MUGUR ISĂRESCU: "Personal nu am văzut niciodată pericole mai mari la adresa stabilităţii"

I.D.
Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

"Personal nu am văzut niciodată pericole mai mari la adresa stabilităţii"

Actualizare 16:08 Olteanu (BNR): "Statul are o politică fiscală contradictorie, ca să nu spun schizofrenică"

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României a criticat astăzi politica fiscală a statului român, pe care a catalogat-o ca fiind contradictorie, având în vedere că stimulează reinvestirea capitalului şi, în acelaşi timp, retragerea de dividende.

"Politica fiscală a statului român mie mi se pare - hai să nu spun schizofrenică - să spun contradictorie. Nu poţi în acelaşi timp să încurajezi şi reinvestirea capitalului şi retragerea dividendelor, ceea ce statul român face cu foarte mult entuziasm! Avem politici fiscale de încurajare a reinvestirii capitalului. Nu s-a dovedit până acum că au folosit la ceva. Chiar Ministerul Finanţelor constata că nu s-a folosit acea prevedere de scutire de impozit pe profitul reinvestit, o prostie susţinută de 20 de ani în România în repetate rânduri şi care, până la urmă, a fost adoptată prin lege. Vedem acum şi practic că nu s-a folosit. Pe de altă parte, avem o politică extraordinară privitoare la retragerea de dividende cu impozite foarte mici, extrem de competitivă în Europa. Cred că statul român trebuie să decidă ce vrea! Vrea să încurajeze capitalizarea companiilor sau vrea să încurajeze ca poziţia de antreprenor să fie mai puţin taxată decât poziţia de angajat. Încurajăm antreprenorul sau compania?", a declarat Olteanu, într-o conferinţă pe teme de dezvoltare regională, informează Agerpres.

Potrivit acestuia, capitalizarea companiilor este absolut necesară pentru a se putea dezvolta.

"Compania fără capitaluri nu poate lua credite şi nu poate funcţiona pe termen lung, chiar dacă antreprenorul, în 2008, a scos bani din companie şi şi-a luat barcă. Antreprenorul poate decide ce face, dar banii antreprenorului nu se confundă cu cei ai companiei şi, dacă se mai face această confuzie multă vreme în România, o să rămânem tot o ţară de buticuri, nu o ţară de companii", a avertizat Bogdan Olteanu.

O altă modalitate de creştere a capitalurilor companiilor poate veni de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri care, în acest moment, nu funcţionează.

"Fondul de Garantare este o afacere bună pentru stat, face profit, dar nu mi-e foarte clar dacă acesta trebuie să fie rolul unei instituţii publice. Dimpotrivă! Am mai spus-o după 2008 şi o mai spun: din punctul meu de vedere ar trebui să funcţioneze pe zero sau chiar în pierdere, dar cu alte scopuri precise. În loc să îţi cer 3% comision pentru garantarea creditului, îţi cer 0%, dar îţi iei un angajament că din banii pe care îi rulezi verşi anual o parte la capitalul companiei", a mai spus viceguvernatorul BNR.

(S.A.)

-----------

Actualizare 13:38 BNR propune introducerea de criterii pentru beneficiari şi obligaţii pentru bănci în Legea privind darea în plată

Banca Naţională a României a transmis Parlamentului un răspuns la cererea preşedintelui de reexaminare Legii privind darea în plată, prin care propune o serie de criterii clare pentru departajarea beneficiarilor de drept ai legii, dar şi un set de obligaţii pentru bănci, care să garanteze un proces corect de împărţire a poverii între clienţi şi bănci, iar executarea silită să fie doar o soluţie de ultim resort, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Cererea de reexaminare a preşedintelui a primit din partea BNR un răspuns detaliat. Peste 20 de pagini se găsesc de câteva săptămâni bune în Parlament pentru a fi dezbătute. Este obligaţia acestei instituţii să îşi dea părerea şi când este solicitată şi atunci când procesul legislativ se referă la sistemul financiar bancar. (...) BNR a susţinut, continuă să susţină şi va susţine recomandări către băncile comerciale pentru a evita demararea de către acestea a procedurilor de executări silite ale consumatorilor de produse financiare, ale căror obligaţii financiare au devenit prea împovărătoare din cauza unor schimbări neaşteptate survenite după încheierea contractului de credit prin iniţierea unor negocieri menite să conducă la identificarea unor soluţii echilibrate", a declarat astăzi Isărescu în cadrul unei conferinţe pe teme de dezvoltare regională a României, relatează Agerpres.

Potrivit acestuia, BNR a pornit în demersul său de la viziunea Directivei 17/2014, care va trebui să fie pusă în practică şi în România în cursul lunii martie. Directiva se referă la contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunurile imobile rezidenţiale, însă, în opinia guvernatorului BNR, nu a fost luată în considerare deloc în forma actuală a legii privind darea în plată.

"Directiva se referă la o umanizare a creditării prin asigurarea unui caracter sustenabil şi, inclusiv, prin refacerea încrederii consumatorilor în sistemul financiar prin creşterea gradului de educaţie financiară a consumatorilor în ceea ce priveşte practicile responsabile de gestionare a datoriilor.

Din acest punct de vedere, privind şi la prevederile Directivei 17, dacă se poate în acest text de lege, cel puţin parţial, dacă nu într-un text de lege special, pentru stocul de credite, adică pentru creditele în derulare, acest proces de umanizare, de renegociere, de găsire de soluţii pe cale bilaterală, trebuie derulat ca urmare a unei evaluări realizate pe criterii obiective care să justifice începerea acestui proces de renegociere. Finalitatea obţinută trebuie să fie împărţirea între clienţi şi bănci a poverii suplimentare. Această povară suplimentară apărută ca efect al crizei şi împărţirea ei se poate introduce în textul legii", a mai spus Isărescu.

Potrivit acestuia, legea trebuie să cuprindă criterii clare de stabilire a beneficiarilor. În opinia BNR, trebuie avuţi în vedere consumatorii care au încheiat un contract de credit garantat cu ipotecă asupra unui bun imobil cu destinaţie de locuinţă, a cărui valoare la momentul acordării nu depăşea un prag rezonabil; cei care deţin o singură locuinţă ipotecată în favoarea băncii, care reprezintă domiciliul acestora; cei care au o situaţie financiară depreciată semnificativ faţă de momentul încheierii contractului, măsurată printr-un grad de îndatorare împovărător raportat la venituri; cei care au încercat să negocieze cu băncile de bună credinţă şi nu au reuşit să ajungă la un rezultat.

Pe de altă parte, BNR propune şi o serie de obligaţii pentru bănci, care ar putea fi introduse în lege. "Pentru a trece de la ceea ce noi facem şi în prezent, constrângere morală, la instrumente mai constrângătoare, în concordanţă cu Codul Civil şi cu legile bancare existente de 25 de ani, şi nu în dauna legislaţiei bancare, (legea, n.r.) poate să prevadă reglementări prin care băncile să fie obligate să construiască parteneriate de bună credinţă cu debitorii despre care am vorbit. Aceste măsuri vor cuprinde cel puţin următoarele obligaţii pentru bănci, care pot să fie prevăzute în lege: să elaboreze planuri de negociere transparente, în care luarea în considerare a executărilor silite să fie o soluţie de ultim resort, băncile să raporteze Băncii Naţionale planurile de negociere şi stadiul negocierilor cu clienţii", a subliniat guvernatorul BNR.

Guvernatorul a mai spus că se poate avea în vedere şi propunerea băncilor comerciale care a fost lansată public, şi anume ca planurile de negociere, criteriile, să fie însuşite de industria bancară în mod voluntar şi să facă parte dintr-un cod de conduită etică a băncilor. "Timpul este scurt şi dacă băncile nu vor face acest lucru extrem de rapid, noi vedem ca această problemă să fie reglementată în textul legii", a mai spus Mugur Isărescu.

Totodată, banca centrală are propuneri şi pentru viitorii clienţi. În primul rând, programul Prima Casă să fie exclus de la prevederile acestei legi, iar pentru creditele clasice, clienţii să poată opta între un credit cu "dare în plată", dar cu avans mai mare, sau pentru unul fără "dare în plată", şi cu avans mai mic.

(S.A.)

-----------

"Suntem azi într-un moment crucial. Este foarte important să nu facem paşi inapoi şi să deviem de la procesul de consolidare fiscală şi de la stabilitatea financiară" a declarat marţi guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe care se desfăşoară la sediul Băncii Centrale şi la care participă premierul Dacian Cioloş, ambasadorii Germaniei şi ai Marii Britanii, ministrul Economiei, bancheri centrali şi comerciali" a declarat Mugur Isărescu, citat de HotNews.

Din punctul de vedere al BNR, prin combinarea celor trei noţiuni-strategie de dezvoltare, regionalizare şi convergenţă- se trece de la o abordare simplă, confundată din păcate cu o simplă schimbare de bancnote- la complexitatea procesului de aderare la euro care nu poate fi finalizat decât atunci când nu doar economia ci şi societatea românească va fi pregătită, a mai spus şeful BNR.

Acesta a precizat: "Convergenţa la zona euro poate fi un proces benefic, un catalizator al reformelor, menit să crească".

"Suntem azi într-un moment crucial. Este foarte important să nu facem paşi înapoi şi să deviem de la procesul de consolidare fiscală şi de la stabilitatea financiară", a mai spus Mugur Isărescu citat de HotNews.

Acesta consideră că nu trebuie să punem sub semnul întrebării principiile de baza ale economiei prin iniţiative contrare acestui lucru.

După criza din 2008, am reuşit să aducem deficitul la 1%, a precizat Mugur Isărescu.

Rezervele au crescut cu 6 miliarde de euro deşi au fost returnate fondurile de la FMI, potrivit şefului BNR.

Costul la care Statul se împrumută e la minime istorice, susţine Mugur Isărescu.

"Personal nu am văzut niciodată pericole mai mari la adresa stabilităţii", a precizat acesta.

"Realist privind şi cu durere constatăm că nu avem o autostrada care să treacă Carpaţii", a mai spus şeful BNR.

Acesta a precizat că jumătate dintre localităţi nu au apă curentă. Toate aceste necesită investiţii şi cele mai multe publice, potrivit şefului BNR.

Mugur Isărescu consideră că PIB-ul ar fi mai mare dacă am avea o infrastructură îmbunătăţită.

"Ne confruntăm cu riscul de a pierde o parte din progresele atât de greu obţinute", a declarat şeful BNR, citat de HotNews.

Acesta a adăugat că ţara are nevoie de stabilitate legislativă şi de legi clare care să nu creeze confuzii.

"Darea în plata ridică câteva probleme. La promovare a avut în vedere protejarea celor cu situaţie socială dificilă. Sprijinim în totalitate opinia Guvernului conform căreia acestei legi trebuie să i se întărească caracterul social. Prima Casă nu trebuie să fie inclus în această lege", a adăugat Mugur Isărescu.

"Cererea de reexaminare a Preşedintelui a primit din partea BNR un răspuns detaliat. Peste 20 de pagini se găsesc în Parlament pentru a fi dezbătute. Acolo nu sunt nici intimidări nici ameninţări", a precizat şeful BNR.

Acesta a ţinut să precizeze: "Contractul este în toată lumea legea părţilor semnatare. Încheierea şi derularea contractelor trebuie să fie domniata de principiul consensualizarii. În ipoteza în care pe parcursul derulării contractului, situaţia unei părţi se modifică substanţial, prin bună înţelegere cele două părţi trebuie să convină".

BNR a venit şi stă pregătită la cererea de re-examinare, susţine Mugur Isărescu.

"Încercăm să arătăm că aceste principii sunt cele pe baza cărora se poate construi o intervenţie în favoarea celor grav afectaţi de criză", a mai spus acesta, precizând că BNR susţine şi va susţine negocierea dintre băncile comerciale şi clienţi care să conducă la soluţii echilibrate.

"Acest proces de re-umanizare, de negociere trebuie efectuat în baza unor criterii obiective care să justifice începerea acestui proces de renegociere. Finalizarea ei trebuie să fie o reîmpărţire a poverii între bănci şi clienţi. Nu o împărţire a riscurilor, ci a poverii suplimentare, apărută că urmare a crizei", a adăugat şeful BNR.

Principalul obiectiv trebuie să fie acordarea unor şanse reale pentru că şi generaţiile care vin să aibă acces la credite, susţine Mugur Isărescu. Potrivit acestuia, programul Prima Casă trebuie să continue.

Rată de neperformanţă este prectic nulă, precizează şeful BNR.

"Programul nu poate funcţiona decât în baza garanţiei irevocabile a Statului, care nu trebuie şi nu poate fi pusă la îndoială sub nicio formă!" a adăugat acesta.

Mugur Isărescu a sugerat, ca soluţie, introducerea unei variante de creditare în viitor cu darea în plata inclusă, dar cu avans mai mare, şi varianta care să nu includă darea în plată.

Opinia Cititorului ( 54 )

  1. Stam in trecut pentru ca mai avem in fruntea bancii nationale un om care traieste in trecut. Nici FED-ul nu tine un sef mai mult de doua mandate. Nu cred in oameni providentiali ci doar in oameni corupti care se tin de o functie exemplu Dumneavoastra Domnule Mugur Isarescu. Sunteti piatra de la piciorul economiei din Romania. Plecati!

    1. Este, cu adevarat, depasit de vremuri. N-am crezut! Sa vorbesti de euro, intr-o perioada de referendumuri pentru parasirea UE?! Sa reiei ineptia cu accesul la locuinte al viitoarelor generatii?! Dupa ce spui ca ai un varf de realizari, sa spui ca te afli in fata celui mai mare pericol din cariera?! Intimidari si amenintari?! Asta nu-i altceva decat isterie. Domnule!

      Adevar spui.Acest Don' Corleone nu a mirosit apocalipsa la ball in!Ei care isi dau din banci credite de mil eu.Dar nu sunt cazuri sociale care merita sa fie cu adevarat ajutate,ca desigur nu returneaza banii.Le cesioneaza la Faur.

    DUTE SI [...]CA DE 26 ANI ESTI TALHARUL CEL MAI MARE AL ACESTUI POPOR CRIMINALULE UITATE CATE FAMILII SAU DISTRUS DIN CAUZA CATI SI-AU LUAT ZILELE DIN CAUZA CA AI LASAT BANCHERI SA II JECMANEASCA PE ACESTI ROMANI MUNCITORI SI PLATITORI DE TAXE .ESTI UN [...]SI FEREASCA DUMNEZEU SA IASA LUMEA IN STRADA ESTI PRIMUL CARE VEI FI LINSAT

    1. analfabetule

      Sunteti o persoana cu profil de primate.

    ar trebui schimbata toata conducerea BNR in frunte cu ISARESCU si pusi oameni capabili care sa urmareasca si interesele romanilor care ia ingropat acest domn care este av bancilor straine si nu al populatiei acestei tari

    1. analfabetule

      Patriotule

      Tradatorule

      Securistule

      anal_fabetule

    tu ce faci d-l Isarescu? nu participi la o dezbatere,nici tu, nici un bancher ,dezbatere organizata de Bursa,dar in schimb organizezi la sediul Bnr o alta dezbatere prin care vrei sa arati meritele tale si ale Bnr.Cel mai simplu ar fi sa pleci.Daca lumea nu te mai vrea,pleci.Stii cum se numeste dragoste cu forta?viol.....

    Ca mizilicul de credit Volksbank.

    Cineva din Franta a scris cand i se clatina scaunul ?

    Bucuresti- Viena nici in 125 de ani aceste banci nu o sa faca !

    Prima casa e autor de stat dat bancilor, cerere oferta,piata libera vreau ! 

    1. Cerem desfintarea programului discriminator prima casa.

      speculatorule imobiliar

      Adica voi v-ati luat imprumuturi cu avansuri pe credite de consum, cu grad de indatorare mare dar astia de acum sa nu isi mai ia nimic. Dupa voi potopul. Lasa-ma sa ghicesc, din Prima Casa nu puteti sa furati voi, la ipotecar le creste Zamfir avansul si furati si voi din banii altora, de asta aveti boala pe Prima Casa.

      Ajutor de stat pt bancherul de tine, sa iti iei salarul.

    De ce plange de mila bancilor deși toate an de an au incheita pe profit în povida creditelor neperfomante de care se plânge guvernatorul. Rolul său este de a supraveghea piața monetara nu de a plânge de mila bancilor care sunt camatari cu acte in regulă. Unde ați fost in anii 2007-2008 cand se acordau creditele in franci elvețieni deși bancile nu au avut in depozite franci. Ati permis „ingineria” convertirii leului prin mai multe valute pentru a se ajunge la plata in franci. Ați adoptat sloganul lui Vântu de la FNI, „dormiti linistiti, BNR lucrează pentru tine”. Ruține.

    de cate ori apare si ofera lectii post factum cu atat mai mult se afunda in noroi si in penibil...

    de mult timp bnr nu mai este supraveghetor oricat de mult ar sustine asta... este mama bancilor si le tine la piept ca nu cumva sistemul sa se curete... nu de alta insa s-ar afla increngatura... si nu ar da deloc bine 

    bravo donle mugur, un exemplu de stabilitate si corectitudine.

    Ce cauta Isarescu in fruntea BNR ?, are o singura explicatruie ... interesele straine similate unei tradari, niciodata pana acum candromanii au trecut de etapa inocentei si vor *capastru bancilor*, Isarescu nu a iesit sa spuna ca *romanii sunt jecmaniti de bancheri c-n *vestul salbatic*, doar atingerea intereselor murdare ale bencherilor l-au miscat pe Isarescu sui pe acolitul lui Vasilescu, DOI satrapi inchinati si slugi fidele strainilor. Cei indreptatiti insa nu ii fvor intreba NIMIC pentruca, si ei au interese bine remunerate de straini, par a fi romani doar cu numele, in rest *cameleoni murdari*.

    Unde ai fost ieri ?

    LDP trebuie sa treaca fara nici un plafon pentru ca si mafiotii care au mare putere de a face lobby sa nu mai dea nimic inapoi , PRIMA CASA desfiintat ,ambele la un loc vor pune creditarea pe butuci si ne vor aduce la o situatie mult mai normala oricare ar fi aia ,statul poate prelua constructia de locuinte ptr tineri inchiriate la preturi modice iar dupa o anumita perioada determinata putind fi cumparate de acestia la preturi deasemeni care sa nu fie o povara

    1. Prea mult sa stea un om intr-o functie asa de importanta. Sa intram intr-o zi in normalitate. Orice functie poate sa fie ocupata o perioada limitata de timp.

      Dupa care sa fie o centralizare a economiei, si o nationalizare. Ulterior il alegem pe cel mai prost dintre noi si il punem presedinte. SI revenim la glorioasa epoca de aur. Bravo

      nu am pomenit nimic de vreo centralizare cit despre nationalizare aia ar trebui ptr ca resursele si retelele de distributie adica obiective strategice nu mai sint ale romaniei, au fost bagate in faliment intentionat inainte dupa care au fost listate la bursa la preturi de nimic ca asa a 'vrut fmi si organismele internationale aka camatarii planetari' ,cit despre presedinte prost democratia nu il aduce pe cel mai bun ci pe cel care este mai potrivit situatiei

    facem o lege de care sa beneficieze tot poporul,adica; oricine sa aiba dreptul sa nu mai returneze imprumutul facut la banca sau privat ,iar paguba produsa bancilor de aceasta lege va fi suportata din bugetul de stat,asta inseamna democratie;bogati vor fi solidari cu saraci,iar cei care nu au avut parte de educatie finaciara vor beneficia de generozitatea celor educati

    1. bancile sint entitati private si isi vor asuma integral riscurile, nu trebuie sa GARANTEZE atatul nimic ,asa e intr-o societate capitalista normala

      sunt de acord cu tine,ce crezi ca vor face;societe generale si erste? cite procese a pierdut statul roman pina acum in instantele internationale??bani care sunt platiti de stat de unde crezi ca vin? asa ca daca tot o sa platim ,sa facem o lege pentru cit mai multi si pentru cei care sunt la limita saraciei (cite persoane au in prezent sechestru asigurator pe bunuri, imobile in urma imprumuturilor de tot felul la banci sau alte entitati) sau ei nu se numesc romani!!

    sa se duca Isarescu cu reumanizarea la Credit Europe Bank sa ii inchida aia usa in nas si sa il zboare afara din casa! una vorbiti, alta faceti si nu va mai crede nimeni

    Cum sa denumeasca Scizofrenic cineva mare din Bnr si sa mai fie in post ?

    Buticurile le-a inchis Pogea cu forfetar care s-a STIUT ce a facut in Franta, Imm tot asa , a fost lobby din partea Multinationalelor. 

    Butic-imm se inchideau multinationalele le luiam locul cu franciza sau nu. 

    Asa a aparut carne de pe vremea lui Ceasca, in supermarket carne stricata, Anaf-ul si acum le e frica sa mearga in controale la ei !

    Olteanule ai fost la Bnr sau in politica atunci ? 

    1. buticarule

      cam asa ar Suna publicatia Spiegel numarul viitor...

      Dupa ce avem un presedinte diletant, un guvern schizofrenic, cel putin are domnul Olteanu un fost sef intelept. Sunt curios daca domnul Isarescu ii va cere demisia astazi sau asteapta pana dimineata...nu de alta da a mai zis un smecher ca suntem invatati cu brutalitatea 

      Acesta cam cat duce acasa?

      Decat sclav la o multinationala pe minim pe economie, sau nu ?

      pacat ca nu au scris ca am avut un presedinte animal

      Cap de cauciuc nu poate pleca prin demisie. A fost numit de parlament. Asa ca mai sta un pic, sa se dea in stamba!

      te ia anafu stai calm. plus taxa de protectie la sefii de cartier.

      Petrom a scris ca am avut presedinte care a reprezentat un risc pentru activele si activitatea firmei. Nu trebuie sa ti spun cine a fost :-)

    Cred ca postacii bancilor au ramas in urma.

    Sunt 2 abordari diametral opuse cel al ldp ( unde apare imediat o reclama la o banca) si curent unde Digi are interes. 

    Si moderatorul a dat in balbaiala de ce a fost pus sa spuna. Minutul cca 20. 

    La sfarsit de emisiune chf in Polonia, foarte grav ... 

    Ti se intoarce stomacul de jurnalism de acesta. 

    Kürtös kalács cum sa fie romanesc daca nici nu stii sa il pronunti? Cu toate ca e patron maghiar.

    Pt bani si ursul joaca ! 

    Tara asta a avut doua pericole majore! Si a ramas una: Pinochio Bistarescu. Un mincinos dat pe goarna de ai lui.

    Incepe prapadul de a iesit sarpele din gaura...

    Sa ne traiasca bancherii la Jilava!!! Multi ani si sanatosi! 

    Daca acum, acest antiroman, Isarescu, nu reuseste sa puna piedici Legii DIP, isi va pierde credibilitatea fata de fratiorii lui masoni care conduc Romania.

    si daca se desfiinteaza bancile eu unde platesc facturile? stau la coada o zi la apa nova, in alta zi la enel, in alta la gaze etc. Pentru schimb valutar ma duc in obor sau la gara ? care are "curs" mai bun ? revenim la plata numai cu numerar ? daca iau o haina de blana de 10000 ron sau un apartament de 150000 euro cum numar banii ca eu i-as tine in hartii de 100 euro, sa am si maruntis. Aoleu, dar unde ii tin, la saltea, ingropati in perete, sau in curtea casei ? Daca imi fac un srl cum ma descurc cu noianul de facturi,op-uri, salarii(imi angajez casiera si secretara ?!). de investitii cand ma apuc, o sa vand mai inainte prazul din gradina, dar mi-o ajunge ?

    Rog raspuns autorizat numai din partea unor domni seriosi, cum am vazut numai la conferinte, gen domnul Piperea, Zamfir, Goldstein,Buda. Gen. 

    1. Draga nea marin, solutia e urmatoarea: pune-ti banii-n banca, astepta bail-in-ul si dupa aceea, tot ceea ce-ti ramine, incape in buzunarul de la piept.

      ca sa poti stege lacrimile dupa ce ai plans dupa ei :-)

      poftim seriozitate.

      Haha

    Care stabilitate Bre? Asta a ajuns mai rau ca Ceausescu.....

    Schizofrenia colcaie prin BNR....se apropie momentul in care disperarea va impune actiuni disperate, doar pentru supravietuirea lipitorilor.

    hai LDP mai repede sa scapam de lepre !  

    1. domnul Olteanu paca e Suca si Florian Nea Marin Miliardar si nu milionar , nu mai citi die Welt ca aia mereu traduc gresit :-) E bestiala faza la inceputul filmului atunci cand e urmarit de reporteri. Parca era Florian alergat de bancheri la Parlament sa prinda un fursec:-) Senzational

      Haha

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb