Fiecare muzeu va primi, în baza unei note de fundamentare, o suplimentare bugetară pentru acoperirea deficitului de venituri proprii cauzat de perioada în care nu au avut vizitatori, anunţă Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, citat de Agerpres.
Gheorghiu a amintit în acest sens Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Naţional Peleş şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".
Domnul Gheorghiu a spus: "Fiecare muzeu în parte, în baza unei note de fundamentare foarte bine alcătuite şi foarte bine argumentate, va primi o suplimentare bugetară pentru a acoperi deficitul de venituri proprii cauzat de perioada în care nu au avut vizitatori. Există muzee care obţin venituri proprii şi asta le asigură o mare parte din buget. Aceste muzee au fost cele mai afectate în această perioadă. Tocmai cei mai harnici au fost cei mai loviţi şi atunci cu siguranţă am inclusiv promisiunea de la Palatul Victoria - am avut discuţii şi cu doamna vicepremier şi cu premierul Ludovic Orban - legat de o suplimentare de buget, pentru a acoperi găurile din bugetele acestor instituţii. În principal mă refer la primele trei muzee care generau venituri proprii mari şi aici vorbim de Muzeul Satului, Muzeul Antipa şi Muzeul Peleş. Muzeul Peleş - care genera cele mai multe venituri proprii", În altă ordine de idei, ministrul Culturii a explicat că, în urma finalizării achiziţiei de artă contemporană, se va decide dacă rămâne totul la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (...) sau dacă "va mai pleca şi spre alte muzee".
El a completat: "Din momentul în care banii s-au mutat din conturile Ministerului Culturii în conturile Muzeului Naţional de Artă Contemporană, aici se va forma un grup de lucru care are drept scop înfiinţarea unei comisii, care până la urmă va fi factorul decident legat de cum se va desfăşura această achiziţie. Nu înseamnă că noi ne-am spălat pe mâini de subiect. Dimpotrivă, atât procedura, cât şi componenţa comisiei vor fi aprobate prin ordin de ministru. (...) Din ce ştiu eu, se intenţionează undeva în toamnă să se întâmple acest lucru. Ulterior, această achiziţie de artă contemporană în valoare de 400.000 de euro nu intră automat în proprietatea MNAC. Intră în proprietatea statului român. Mai departe vom decide ce rămâne la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, dacă rămâne totul aici, sau dacă va mai pleca şi spre alte muzee".
Ministrul Culturii a participat miercuri seară, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan, la deschiderea noului sezon expoziţional al Muzeului Naţional de Artă Contemporană.