Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat că este posibil ca inflaţia din august să nu reprezinte nivelul maxim al acestui an, majorarea preţurilor la alimente şi deprecierea leului reprezentând riscuri la ţinta de inflaţie a băncii centrale, relatează Reuters, preluat de NewsIn.
Preţurile de consum au crescut în luna august cu 4,96% faţă de perioada similară a anului trecut, nivel ce a depăşit aşteptările pieţei.
"Există două riscuri majore la adresa obiectivului nostru legat de nivelul preţurilor la bunurile de larg consum şi ambele s-au manifestat în luna august, cu consecinţe negative", a declarat Isărescu pentru Reuters, interviul fiind luat cu ocazia unei conferinţe din Debrecen, în Ungaria.
Isărescu a precizat că unul dintre factori îl reprezintă "efectele întârziate ale secetei asupra preţurilor la alimente, mai ales în cazul pâinii, al doilea fiind percepţia deprecierii leului în ciuda faptului că rata de schimb se apropie de fapt de nivelul atins la începutul anului".
Isărescu a precizat, însă, că speră ca inflaţia anuală de la sfârşitul lui 2007 să se încadreze în intervalul de 3-5% vizat de BNR.
Leul a coborât joi seară pe piaţa interbancară la nivelul minim al acestui an, de 3,43 lei/euro, ca urmare a îngrijorărilor legate de eventuale alegeri anticipate, care ar duce la creşterea cheltuielilor publice şi ar adânci astfel deficitul de cont curent al României, fapt care ar face ţara vulnerabilă la criza mondială a creditelor. Ulterior, leul a recuperat o parte din teren, însă a rămas la cotaţii apropiate, de peste 3,40 lei/euro, în prima parte a zilei de vineri.
Întrebat dacă BNR a intervenit pe piaţă pentru a susţine leul, Isărescu a spus că preferă să nu dea detalii despre operaţiunile din piaţa valutară.
Guvernatorul BNR a precizat, însă, că "nu am spus niciodată că leul are un curs de schimb determinat în exclusivitate de piaţă, subliniind că ne rezervăm dreptul de a interveni pe piaţa valutară".
Isărescu a declarat că leul se află momentan la nivelul atins la începutul anului. Consiliul de administraţie al băncii centrale a României se va întruni pe 26 septembrie pentru a discuta problemele de politică monetară. Analiştii chestionaţi de Reuters la începutul lunii septembrie au mizat pe menţinerea dobânzii cheie la nivelul de 7%.
În ceea ce priveşte inflaţia, Isărescu a afirmat că speră ca "5% să reprezinte nivelul maxim, însă, având în vedere nivelul scăzut al inflaţiei înregistrat în luna septembrie a anului trecut şi luând în calcul efectul de bază, este posibil ca inflaţia din august să nu reprezinte nivelul maxim".
Isărescu a spus că principala sa grijă este legată de majorările salariale, mai ales în sectorul privat.
Salariile sunt menţinute la niveluri ridicate de către emigrare, România fiind astfel confruntată cu o penurie de mână de lucru.
Guvernatorul BNR a precizat că banca centrală deţine un număr destul de limitat de instrumente cu ajutorul cărora să contracareze impactul inflaţionist, iar folosirea în exces a dobânzii de politică monetară poate întări leul, erodând însă competitivitatea.
"Avem ţinte de inflaţie însă trebuie să analizăm sustenabilitatea întregului proces... dacă politicile monetare afectează deficitul de cont curent şi competitivitatea. Trebuie să judecăm cu mare atenţie dacă aceste decizii sunt corecte", a declarat Isărescu. "Momentan, consider că principalul element al menţinerii balanţei macroeconomice a României este politica fiscală", a adăugat acesta.