Comisia Naţională de Prognoză (CNP) arată că, pe segmentul ocupării forţei de muncă, Muntenia are mari probleme, lucru cauzat de ritmul scăzut de revitalizare a întreprinderilor din sectorul industrial, agricol şi al serviciilor, de dezvoltarea lentă a sectorului IMM şi de existenţa unei importante "pieţe negre". CNP prevede pentru 2007 şi 2008, că, în cel mai bun caz, numărul de persoane ocupate va rămâne constant, după ce a înregistrat scăderi continue - de 0,5% în 2005 şi 0,2% în 2006.
Fiind o regiune în care sectorul agricol are o contribuţie majoră, întrucât cea mai mare parte din Câmpia Română se regăseşte aici, Muntenia a avut foarte mult de suferit în 2006 de pe urma creşterii cu numai 0,8% a agriculturii. Acest fapt s-a tradus prin creşterea PIB-ului regional cu doar 7%. În următorii doi ani, creşterile economice vor fi de 6,4%, respectiv 6,2%.
Cu un deficit comercial de 0,7 miliarde de euro în 2006, pe viitor dinamica exporturilor din regiune o va devansa pe cea a importurilor, dar cu toate acestea soldul balanţei comerciale va continua să fie negativ.
Fără să fi avut până acum evoluţii economice promiţătoare, nici pentru intervalul 2007-2008 CNP nu estimează că regiunea va excela din punct de vedere economic. Câştigurile salariale sunt şi vor rămâne sub media naţională, deşi vor creşte cu aproximativ 12% în următorii doi ani. Acest lucru va permite reducerea decalajelor dintre judeţe, cauzate de dezechilibrul cantitativ şi calitativ existent între cererea şi oferta forţei de muncă.