Muzeul TNB vă invită să aflaţi povestea costumului care a marcat destinul unui mare actor: Aristide Demetriade în Hamlet

T.B.
Cultură / 26 martie

Muzeul TNB vă invită să aflaţi povestea costumului care a marcat destinul unui mare actor: Aristide Demetriade în Hamlet

După un an de la vernisajul din 2023 al expoziţiei "Regina Maria la teatru", la Muzeul Teatrului Naţional "I. L. Caragialeˮ din Bucureşti va avea loc un nou eveniment ce se va desfăşura chiar în ziua în care se celebrează Ziua Mondială a Teatrului, miercuri, 27 martie 2024, începând cu ora 17.00, se arată într-un comunicat al TNB, remis redacţiei.

De această dată, evenimentul se focalizează pe figura marelui actor Aristide Demetriade (1872-1930) şi, mai precis, pe costumul pe care acesta l-a purtat în spectacolul Hamlet jucat pe scena Naţionalului, de la premiera din 1912 până în 1930. Costumul reprezintă şi piesa cel mai recent restaurată a Muzeului TNB. Actorul Marius Bodochi, Directorul artistic al Teatrului Naţional I.L. Caragiale, va prezenta cu acest prilej povestea acestui costum ce păstrează o semnificaţie specială pentru destinul artistic al lui Aristide Demetriade, se arată în comunicat.

O poveste din care fac parte: rolul Hamlet, un costum cumpărat de la Berlin şi demisia unui mare actor, refuzată de director. Povestea se anunţă interesantă şi condimentată cu diverse întâmplări din vremea aceea, ilustrată cu scrisori şi alte mărturii legate de dorinţa lui Demetriade de a juca rolul prinţului danez, în competiţie cu alţi actori ai vremii, informează sursa.

Primul spectacol în care apare Demetriade în rolul lui Hamlet are loc la 21 decembrie 1912, când la direcţia Teatrului Naţional se afla Alexandru Davila. Premiera spectacolului avusese loc cu un an înainte, în 1911, dar cu C.I. Nottara şi Tony Bulandra în rolul Hamlet, relatează sursa citată.

Alte obiecte din Muzeul TNB amintind de Aristide Demetriade în Hamlet, rol care l-a consacrat drept unul din marii actori ai generaţiei sale, sunt tabloul semnat de Iosif Iser din 1918, precum şi un bust semnat de Corneliu Medrea, transmit reprezentanţii TNB.

Parteneriatul cu Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" - desfăşurat în cadrul proiectului "Expoziţie inovativă cu bunuri restaurate din Colecţia Muzeului TNB" - a fost reluat, anunţă Mihaela Verman, muzeograf şi Beatrice Păruş, restaurator. Prin urmare, la un an distanţă de la încheierea perioadei de implementare, au fost restaurate încă două piese din colecţia de costume de scenă a Muzeului TNB, potrivit comunicatului.

Dacă v-am făcut curioşi, vă aşteptăm la Muzeul TNB la acest eveniment, sau în cadrul vizitelor ghidate, de marţi până vineri - după programul afişat pe muzeultnb.ro sau calendar TNB. Pentru a participa la evenimentul din 27 martie 2024, vă invităm să achiziţionaţi unul din ultimele bilete disponibile, fie de la Casa de bilete a teatrului, fie online - pe Bilet.ro. Preţul unui bilet online este de 10 RON, arată datele TNB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb