fata de creditele "de lux", bancile nu vor avea decat doua posibilitati; reducerea dobanzilor sau falimentul.  

    Bancile insa, isi vor regla imediat politica, chiar daca le vor scadea profiturile si nu va falimenta niciuna.

    Desigur ca bancile ar putea intervenii si atrage masa monetara, insa nu se doreste. Dobanda la depozite acordata de banci este foarte mica.  

    1. dobanzile sunt stabilite de ciclul scurt al generatiilor productive! ciclul generatiilor urca si coboara creditul; nu creditul dicteaza dobanda ci generatia dicteaza dobanda; fiecare generatie din ciclul scur devine productiva si neproductiva; face credit si achita credit sau face default;

      dobanzi reale pe varf au fost in perioade de crize severe: 87-88-89.... 2006-2007-2008... urmeaza alt val puternic plasat in viitor...(nu inca dar vine ca un accelerat pe linie avariata). 

      s c cret 

      s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb