Actualizare 17:40 Ambasadorul palestinian: Intenţia Guvernului de a muta Ambasada României la Ierusalim încalcă dreptul internaţional
Intenţia Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o acţiune care încalcă dreptul internaţional, deciziile Consiliului Europei şi contravine poziţiei statului român cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian, consideră reprezentanţii Ambasadei Statului Palestina la Bucureşti.
Potrivit unui comunicat transmis astăzi, Ambasada Statului Palestina la Bucureşti priveşte cu îngrijorare decizia Guvernului român de a adopta memorandumul cu privire la începerea procedurilor de relocare a Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
"Considerăm că intenţia Guvernului României de a muta Ambasada României la Ierusalim reprezintă o acţiune care încalcă dreptul internaţional, deciziile Consiliului Europei şi contravine poziţiei statului român cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian", a declarat ambasadorul Statului Palestina la Bucureşti, Fuad Kokaly, citat în comunicat.
Misiunea diplomatică face referire şi la reacţia şefului statului pe această temă.
"Aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale la Bucureşti, o astfel de decizie ar putea pune în pericol siguranţa naţională a cetăţenilor români şi încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită statelor membre abţinerea în ce priveşte stabilirea de misiuni diplomatice în Ierusalim", precizează misiunea diplomatică.
Mai mult, arată Ambasada Statului Palestina, "acţiunea Guvernului României pune în pericol interesul statului român, precum şi al cetăţenilor săi în lumea arabă şi musulmană".
"Facem apel la instituţiile statului român să rămână pe poziţia de echilibru pe care a adoptat-o până acum şi să joace un rol constructiv în eforturile de pace dintre israelieni şi palestinieni, pace întemeiată pe soluţia celor două state, Palestina şi Israel, care să trăiască în pace şi securitate şi bună vecinătate", a mai spus Fuad Kokaly.
Ambasada Statului Palestina la Bucureşti reaminteşte tuturor românilor că, după admiterea Palestinei ca stat non-membru observator, Organizaţia Naţiunilor Unite a decis, la 17 decembrie 2012, ca titulatura de "Statul Palestina" să fie adoptată de ONU în toată activitatea sa ulterioară, reafirmând prin aceasta existenţa legitimă a statului palestinian cu capitala în Ierusalimul de Est, conform Rezoluţiei 181 din 29 noiembrie 1947.
"În acest context, salutăm apelul preşedintelui Klaus Iohannis la responsabilitate şi discernământ şi reiterăm convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaţionale şi un protector responsabil al siguranţei naţionale a cetăţenilor săi", mai informează comunicatul.
(D.I.)
-----------------
Actualizare 16:45 Comisia Europeană: Ambsadele tuturor statelor UE în Israel sunt la Tel Aviv
Toate ambasadele statelor UE în Israel sunt la Tel Aviv, conform unei rezoluţii a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a subliniat, astăzi, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce liderul Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea Ambasadei României în Israel la Ierusalim.
În context, purtătorul de cuvânt al Comisiei a subliniat că UE sprijină soluţia celor două state, în ceea ce priveşte disputa dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană.
Potrivit aceleiaşi surse: "Poziţia Uniunii Europene este binecunoscută şi clară. În timp ce în presă au apărut informaţii care indică o astfel de mutare, notăm in acelaşi timp declaraţia preşedintelui României de astăzi, ce confirmă faptul că poziţia României rămâne neschimbată. Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluţie care ar trebui găsită prin discuţii directe între părţi, cu Ierusalimul ca viitoare capitală a ambelor state. În conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegaţia Uniunii Europene şi toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv".
(D.I.)
----------------
Actualizare 14:10 MAE anunţă lansarea unui proces de consultare cu privire la relocarea ambasadei de la Tel Aviv
Ministerul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat dat astăzi publicităţii, că "a fost lansat un proces de analiză şi evaluare" privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.
"Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare", precizează instituţia responsabilă cu gestionarea politicii externe.
Totodată, menţionează ministerul, "prin iniţierea acestui demers, se urmăreşte identificarea celui mai potrivit mod de poziţionare sau acţiune a României, ţinând cont de ultimele evoluţii în acest dosar, precum şi de un proces de consultare şi coordonare, consistent şi aplicat, cu partenerii şi aliaţii strategici ai României".
MAE subliniază că "obiectivele acestui proces complex sunt subsumate susţinerii intereselor României" şi aminteşte "poziţia echilibrată" a ţării noastre în dosarul israeliano-palestinian.
Potrivit sursei citate, "În mod tradiţional, România a avut o poziţie echilibrată în gestionarea dosarului israeliano-palestinian, fapt confirmat inclusiv de recunoaşterea, în plan bilateral, de mai bine de trei decenii a statului palestinian. Reamintim că poziţia echilibrată este susţinută inclusiv de preocuparea constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte comunitatea originară din România aflată atât în Statul Israel, cât şi în Palestina".
(D.I.)
---------------
Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţă vineri Administraţia Prezidenţială, care subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".
"Cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări: Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia", se arată în comunicatul Preşedinţiei.
Conform sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. "Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi", subliniază Administraţia prezidenţială.
Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea "soluţiei celor două state", Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.
Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie.
Administraţia Prezidenţială reaminteşte faptul că există o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant.
"Ţinând cont de toate aceste aspecte, Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă toţi factorii guvernamentali şi politici la responsabilitate şi discernământ în ceea ce priveşte deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea şi cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale, decizia finală aparţinând, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României", se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2018, 10:22)
... trebe aprobarea presedintelui.