Muzeul CFR de la Gara de Nord a fost închis de Ministerul Culturii

S.B.
Miscellanea / 28 ianuarie 2021

Sursa foto: Facebook

Sursa foto: Facebook

La începutul anului 2021, declarat Anul European al Căilor Ferate, Ministerul Culturii, prin Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, a închis Muzeul CFR din Capitală. Direcţia a venit în control şi a dat o amendă, pe motiv că Muzeul NU este acreditat de Ministerul Culturii, scrie Club Feroviar. Pe 7 ianuarie, la Muzeul CFR din Gara de Nord au descins poliţişti, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, dar şi experţi acreditaţi de Ministerul Culturii, informează Hotnews.

În aceste condiţii, conducerea Muzeului CFR a decis să-l închidă pentru public, pentru a nu se trezi cu o altă amendă. Ministerul Culturii a încercat să explice situaţia, fără a fi însă convingător în acest demers.

Muzeul CFR a fost inaugurat în 1939 de Regele Carol al II-lea, iar funcţionarea lui a fost legiferată în mai multe rânduri de-a lungul vremii.

"Au venit şi ne-au aplicat o amendă, pe motiv că nu avem personal de specialitate - muzeograf, curator, restaurator. Noi suntem doar trei angajaţi, toţi trei ingineri. Chiar dacă am vrea să angajăm personal de specialitate, nu putem, pentru că, în condiţiile restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus, nu putem organiza interviuri de angajare", spune directorul Muzeului CFR, Mircea Dorobanţu.

El a precizat că, în aceste condiţii, pentru a nu risca să primească o altă amendă, s-a decis închiderea Muzeului. "Deocamdată, vrem să-l acredităm temporar cu statutul de colecţie publică, pentru ca apoi, după ce vom parcurge toate etapele birocratice, să-l putem acredita din nou ca muzeu", a spus el.

Mircea Dorobanţu se întreabă retoric unde au fost funcţionarii Ministerului Culturii atunci când Muzeul a fost obligat să scoată locomotivele de epocă din depourile aparţinând CFR Călători. Concret, în urma unui control al Curţii de Conturi la operatorul feroviar de stat s-a decis că aceste locomotive pot sta în depouri doar dacă plătesc chirie.

Iniţial, Curtea de Conturi a cerut recuperarea "prejudiciului" rezultat din plata chiriei pe mai multe decenii. Apoi, în urma unor decizii ale instanţelor, s-a decis că nu trebuie plătit din urmă, dar că locomotivele trebuie scoase din depouri. A urmat o operaţiune de executare silită, iar la finele anului trecut, la ultima rectificare bugetară, Ministerul Transporturilor a alocat fonduri pentru relocarea lor.

Locomotiva Călugăreni a fost dusă în curtea Muzeului CFR, iar alte două, care fuseseră la depourile din Galaţi şi Braşov, au ajuns la CENAFER Iaşi, acolo unde spaţiul era ceva mai generos decât în alte oraşe din ţară.

La solicitarea Club Feroviar, Ministerul Culturii a furnizat punctul său de vedere în legătură cu cele întâmplate la Muzeul CFR, fără însă a lămuri de ce a fost nevoie de atâta exces de zel în primele zile ale noului an. Şi nici de ce a fost necesară prezenţa Poliţiei la acţiunea de control.

Pe 7 ianuarie 2021, o comisie formată din angajaţi ai IGPR, reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi experţi acreditaţi de Ministerul Culturii, s-a deplasat la sediul Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER - Muzeului CFR din Calea Griviţei nr. 193B, Bucureşti, unde funcţionează Muzeul CFR, precizează Ministerul Culturii.

"Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER este instituţia care gestionează activitatea muzeală feroviară, conform HG 1399/2009. Ca urmare a verificărilor efectuate la faţa locului nu au fost identificate documente privind înfiinţarea şi acreditarea instituţiei muzeale < Muzeul CFR >. Drept urmare, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei nr. 26/07.01.2021, în care s-a consemnat faptul că Muzeul CFR funcţionează fără respectarea prevederilor art 17, alin 1-3 din Legea nr. 311/2003 a Muzeelor şi a Colecţiilor Publice privind înfiinţare şi acreditarea", se arată în răspunsul trimis către Club Feroviar.

Pe cale de consecinţă, Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară CENAFER - Muzeul CFR trebuie să iniţieze demersurile necesare în vederea remedierii situaţiei. Până la acest moment nu a fost depusă nicio documentaţie la Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, se precizează în documentul citat, potrivit Hotnews.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb