MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC Raport UEFA: Colţescu nu a fost rasist

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Sport / 12 februarie 2021

Concluziile din raportul inspectorului de disciplină şi etică al UEFA: "Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti «negrul ăla» şi «ăla negru» nu au conotaţii peiorative sau negative. Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul «negru» folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator". (Sursa foto: www.frf.ro)

Concluziile din raportul inspectorului de disciplină şi etică al UEFA: "Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti «negrul ăla» şi «ăla negru» nu au conotaţii peiorative sau negative. Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul «negru» folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator". (Sursa foto: www.frf.ro)

Scandalul fotbalistic al anului 2020, cu arbitrii din ţara noastră "în centru", se încheie fără ca cineva să fie găsit vinovat. Nici măcar cei care au forţat, la Paris, limitele corectitudinii politice şi au întrerupt un meci de Liga Campionilor. Raportul inspectorului UEFA desemnat să cerceteze acest caz concluzionează că Sebastian Colţescu şi Octavian Şovre nu au ofensat pe nimeni şi doar o confuzie lingvistică a dus la tot scandalul de la partida dintre PSG şi Istanbul BB.

Nici secundul turc, care a făcut unele insinuări la adresa românilor nu trebuie să fie sancţionat, conform raportului, deoarece se consideră că acesta a făcut doar o sugestie în contextul dat. Punctul final în acest caz îl va pune Comisia de Disciplină, care va analiza raportul inspectorului şi va decide dacă ceea ce s-a întâmplat acolo a respectat sau a încălcat etica UEFA. Cu siguranţă că decizia UEFA poate fi contestată din toate direcţiile, dar este evident că forul fotbalistic nu doreşte să întreţină artificial un scandal izbucnit tot artificial.

Concluziile din raportul inspectorului de disciplină şi etică al UEFA, prezentat de prosport.ro, sunt următoarele: "Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română "negrul ăla" şi "ăla negru", care în engleză sunt traduse "the black one", pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo. Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti "negrul ăla" şi "ăla negru" nu au conotaţii peiorative sau negative. Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul "negru" folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul "negru" este utilizat pe scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul. Astfel, expresiile "negrul ăla" şi "ăla negru", deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul "negru" din română şi termenul peiorativ englezesc "negro", nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă. În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA".

Meciul PSG-Istanbul BB, din 8 decembrie, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de o brigadă din ţara noastră, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul. Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1. Ulterior au existat nenumărate luări de poziţie, mai mult sau mai puţin pertinente, dar raportul lămureşte în bună măsură problema.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Cooler heads prevailed. Eventually.

    zgomot facut de cretinii soros , political correct ! si cu un neuron stricat vedeai ca nu a fost rasism , dar slugarnicia din adn i-a facut sa fie in genunchi inainte de a le cere cineva ceva .

    1. Inca un retardat care îl acuza pe Soros (si eventual Bill Gates) pentru orice ... marș înapoi în peșteră. Nici măcar un patriot sau naționalist prost nu ești ca altfel ți-ar fi pasat ca te-au făcut turcii țigan și au scăpat nesancționați.

      mars , si da apa la animale , ghiolbane , nu mai imputi locul .

      Pai,asa esti,un retardat,de ce te superi?

    Articol mincinos.

    Problema a fost nu ca a fost rasist ci ca a folosit un stereotip rasial. Ceea ce il face pe Coltescu un rasist, la el in interior. Rusine. 

    1. Tu chiar vorbesti serios?

      ai mai vazut prost serios ?

      Articolul nu este mincinos,Coltescu nu a folosit termeni rasisti.Problema este ca tu esti un tampit,dar ce sa-i faci?Să fie la tine!

      Articolul relateaza concluziile raportului inspectorului UEFA.

      Relatarea este corecta, deci articolul nu este mincinos.

      Sunt de acord cu antevorbitorii mei ca esti prost. 

      Si eu sunt de acord ca toti prostii de la 3.1 la 3.4 sunt prosti si nesimtiti.

      ia-ti medicamentele si culca-te , eventual si un calmant !

      Medicamentele trebuie sa se fixeze si ele pe niste receptori specifici pentru a-si face efectul.De unde receptori intr-un creier atrofiat ca al lui?

      ca l-a identificat ca si negru? inseamna ca si biroul de recensamant din sua si institutele de statistica din uk si brazilia sunt rasiste , pt ca cer oamenilor sa-si declare rasa la recensamant (desi, sincer, mi se pare intr-adevar rasist sa-ti imparti populatia in functie de rasa, dar na, multora le convine sa fie identificati separat).

    am observat de ceva vreme atitudinea turcilor fata de noi

    vor fi urmari 

    1. Problema a inceput din momentul in care nu am mai fost de acord sa construiasca turcii moschee in Bucuresti si a atins apogeul atunci cand statul roman nu a fost de acord sa extradeze cei doi tradatori imaginari din capul lui Erdogan.

      da, am vazut ca turcii au inceput sa se impunga si sa provoace autoritatile romane.

      si miscarea a coincis exact cu momentul cand ei au intors fundul catre SUA si NATO si au inceput sa negocieze cu Rusia.  

      oricum , noi suntem bine pozitionati pe axa Grecia-Turcia. Suntem de partea corecta.  

    Neomarxistii se vaita in chinuri ca arbitrul nu a fost rasist...

    Genunchiul pus in pamant si pumnul ridicat sus la centrul terenului de ambele echipe la reluarea jocului au fost declarate egale cu zero.  

    1. Chiar ma miram ca nu ti dai si tu cu parerea Cristiane , ca ce destept esti...

      Trebuie sa fii neomarxist sa spui ca arbitrul nu este rasist?

      Neomarxist nou, sau neomarxist vechi? 

      Dă in gropi

    ...

    Demisii de onoare la Comitetul ala national de combatere a discriminarii sau la Ministerul de externe care si-au pus poalele in cap si si-au cerut in mod penibil scuze imediat dupa meci pentru "rasismul" lui Coltescu?

    Niciodata, de unde atata demisii, de unde atata onoare? 

    1. Corect.

      Bai rasistule, tu poate nu ai citit corect articolul. Nici Coltescu nu este rasist (ci doar a starnit o confuzie), nici turcul.

      Este evident ca EUFA a pus batista pe tambal. 

      Coltescu a folosit un stereotip rasial pentru ca asa vorbeste el acasa: ala coloratu, ala brunet, ala negru. 

      Coltescu este un rasist si ascultati-ma pe mine, nu va mai pupa delegari cel putin un an, daca nu FOREVER. 

      Rasismul nu are ce cauta printre dobitocii comentatori de aici. 

      Ai stat mult sa te gandesti pana ti-a ca-at creierul ideile astea.

      Bai, prostule, cred ca esti Duminica!

      Coltescu nu va mai pupa delegari FOREVER. Dar stii de ce? 

      Pentru ca nu-i mai permite varsta sa fie pe lista Uefa. 

      Vezi ca esti prost? 

      Daca romanul era vinovat, crezi ca se mai punea batista pe tambal?

      Uefa si-a dat seama ca daca il suspenda pe arbitru, va fi data in judecata si va trebui sa plateasca o gramada de despagubiri 

      lasa-l ca-i beat , se contrazice singur ! se va trezi din betie si va vedea ce a spus , dar din prostie , nu .

    mult zgomot pentru nimic,coltescu sta de prea mult timp in arbitraj.e timpul sa mai stea si pe acasa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb