Mugur Isărescu: "Scăderea inflaţiei se amână pentru septembrie"

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 mai 2008

Mugur Isărescu: "Scăderea inflaţiei se amână pentru septembrie"

Intrarea inflaţiei pe un trend descendent va începe în septembrie sau în octombrie, a declarat Mugur Isărescu Guvernatorul BNR, cu ocazia unui seminar având ca subiect criza de pe pieţele financiare internaţionale.

Guvernatorul consideră că, în cazul în care inflaţia se va reduce şi anticipaţiile referitoare la aceasta se vor modifica în sens pozitiv, BNR ar putea lua în calcul reducerea dobânzii de politică monetară către sfârşitul anului. În opinia domniei sale, anticipaţiile sunt foarte importante şi de multe ori ele depăşesc realitatea. Domnia sa a amintit de băncile şi instituţiile financiare internaţionale, ale căror rapoarte referitoare la ţara noastră "au trecut de la roz la cenuşiu". România a fost plasată în categoria ţărilor cele mai riscante pe fondul atât al percepţiei negative, cât şi al intereselor băncilor internaţionale, apreciază Mugur Isăres­cu.

Despre creşterea ponderii creditelor în alte valute faţă de euro în totalul împrumuturilor acordate persoanelor fizice, Guvernatorul consideră că este îngrijorătoare şi va avea discuţii cu bancherii pe aceas­tă temă.

Prezent la seminar, minis­trul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a subliniat importanţa menţinerii ritmului ridicat al creşterii economice, dar şi a reducerii inflaţiei. Domnia sa consideră că nivelul actual al deficitului de cont curent nu este îngrijorător şi este normal ca într-o ţară în dezvoltare valoarea acestuia să fie mare. Este important totuşi să nu permitem ca deficitul să depăşească nivelul de 14% din produsul intern brut, a adăugat minis­trul. Domnia sa a menţionat şi necesitatea ca, în preajma aderării la zona euro, deficitul să aibă valori cu o singură cifră.

Guvernatorul BNR a amintit că economia ţării noastre a continuat să se dezvolte în ciuda turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale.

"Una dintre cele mai mari vulnerabilităţi ale economiei noastre este că nu am dovedit că putem să creştem fără o adâncire a deficitului de cont curent", a mai spus Mugur Isărescu.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a subliniat importanţa stimulării ofertei interne pentru atenuarea dezechilibrelor macroeconomice. Cei doi decidenţi de politici macroeconomice au vorbit despre importanţa investiţiilor străine directe (ISD) în finanţarea deficitului extern. Pentru acest an, prognoza ISD a ministerului Economiei şi Finanţelor este de 8 miliarde de euro, a declarat Varujan Vosganian.

Pe lângă creşterea volumului investiţiilor este importantă şi o îmbunătăţire a structurii acestora. Cele mai multe dintre dintre investiţiile realizate în ultimul timp în ţara noastră au fost în sectorul bancar şi în cel al comerţului retail. Acestea au contribuit la dezvoltarea ţării, dar au stimulat consumul. Guvernatorul să aşteaptă ca, până la sfârşitul anului, ponderea investiţiilor în domeniul industriei să crească. Deja s-a putut observa o screştere a investiţiilor în domeniul manufacturier, a mai spus Guvernatorul BNR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb