Mugur Isărescu, şanse mari să scape de dosarul de colaborator al Securităţii

M.G.
Anticorupţie / 22 septembrie 2021

Mugur Isărescu, şanse mari să scape de dosarul de colaborator al Securităţii

CCR va analiza speţa pe 30 septembrie

O eroare din procesul legislativ i-ar putea aduce guvernatorului Mugur Isărescu închiderea dosarului de colaborator al Securităţii aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, scrie g4media.ro. Prin intermediul avocatului său, fostul preşedinte PNL Valeriu Stoica, Isărescu a sesizat Curtea Constituţională despre faptul că o modificare de lege din 2019, care a permis reluarea verificărilor în cazul său, a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

În mod concret, modificarea respectivă a urmat traseul Camera Deputaţilor → Senat dar, susţine Isărescu, ar fi trebuit ca lucrurile să stea invers. Pe data de 30 septembrie, Curtea Constituţională va analiza sesizarea şi, în cazul în care o va admite, modificarea de lege va deveni neconstituţională, iar acţiunea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin care se cere constatarea calităţii de colaborator al lui Isărescu va fi respinsă.

O sursă din cadrul CNSAS a declarat pentru g4media.ro că guvernatorul "va fi «albit» la masa verde a CCR, fără probleme".

La sfârşitul lunii ianuarie 2019, senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus la Senat o propunere legislativă care permitea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) reverificarea dosarelor pentru persoanele care anterior primiseră adeverinţă de necolaborare, dar pentru care instituţia primeşte informaţii noi. Până atunci, acest lucru nu era posibil din punct de vedere legal.

Oficial, Zamfir şi-a motivat propunerea prin intenţia de a corecta "ascunderea adevărului în ceea ce priveşte calitatea de lucrător sau colaborator al fostei Securităţi (...) absolvirea persoanelor vizate de răspundere morală şi uneori chiar penală, lăsând nesancţionate declaraţii necorespunzătoare adevărului".

Pe de altă parte, exact în acele zile, Zamfir declanşase o ofensivă în media criticând acerb activitatea Băncii Naţionale a României (BNR) şi a lui Isărescu. 2019 era şi anul în care expira mandatul guvernatorului.

Unul dintre primii paşi în cazul oricărei propuneri legislative este verificarea competenţei, decisive fiind punctele de vedere ale Consiliului Legislativ (în special) şi Comisiei de Constituţionalitate, în acest caz din Senat. În martie 2019, ambele au susţinut că, în cazul propunerii lui Zamfir, este vorba de o lege organică şi că prima cameră sesizată trebuie să fie Camera Deputaţilor.

Consiliul Legislativ era condus, la acel moment, de Dragoş Iliescu (76 de ani). Acesta fusese numit în funcţie în 2001, prin voturile PSD, postul fiind unul "pe viaţă". Este o instituţie unde sunt plasate periodic "sinecurile de partid". Inclusiv Iiescu, care s-a retras din funcţie în 2020, a fost înlocuit pe linie de partid de către fostul ministru al Justiţiei, pesedistul Florin Iordache.

Şi Guvernul condus de Viorica Dăncilă a trimis un aviz pe marginea acestei modificări de legi - unul negativ, dar fără a invoca nicăieri situaţia camerei decizionale. Pe 3 iunie 2019, modificarea a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile prevăzut de Constituţie pentru dezbatere, iar pe 3 iulie a trecut şi de Senat cu 86 de voturi pentru, 0 respingeri şi abţineri.

Modificarea a fost depusă la Secretarul general şi anunţată în plenul Senatului, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constituţionalităţii, documentul fiind apoi trimis la Preşedinţie unde a trecut şi de controlul specialiştilor de acolo. Modificarea a fost promulgată pe 26 iulie 2019 şi publicată în Monitorul Oficial trei zile mai târziu, data la care a intrat în vigoare ca Legea nr. 161/2019.

După 11 luni, în iunie 2020, CNSAS a depus la Curtea de Apel Bucureşti o acţiune în care solicita magistraţilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii pentru Isărescu, care fi avut numele conspirativ Manole.

Isărescu primise înainte de 2010 adeverinţe de necolaborare, dar, din acel an, CNSAS primise documente noi legate de relaţia acestuia cu fosta Poliţie Politică, documente pe care, însă, nu le-a putut analiza până la modificarea lui Zamfir.

În acţiune, CNSAS a arătat că actualul guvernator a activat ca informator al Securităţii în perioada 1979-1989, perioadă în care a a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Economie Mondială. El a fost acuzat că a furnizat Securităţii informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist şi comentarii negative la adresa nivelului de trai din ţară. Prin vocea unui consilier al său, Isărescu a negat că ar fi fost colaborator al Securităţii.

În acest moment, procesul este suspendat după ce, în aprilie 2021, Curtea de Apel a admis cererea lui Isărescu de sesizare a Curţii Constituţionale legat de neconstituţionalitatea a trei dispoziţii legale în baza cărora este judecat.

"Domnul guvernator nu face alte declaraţii pe acest subiect câtă vreme procesul e în curs", a declarat pentru g4media.ro purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Este tata si mama securistilor din tara noastra. Un om care a facut cel mai rau Romaniei si continua sa o faca.

    1. moare curand, sezi bland si ai rabdare.

      Adeca ramane turnator dar fara dosar.Romaniaaaaaaaaaaaaaa.

      eh, poti zice si asa

      dar turnatorii pot fi dovediti si post-mortem 

      Toti murim, insa manole a aranjat lucrurile sa "functioneze" si postmortem. Sunt de acord ca este cancerul Romaniei si are cel mai important aport la situatia de rahat in care se afla tara asta, condusa de vechi securisti si de puii lor.

      Nu el este "masinaria"!!!

      El este doar un comutator!!! 

      Ca persoana este un om bun, de nota zece!!! 

      Nu este un om rau! 

      "Rau" a fost ca s-a nascut intr-un vechi sistem si a facut parte si din sistemul de tranzitie!!! 

      Este poate unul dintre cei mai buni Guvernatori de Banca Centrala pe care a avut-o vreodata Teritoriul Roman (noumit in fel si chipuri, rupt in fel si bucati, emise monezi in fel si denumiri, emise credite in fel si forme monetare/politice pe acest teritoriu). 

      Huliti omul gresit!! 

      Cancerul nu este Niciodata Banca Centrala!!!! 

      Cancerul este mereu Politicul!!! 

      Doar Govul are putere de modificare comutatoare si directionare sistem angrenat!!! - toto parvenitii ce vor guverna vor face loby in interes personal! 

      Efectul Cantillon este o perpetuare continua pe orice forma politica sau monetara! - important e cum te asezi in piata; ce valori alegi, ce lasi in ruma, ce construiesti, ce daruiesti! 

      Banii sub toate formele lumesiti - vor corupe - vor produce - vor distruce etc... dar asta nu e motiv de acuze total gresite. 

      Romania se afla in tranzitie!! ea este setata sa devina federalizata si sa faca parte dintr-un grup mai mare de state federalizate; reusind astfel sa apere teritoriul european ce cade in populatie (mor pe capete oamenii si odata cu ei economiile locale/ termeni reali; in timp ce se varsa bani in prostie in piata ca sa ademeneasca forta de munca ieftina ce va exporta inflatia nominala in alte tari reusind astfel sa mascheze caderea din trend a populatiei locale ce devine neproductivia). 

      Banii nu sunt bani! - sunt credit in existenta! - cu sau fara Isarescu la conutator! 

      Banii sunt creditarea trecuta aflati in circulatie prezenta (depozitat / circulati / Total Muri in piata financiara - reala). 

      PS: "Manole" l-a dat pe Nicu jos!!! cu 5 ani inainte ca Nicu sa pice!" - asta ramne secretul vostru! 

      Variatia dobanzilor inter bancare (banci centrale) darma si schimba guverne!! Nu oameni, nu politicieni!!! 

      Cand creditarea devine Scumpa (termeni reali nu nominali) natia este stransa cu usa prin forme de plata mai mare ca forma de consum si senzatie de avutie!!! 

      "Manole" a trebuit sa faca ce a dictat "Dolarul" incepand cu anul "82 pana in 89 chiar si 93-96-99"!!! 

      Romania cazuse economic in cap din 82 pana in 89 si a stat in depresie (cu o corectie mica in 93-96) pana in 2001). 

      Romania abea in 2021 incepe sa atinga iar in termeni reali valoarea din 82; iar din acest punct Romania ince va mai CRESTE pana la o alta cadere severa din trend (7-12-14 ani maxim); caci valul populatiei intra abrupt pe decese in 5-7-12 ani, iar odata cu el si exituri fortate din piata; inflatie masa monetara in piata (Murile ramase vor baltii piata reala si financiara) soc in nasteri copii multi (odata cu trantirea dobanzii nominale spre zero sau chiar pe minus), moment de transfer a activelor intre generatii. 

      semnat comenturi "cretine" 

    presedinte turnator, sef de banca centrala turnator.....asta spune multe despre noi ca natie!!

    1. suntem o tara condusa prin forte militare de diverse naturi (in primul rand prin securistii actuali - copii si nepoti ai Marilor Securisti care au chinuit tara asta inainte de 1989) !

      Suntem o Dictatura Militarista, un stat autoritarist-politienesc mascat intr-o democratie emergenta !  

      Total adevarata observatia!

      Acest comportament se repeta din natii in natii. 

      Vezi Rusia, China, Africa (tari de pe acolo), Asia (tari de pe acolo)... etc natii ce nu au INCA un sistem de PIATA LIBERA CAPITALISTA (la alegere sociala sau democrata). 

      CAPITALISTII (ca natii) sun cele care au fost in TRECUT NATII MILITARE DE COLONIZARE iar astazi sunt pasnici caci detin INCA suprematia (in unele state si industrii) asupra FORMARII / INTERMEDIERII si VANZARII a etc CAPITAL (uman, tehnologic, militar, intelectual, etc - ca pondere in piata /glob). 

      Observatia ta nu este rea; chiar foarte buna; iar din asta pot sa deduci ca in viitor sanse mari pentru Romania (TERITORIUL ROMANIEI) sa devina (IAR) CAPITALIST INTENSIVA! (asa cum a mai fost in trecut: pe vremea dacillor, bulgarilor ce ne cotropise tara, pe vremea austriecilor, pe vremea nemtilor pe vremea descoperirii petrolului; Romania este o tara / teritoriu foarte fertil in inovatie si productivitate; asa cum si alte natii au avut varfurile si caderile lor; ex:Italia, franta, germania lucrau pe teritoriul romanieie ca pondere prin anii 1860-1910-1938-1955; lucrau pentru "boierii" de pe teritoriul Roman). 

      semnat comenturi "cretine" 

    dar vai! ... pai se putea altfel ? ....

    dupa ce moare gradul 33 , sa aveti grija sa eliberati BNR-ul de rudele si acolitii Maestrului Manole!  

    si nu doar din BNR ... sa ii zburataciti pe toti, de unde or fi! ...ca tare dulce viata mai au rudele Maestrului Manole! ....  

    deh, cand te nasti in familia potrivita... ai si noroc in viata, nu ?  

    1. gatzii ma-tii Manole!

       

      agramata Dancila are loc in BNR dar eu nu am avut loc cand am trimis de 2 ori CV-ul la voi, nu ?  

      lasa ca vedem noi care e mai smecher la final.... romanii si eu sau sistemul neo-comunist si neo-bolsevic!  

      cine rade mai cu pofta peste munti de carnuri sangerande de neo-comunist, Manole?!?!  

       

      eu o sa rad bolsevicule! Eu si toti romanii mei buni!

      cei ce nu stiu sa imparta, vor ramane fara ceea ce au!

      In mod violent, pentru spectacolul situatiei!  

      Te-ai gândit că poate este mai pregătită decât tine în pofida faptului că mai are probleme de exprimare?

      te-ai gandit ca prin educatia academica si prin experienta profesionala eu sunt mai pregatit decat ea (si foarte multi din tara asta sunt mai pregatiti decat ea) ?

      Mai frate.Dk ai asa o parere buna despre tine ma mir ca ai timp sa postezi aici.La cum te lauzi ar trebui sa ai o firma sau ma rog,o afacere care sa-ti ocupe tot timpul.

      firma? in tara asta? unde antreprenorii sunt haituiti de stat (ANAF) ca vrajitoarele in evul mediu ? ce-ai ma, ai innebunit? si de mafia protejata politic (vezi legaturile clanurilor cu partidele - ex: sportivii cu PSD) ? si de leprele politice care trebuie si ele sa isi ia "dreptul "???

      FIRMA ? 

      thanks, but no thanks! :)

      sunt mult mai inteligent decat afirm aici si decat crezi tu !  

      Sincer să fiu eu nu știu ce om sănătos la cap ar putea angaja un fanfaron (nu-i insultă, vezi definiția din dex) cu pulseuri de furie agresivă și care, colac peste pupăză, pretinde că are puteri și paranormale.

      Toate calitățile astea reprezintă un mare „red flag”, că să folosesc niște americanisme. 

      Faptul că BNR nici nu s-a uitat la tine este de apreciat și chiar de lăudat. Înseamnă că totuși sunt niște oameni profesioniști acolo.  

      Nu poate caci el nu are deblocaj mental de alt cadran economic!!!

      Mentalitatea lui este formata pe cadranul muncitoresc; pentru alte cadrane este nevoie de deblocar mentale sociale - emotionale - economice - civice -umane - profesionale. 

      El detine doar cateva verigi legate dintr-un sir lung de lant! 

      Faptul reactioneaza asa arata ca inca nu s-a descoperit pe sine si nu este pregatit in adevaratul sens al cuvantului sa serveasca la o masa rotunda mai mare! 

      Isi consuma energie sa CREITICE JOCUL in loc sa il INTELEAGA si sa IL JOACE! 

      Refusa sa inteleaga ca este pion si sa faca mutarea ce il plaseaza din prima in pozitii de risc far a a ave avantajul de a fii protejat de altii! 

      De cifre, gramatica, literatura, hartii... exista oameni care sa se ocupe (oameni calificati corect si buni) dar pentru a conduce oameni si a vorbii - negocia - interactiona cu alti oameni exista alt tip de oameni (oamenii ce au darul interactiunii umanie nu au obligatoriu si darul perfectiunii profesionale pe o singura nisa; acesti oameni sunt si corupti si cinstiti; sunt si buni in interactiunea umana si prosti in procese mecanice profesionale). 

      Din acest motiv "academicienii/ invatatii" se frusteaza mereu de "agramatii" ce conduc LUMEA!!! 

      Agramatii au avut timp sa invete scoala vietii in timp ce invatatii au invatat scoala cartii!!! 

      Se frusteaza "lumea" de corupti si almanahe si raman doar cu frustarea in timp ce aia raman cu conexiunile si cu "averea" (fixica, imateriala, etc). 

      Asta pentru ca, invatatii nu au invatat sa multiplice si sa creeze AVERE; rolul lor este sa indeplineasca sisteme si proceduri in procesul de multiplicare a averii! 

      Este adevarat ca Romania taramul "coruptiei" (si alte tari...) dar si simultan taramul oportunitatii de a creste accelerat (extrem de accelerat fata de USA, UK, sau alte tari) cand vorbim de multiplicare randamente reale in construirea averii. 

      Oamenii orbitii de nisa muncitoreasca nu au cum sa observe zilnic oportunitatile din piata /viata; trec orbeste pe langa ele; se impiedica si injura si trec mai departe, mahniti de trista lor saracie si frustrare data de cadranul din care accepta INCA sa faca parte! 

      Pentru ca le lipses celelealte verigi din lantul total al cunsotintelor , etc ce ii pot duce pe ceva trepte mai sus. 

      semnat comenturi "cretine" 

    Nu sunt fan al securității , din contră

    Dar guvernatorul a fost și este f valoros !

    Ce mai , este cel mai bun ! 

    1. valoros la ce?

      la creat conditiile monetare si manipulat masa monetara in ultimii 30 de ani ca sa serveasca pe tava strainilor o tara intreaga cu economia ei ?  

      PE BUNE, MA? Tu rationezi cand scrii ?  

      Ce te bucuri ? ca ti-a tinut o vreme euro pe loc? Aia nu a facut-o de dragul tau ci de dragul capitalului strain care dupa ce isi face banii exploatandu-ne pe noi TREBUIE SA ISI DUCA ACASA PROFITURILE !!! Si ghici ce? O face nu in leu ci IN EURO ! Un euro puternic (moneda de export dividende si profituri) si un leu slab (moneda de producere a venitului brut) ar fi dezeficientizat sugerea Romaniei de resurse si valoare economica produsa!  

      Ma intelegi ? 

      se pare ca doar eu imi amintesc cum si-a batut joc BNR de economia nationala si a pus-o pe butuci in perioada 1990-1998 cand erau dobanzi la credite cu capital de lucru sau la credite de investitii de 3 cifre procentuale!!!! Si conditii groaznice de lichiditate in piete!

      asa au crapat companiile romanesti in deceniul ala nenorocit!  

      si se trezesc unii acum sa ii ridice osanale acestui killer economic - Isarescu! ....

      BNR cu balaurul asta in frunte a nimicit economia romaneasca in anii'90 ! Toti copiii sa afle si sa invete asta! El si tradatorii crunti din servicii si politicienii tampiti de atunci care nici macar o covrigarie nu ar fi stiut sa o conduca... dar un stat sau o companie! ! !  

      nu banca a ucis economia!!!

      Ai auzit de “capacitati de utilizare” (fizica - imateriala)? 

      Capacitatile fizice de utilizare se uzau, Murile continuau sa se verse in piata si genera inflatie fara contrapartida reala de productivitate; caci se producea in gol sau chiar se fura si nu se lucra real in perioada respectiva (ca pondere la institutiile respective). 

      semnat comenturi “cretine” 

    Iscalescule ai multe bube. Mult rău ai făcut romanilor! Să-ți fie frica de o judecata dreaptă care vine pentru fiecare.

    Romania, tara tuturor posibilitatilor.

    Isarescu a fost si este omul structurilor/sistemului. 

    Nepo tul unui fost patriarh comunist. Justinian Marina.

    1. eh, asta nu stiam cu Justinian Marina!

      de cautat pe google!  

      multumesc de info!  

      ai dracului astia... au radacina Raului .... din tata-n fiu isi intretin gena de urcati in carca societatii !  

      Banchere, cauta pe google de nepotul lui Iustinian Marina si minuneaza-te de tara unde ne-am nascut, trait si...

    Turnatorii sa ii caute in politie SRI si armata.Acolo sunt adevaratii corupti si turnatori!La conduceva tardi sunt doar oamenii lor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb