Trecerea la moneda euro în anul 2015 "nu mai intră în discuţie", dar încercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv menţinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exerciţiu de disciplină, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de New York Times, informează sursele de presă.
Guvernatorul a afirmat într-un interviu că, prin menţinerea monedei naţionale, ţara noastră a câştigat flexibilitatea de a ajusta dobânzile, de a controla lichiditatea şi de a permite deprecierea leului pentru reducerea deficitului bugetar.
Fără control asupra politicii monetare, ţări din zona euro precum Grecia s-au văzut obligate să se bazeze, în criză, în principal pe măsuri de politică fiscală, respectiv creşterea taxelor şi scăderea cheltuielilor, a precizat guvernatorul în interviul acordat New York Times.
1. de ce nu spuneti direct domnule Guvernator,
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 04.11.2012, 22:04)
faptul ca Romania este o tara unde exista probleme. Macar nu trebuie sa-si faca nimeni griji pentru ca nu reuseste sa-si aduca aminte unde a mai auzit aceste cuvinte insufletitoare, care ne arata ca noi ca popor nu putem sa avem succes, decat daca ne mentinem pe noi insine. Parca asa se traduce in limba romana a devaloriza moneda si a duce cu zaharelul pe romanul de rand ca-i merge bine. Dar asta ne arata ce inseamna sa fim raspunzatori pentru cei carora ne-au acordata increderea lor. Si de asemenea felicitari pentru ziua in care ati anuntat aceasta constatare a incapacitatii noastre de a avea o patrie. In cazul in care presedintele Romaniei inca nu a citit fellicitarile pe care i le-ati adresat de ziua dumnealui de nastere, lecturarea presei fiind o dovada incontestabila ca nimeni , intre care va enumerati si dumneavoastra, nu au incetat sa se gandeasca ca pentru cei care doresc sa viseze nu exista nimic altceva mai frumos decat a-i convinge ca merita sa lupte :-)